Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Sestdien, 15. jūnijā, Latvijas labākais bokseris Mairis Briedis aizvadīs ļoti svarīgu boksa cīņu, Pasaules boksa Supersērijas pusfinālā tiekoties ar poli Kšištofu Glovacki

VIDEO: Brieža cīņu gaidot. Atskats uz pieciem leģendārākajiem mačiem boksa vēsturē

Bokss ir viens no populārākajiem sporta veidiem pasaulē, sākot jau ar dūru cīņām Senajā Grieķijā līdz pat emocionāliem dueļiem Lasvegasas spožajās gaismās. Jau sestdien, 15. jūnijā, Latvijas labākais bokseris Mairis Briedis aizvadīs ļoti svarīgu boksa cīņu, Pasaules boksa Supersērijas pusfinālā tiekoties ar poli Kšištofu Glovacki, WBO čempionu.

Briedis uzvarēs ar nokautu?

Briedis ir šīs cīņas favorīts, un sporta totalizatora “Betsafe” prognozes liecina, ka ticamākais cīņas iznākums ir Brieža uzvara ar nokautu, kamēr Briedim pēdējā laikā ierastākā uzvara pēc punktiem novērtēta kā mazāk iespējams notikums.

Mairim Briedim šī būs otrā reize, kad viņš piedalās Supersērijas pusfinālā, un otrā reize, kad viņš cīnās par divām čempiona jostām. Pirms pusotra gada Briedis to darīja pret Oleksandru Usiku, ciešot zaudējumu pēc punktiem, bet tagad pretim stāsies polis Kšištofs Glovackis, kurš arī savu vienīgo zaudējumu karjerā cietis tikai pret Usiku.

Noskaties, ko par gaidāmo cīņu domā Kaspars Dvinskis un Toms Prāmnieks, kā arī šodienas ciemiņš Pasaules un Eiropas čempions kickboksā Zaurs Džavadovs!

 

Kuras cīņas veido boksa vēsturi – noskaties labākos mirkļus!

Runā, ka bokss ir visgrūtākais cilvēka pārbaudījums, kas ļauj ringā sastapties ar cienīgu pretinieku un atklāt uzvaras saldo garšu vai zaudējuma rūgtumu.

Intensīva gatavošanas, emociju un adrenalīna “uzpumpēšana” pirms cīņas ringā – tas viss pieder augsta līmeņa boksa mačiem. Bokss ir sagādājis ne vienu vien skaistu izrādi, taču dažas cīņas ir atstājušas neizdzēšamas atmiņas šā sporta veida fanu vidū.

Lūk, piecas lielākās un neaizmirstamākās cīņas boksa vēsturē.

Floids Meivezers – Menijs Pakjao (2015)

MGM Grand Garden Arena, Lasvegasa, Nevada, ASV.

 

Mačs pusvidējā svara kategorijā starp izcilo ASV bokseri Floidu “Maniju” Meivezeru un filipīnieti Meniju “Pakamanu” Pakjao bija nodēvēts par “Gadsimta cīņu”. Tā sagatavošana ilga aptuveni piecus gadus. Sacensība izraisīja milzīgu interesi un tika pārsniegti neskaitāmi finanšu rekordi. Tā ir viena no ienesīgākajām cīņām boksa vēsturē, kuras ienākumi pārsniedz 410 miljonus ASV dolāru.

Visa pasaule vēroja divu sporta leģendu tikšanos ringā, tas bija izcils uzvedums. Cīņa noslēdzās ar Meivezera viennozīmīgu uzvaru, Meivezera ienākumi pārsniedza 180 miljonus ASV dolāru, bet Pakjao saņēma 120 miljonus ASV dolāru. Kaut arī mačs nebija tik aizraujošs kā tika cerēts, tomēr to joprojām uzskata par vienu no lielākajām cīņām raibajā sporta vēsturē.

Muhameds Ali – Džo Freizers (1975)

Araneta Coliseum, Manila, Filipīnas

 

Muhameds Ali un Džo Freizers ringā ir tikušies trīs reizes, gadiem priecējot skatītājus ar episku pretstāvi. Taču šīs vēsturiskās triloģijas fināla cīņa bija īsts šedevrs.

Slavenā “Thrilla in Manila” notika “Araneta Coliseum” Manilā, un tā tiek uzskatīta par visu laiku aizraujošāko boksa maču. Iepriekš Ali un Freizers katrs bija uzvarējuši pa vienai cīņai, tādēļ trešajai vajadzēja noskaidrot, kurš tad ir labāks bokseris.

Ali bija agresīvs, labi kustējās un cietsirdīgi apmainījās ar smagiem sitieniem ar Freizeru, taču sagura cīņas otrajā daļā. Tā radās slavenā Ali stratēģija “Rope-a-Dope”, kurā bokseris nemitīgi izmantoja klinču un ļāva Freizeram nogurt riņķojot ap viņu pirms izšķirošajiem sitieniem. Ali uzvarēja ar tehnisko nokautu, kad pēc 14.raunda tiesnesis cīņu pārtrauca.

"Saldumiņš" Rejs Leonards – Tomijs Hirns (1981)

Caesar’s Palace, Lasvegasa, Nevada, ASV.

 

Četri bokseri – Tomijs “Hitmens” Hirns, “Brīnišķīgais” Marvins Hagles, “Akmens dūre” Roberto Durans un “Saldumiņš” Rejs Leonards – tiek uzskatīti par vieniem no dižākajiem pusvidējā svara cīkstoņiem pasaulē. Viena no deviņām cīņām, kas notikusi starp šiem bokseriem, ir neaizmirstamais 1981.gadā notikušais mačs starp Leonardu un Hirnsu.

Kā “The Showdown” reklamētā cīņa saveda kopā 25 gadus veco, labā formā esošo Leonardu un līdz tam neuzveikto nokauta meistaru Hirnsu. Uzvarētājs tiktu kronēts par Pasaules čempionu pusvidējā svarā WBA un WBC versijā un pasludināts par visvislabāko. Mačs patiešām nelika vilties.

Leonards pieveica Hirnsu 14.raundā ar tehnisko nokautu, tā sagādājot “Hitmenam” pirmo zaudējumu karjerā. Var tikai apbrīnot Leonarda prasmes, kura sagādātā uzvara noteica boksera tālāko profesionālo karjeru un ko skatītāji mēdz atcerēties vēl šodien.

Mikijs Vords – Arturo Gati (2002)

Mohegan Sun Casino, Unkasvila, Konektikuta, ASV.

 

Absolūtais karš, ko 2002.gadā izcīnīja Mikijs Vords un Arturo Gati, tiek uzskatīts par vienu no aktīvākajām cīņām boksa vēsturē. Ne viens, ne otrs nav tehniski izcils bokseris, taču abiem piemīt liela degsme un bezkompromisa attieksme pret cīņu.

Mačs jau pirms tam tika pasludināts par “Gada cīņu”, un fani jau no pirmajiem cīņas mirkļiem bija pārliecināti, ka šis būs īpašs vakars. Tiem, iespējams, nemaz nebija tik svarīgi, kurš no abiem uzvarēs, viņi gribēja redzēt īstu cīņu un to arī dabūja.

Ar milzīgu gribasspēku Vords uzvarēja pirmo cīņu, pēc tam abi ringā satikās vēl divas reizes, Gati atspēlējās un uzvarēja arī izšķirošajā mačā. Taču Vorda uzvara, nenoliedzami, bija nozīmīgākā šajā sērijā. Boksa fani vienmēr ieteiks Gati – Vorda triloģiju ikvienam, kurš vēlas iepazīt šo episko sporta veidu.

Maiks Taisons – Lenokss Lūiss (2002)

Pyramid Arena, Memfisa, Tenesī, ASV.

 

“Dzelzs” Maiks Taisons, ko agrāk dēvēja par “Planētas sliktāko vīru”, ir viens no pietāti raisošajiem pasaules čempioniem smagajā svarā visā boksa vēsturē. Pieauguši vīrieši, kas bieži vien bija daudz lielāki nekā Taisons, baidījās satikties ar Bruklinā, Ņujorkā augušo puisi. Pretinieki tika emocionāli sakauti vēl pirms tikšanās ringā ar Taisonu.

Taču 2002.gadā Taisons izaicināja britu smagā svara zvaigzni Lenoksu Lūisu cīņai par IBF, IBO un WBC pasaules smagā svara jostu. Ap maču jau no paša sākuma, ieskaitot abu bokseru (un viņu komandu) domstarpības un kautiņu pirmsspēles preses konferencē Ņujorkā.

Līdz brīdim, kad abi satikās ringā, cīņa bija kļuvusi par ceturto visu laiku ienesīgāko maču Lūiss dominēja visā mačā un nokautēja Taisonu 8. raundā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi