Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vrubļevskis: Jaunatnes olimpiskās spēles kalpo sporta veidu federāciju darba vērtējumam

Jaunatnes olimpiskās spēles kalpo sporta veidu federāciju darba vērtējumam, uzskata Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis.

Latviju oktobrī Buenosairesā gaidāmajās III Jaunatnes olimpiskajās spēlēs pārstāvēs 19 sportisti, kuri piedalīsies deviņu sporta veidu desmit disciplīnās.

"Atlase uz šīm spēlēm no dažādu sporta veidu federācijām tika organizēta jau vairāk nekā gada garumā, un katrs no šiem sportistiem, kuri ir iekļauti komandā, ir vai nu uzrādījuši atbilstošus rezultātus konkrētā sporta veida disciplīnā, kurus ir noteikusi Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK), vai arī ir paši piedalījušies kvalifikācijas sacensībās, kā piemēram, ielu dejošanas dalībniece. Viņa brauca uz diviem speciāliem turnīriem, kuros notika kvalifikācija, lai iekļūtu olimpiskajās spēlēs. Šādā kvalifikācijā piedalās ļoti ierobežots dalībnieku skaits no Eiropas un arī no pārējā kontinenta," žurnālistiem stāstīja Vrubļevskis.

Jaunatnes vecumā starptautisko sacensību ir ļoti maz, tādēļ grūti salīdzināt vai prognozēt Latvijas atlētu panākumus gaidāmajā sporta forumā.

"Medaļas vienmēr ir veiksmes faktors, jo sevišķi jaunatnes sportā, kur bieži vien sportistiem nav tik lielas pieredzes un sportiskās meistarības, lai paredzētu notikumus. Tas, ka mūsu jaunieši kvalificējušies šīm spēlēm, liecina, ka viņi ir starp labākajiem vismaz savā kontinentā, bet nenozīmē, ka viņi ir labākie pasaulē. Ja būs medaļas, visi būsim priecīgi," skaidroja LOK vadītājs.

Turpinot sevi attīstīt, šiem jauniešiem ir potenciāls pēc 6-8 gadiem veidot Latvijas olimpiskās komandas kodolu.

"Jaunatnes olimpiskās spēles kalpo sporta veidu federāciju darba vērtējumam, jo tajās piedalās jauniešu pēdējā gada un junioru vecuma sportisti. Mēs aptuveni varam ieraudzīt sporta veidu nākotni. Protams, ir daži jaunieši, kuriem šis ir augstākais sporta karjeras punkts un pēc jaunatnes programmas pabeigšanas viņi dzīvē izvēlēsies citu ceļu, nevis profesionālo sportu, taču pieredze, ko viņi iegūs olimpiskajās spēlēs un tas gribasspēks, ko viņi ir parādījuši gatavojoties, sportistiem palīdzēs arī dzīvē," komentēja Vrubļevskis.

"Iespējams, dažiem sportistiem uzrādītie rezultāti ietekmēs karjeras turpmākās iespējas saņemt palīdzību no Latvijas Olimpiskās vienības, ja viņi izlems turpināt profesionālo karjeru pieaugušo līmenī. Lai saņemtu mūsu palīdzību, nepieciešams olimpiskajās spēlēs izcīnīt medaļu," uzsvēra LOK prezidents.

III Jaunatnes olimpisko spēļu programmā iekļauts arī 3x3 basketbols, kas 2020.gadā būs arī Tokijas olimpiādes kalendārā.

"Tāpat būs daži demonstrāciju sporta veidi, kuri ir raksturīgi Dienvidu puslodes un Latīņamerikāņu valstīm, taču Latvijas pārstāvji tajos nepiedalīsies. Gluži kā poligons jauno sporta veidu izmēģināšanai, lai viņus iekļautu turpmākajās olimpiskajās spēlēs, šīs spēles nevar nosaukt, bet droši vien informāciju un pamatojumu lēmumu pieņemšanai dod arī šādi starti jaunatnes līmenī," secināja Vrubļevskis.

I Jaunatnes Olimpiskās spēles notika pirms astoņiem gadiem, kad Singapūrā, Latvijai 11 sportisti atnesa vienu medaļu - šķēpa mešanā bronzu izcīnīja Intars Išejevs, savukārt pirms četriem gadiem II Jaunatnes Olimpiskajās spēlēs Naņdzjinā Latvija bija pārstāvēta ar 13 jaunajiem atlētiem un mājās tika pārvestas trīs bronzas godalgas. Augstos panākumus sasniedza svarcēlāja Rebeka Koha, šāvēja Agate Rašmane un tenisiste Aļona Ostapenko.

"Šoreiz ir vairāk sporta veidi, tāpēc Latvijas pārstāvju ir vairāk nekā iepriekš. Piemēram, 3x3 basketbola komandai vien jau ir četri sportisti, tāpat arī ielu dejās un BMX frīstailā. Šobrīd vienkārši ir papildus sporta veidi, kuros mums nebija pārstāvju, bet šobrīd viņi ir un var piedalīties. Vieglatlētikas disciplīnās no Latvijas ir tikai trīs meitenes. SOK ir izvirzījusi stingrākas prasības kvalifikācijai, tādēļ vieglatlētu pārstāvniecība nav tik liela," atklāja Vrubļevskis.

3x3 basketbola komandas sastāvā būs Jānis Kāposts, Reinis Krūmiņš, Niks Salenieks un Aivars Dambis. Sākotnēji izlases rindās bija Salenieks, Rodrigo Būmeisters, Edvards Reinis Mežulis un Adrians Šnipke, taču tagad valstsvienības sastāvs krietni mainīts.

Tikmēr BMX riteņbraukšanā Latviju pārstāvēs Airisa Elizabete Gaļina un Edvards Glāzers, bet BMX riteņbraukšanā startēs Patriks Vīksna. Ielu dejās jeb "breakdance" piedalīsies Anastasija Solovjova.

Vislielākā pārstāvniecība individuālajos sporta veidos būs peldēšanā, kur spēkosies Didzis Rudavs, Jānis Vitauts Siliņš, Ieva Maļuka un Arina Baikova, bet vieglatlētikā uz starta izies Patrīcija Cīrule, Eliza Marija Kraule un Nora Ķigure.

Vēl Buenosairesā startēs tenisiste Daniela Vismane, šāvējs Rihards Zorge, svarcēlāja Daniela Ivanova un vingrotājs Oļegs Ivanovs.

III Jaunatnes olimpiskās spēles Argentīnas galvaspilsētā Buenosairesā norisināsies no 6. līdz 18.oktobrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi