Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Argentīna 11 m sitienos uzveic Nīderlandi un pēc 24 gadu pārtraukuma sasniedz finālu

Pasaules kausa izcīņā futbolā trešdienas vakarā tika noskaidrota otra fināliste, Sanpaulu savā starpā sacenšoties Argentīnas un Nīderlandes izlasēm. Vārtu gūšanas iespējām ne pārāk bagātā mačā pēc pamatlaika un papildlaika 120 minūtēm rezultāts tā arī netika atklāts, bet pēcspēles 11 m sitienu sērijā ar 4:2 uzvarēja Argentīna. Tādējādi argentīnieši svētdien 1986. un 1990.gada finālu atkārtojumā tiksies ar Vāciju, bet dienu iepriekš Nīderlande un turnīra rīkotāja Brazīlija sadalīs bronzas godalgas.

Pēcspēles sitienu sērijā uzvarētājiem ar precīziem raidījumiem izcēlās Lionels Mesi, Esekjels Garajs, Serhio Agvero un Maksi Rodrigess, kamēr Nīderlandei precīzi sita vien Arjens Robens un Dirks Kujts. Tikmēr Argentīnas vārtsargs Serhio Romero atvairīja Rona Vlāra un Veslija Snejdera sitienus. Argentīna šajā PK finālturnīrā uzvarējusi visos sešos mačos, tā arī ne reizi spēles gaitā nenokļūstot iedzinējos.

Pirmā reālā vārtu gūšanas iespēja spēles 15.minūtē bija Argentīnas uzbrukuma līderim Lionelam Mesi, kura spēcīgo brīvsitienu tvēra nīderlandiešu vārtsargs Džaspers Silesens. Turpinājumā spēles 27.minūtē argentīniešu pussargs Havjers Maskerano un nīderlandietis Džordžino Vijnaldums lēcienā pēc bumbas spēcīgi sasitās galvām - argentīnietim tika sniegta medicīniskā palīdzība un viņš spēja atgriezties laukumā. Nīderlande centās bumbu biežāk iespēlēt pretinieku soda laukumā, tomēr vārtos labi darbojās Serhio Romero un divas reizes oranžie nokļuva arī aizmugurē. Puslaika pēdējā minūtē Nīderlandes aizsargs Bruno Martins Indi pret Mesi nopelnīja pirmo dzelteno kartīti mačā, bet arī pēc šī pavērsiena rezultāts vairs nemainījās, lai gan kompensācijas laikā Argentīnai tikai neprecīza piespēle liedza izveidot ļoti bīstamu uzbrukumu. Pirmajā puslaikā neliels pārsvars Argentīnai (sitieni 3:1 (vārtu četrstūrī 1-0), bumbas kontrole 53%-47%), tomēr rezultāts 0:0 bija atbilstošs spēles gaitai.

Otrais puslaiks sākās ar sastāva maiņu Nīderlandei - Indi aizsardzībā nomainīja Darils Janmāts. Tikmēr Argenīnai jau pirmajās minūtēs dzeltenā kartīte Demičelim - nīderlandiešu brīvsitiens garām vārtiem, bet atbildes reidā argentīnieši pēc rikošeta teju ieraidīja bumbu Silesena vārtos. Vēl vienā uzbrukumā 54.minūtē pēc Ezekvela Laveci piespēles laba iespēja izcelties bija Igvainam, bet acīgāks izrādījās pretinieku aizsargs, kurš burtiski nocēla bumbu no galvas argentīnietim. Tikmēr Sanpaulu sāka līt samērā stiprs lietus, ieviešot savas korekcijas komandu spēlē. Mača 74.minūtē no ļoti sarežģītas pozīcijas sita van Pērsijs, bumbai lidojot stipri virs Romero sargātajiem vārtiem. Sekoja Argentīnas uzbrukums un daļa līdzjutēju jau pielēca kājās, tomēr Igvaina raidītā bumba izrādījās trāpījusi vārtu tīklam no ārpuses. Pamatlaika 75.minūtē Argentīnai bija divi sitieni vārtu četrstūrī, kamēr nīderlandieši ne reizi nebija traucējuši Romero. Argentīnai tikmēr laukumā nāca savaigi uzbrukuma spēki - Rodrigo Palasio un Serhio Agvero, nomainot Igvainu un Peresu. Trešais mēģinājums argentīniešiem sekoja 84.minūtē, kad Silesens viegli tika galā ar tālu Roho sitienu, bet aizvien skaidrāk iezīmējās papildlaika aprises. Kompensācijas laikā fantastiska iespēja izgājienā bija Robenam, tomēr sitienu nīderlandietim neļāva izdarīt Maskerāno, pie pašiem vārtiem izklupienā izsitot bumbu. Papildlaiks.

Jau tā ievadā kapteini van Pērsiju Nīderlandei nomainīja Klāss Jans Huntelārs, tādējādi Luiss van Gāls bija izmantojis visas trīs pieejamās maiņas. Papildlaika pirmajā daļā Nīderlandei ar spēcīgu tālsitienu izcēlās Robens, bet Argentīnas labākā iespēja beidzot atklāt rezultātu bija izspēle, kurā Agvero vārtu priekšā neaizniedzās līdz sev adresētajai bumbai. Tikmēr Huntelārs jau visai drīz tika pie dzeltenās kartītes pēc pārkāpuma pret Maskerāno.

Ļoti tuvu uzvaras vārtu guvumam Argentīna bija 115.minūtē, kad Palasio izgājienā ar galvu raidīto bumbu tomēr tvēra Silesens. Minūti vēlāk pēc teicamas Mesi piespēles soda laukumā sit Rodrigess, bet bumba atkal nonāca Nīderlandes vārtsarga rokās. Papildlaika beigās pamatīgs oranžo spiediens, taču tas neļāva izvairīties no pēcspēles 11 m sitienu sērijas - 0:0 arī pēc 120 minūtēm.

Pēcspēles sitienu sēriju ar sitienu virsū Romero sāka Vlārs, bet Argentīna atbildēja ar precīzu Mesi raidījumu. Robens savu iespēju izmantoja teicami, kamēr Gerajs panāk 2:1 argentīniešiem. Turpinājumā Snejdera sitienu atsit Romero, vēl vairāk sarežģījot Nīderlandes situāciju. Agvero sit precīzi - vēl solis tuvāk finālam Argentīnai. Ceturtajā mēģinājumā Nīderlandei sit Kujts - precīzi, tomēr Rodrigess nākošajā mēģinājumā pēc 24 gadu pārtraukuma nodrošina finālu Argentīnai.

Finālā 13.jūlijā Argentīna tiksies ar Vāciju, kas otrdien pusfinālā negaidīti pārliecinoši ar 7:1 sagrāva Brazīlijas komandu.

Zīmīgi, ka Vācija un Argentīna tikās arī 1986. un 1990.gada finālos, pirmajā gadījumā uzvarot argentīniešiem, bet otrajā - vāciešiem. Savukārt, pēdējos divos PK finālturnīros tieši Vācija ceturtdaļfinālā aizlikusi kāju priekšā argentīniešu cerībām. Tas sola aizraujošu svētdienas vakaru.

Komandu sastāvi

Nīderlande: Silesens, Vlārs, De Vrijs, Indi (Janmāts 46') , Blinds, De Jongs (Klasī 62'), Van Pērsijs (Huntelārs 96'), Snejders, Robens, Kujts, Vijnaldums.

Argentīna: Romero, Garajs, Zabaleta, Biglija, Peress (Palasio 81'), Igvains (Agvero 82'), Mesi, Maskerano, Demišels, Roho, Laveci (Rodrigess 101').

Šajā mačā Nīderlandes izlasei nevarēja palīdzēt pussargs Lerojs Fers, kurš traumējis paceles cīpslu, taču ierindā atgriezās pussargs Naidžels de Jongs, kurš ceturtdaļfināla cīņā pret Kostariku savainoja cirksni.

Savukārt Argentīnai iepriekšējā mačā kreisās kājas muskuli sarāva pussargs Anhels di Marija, kurš šajā turnīrā vairs nespēlēs, bet sastāvā atgriezās traumētais uzbrucējs Serhio Agvero, kurš līdzīgas traumas dēļ izlaida iepriekšējās divas cīņas.

Apakšgrupu turnīrā Argentīna spēja uzvarēt visās trijās spēlēs un iegūt maksimāli iespējamos deviņus punktus, kas F apakšgrupā ļāva ierindoties pirmajā pozīcijā. Tiesa, uzvaras tik viegli nenāca, jo vispirms smagā cīņā ar 2:1 tika uzvarēta Pasaules kausu debitante Bosnija un Hercegovina, bet pēc tam ar 1:0 un 3:2 tika pārspētas attiecīgi Irāna un Nigērija.

Sekojošajā astotdaļfinālā Argentīna ar 1:0 papildlaikā uzvarēja Šveici, bet ceturtdaļfinālā ar 1:0 pārspēja Beļģiju, Pasaules kausa pusfinālu sasniedzot pirmoreiz kopš 1990.gada.

Argentīna pirmajā Pasaules kausa finālturnīrā 1930.gadā izcīnīja otro vietu, bet pēc tam lielākos panākumus guva 1978. un 1986.gadā, kad kļuva par čempioni. Vēlāk 1990.gadā tā vēlreiz izcīnīja otro vietu, bet pēc tam nebija tikusi tālāk par ceturtdaļfinālu.

Tikmēr Nīderlande apakšgrupu turnīrā spēlēja ļoti pārliecinoši, izcīnot trīs uzvaras, turklāt tai skaitā ar 5:1 pārspējot nu jau pasaules čempiones pilnvaras nolikušo Spāniju. Nīderlande ar deviņiem izcīnītiem punktiem ieņēma pirmo vietu B apakšgrupā.

Astotdaļfinālā Nīderlande ar 2:1 uzvarēja Meksiku, bet ceturtdaļfinālā, pateicoties taktiskai vārtsargu maiņai, pēcspēles sitienu sērijā pārspēja lielākos pārsteigumus sagādājušo Kostariku.

Nīderlande pirms četriem gadiem DĀR trešo reizi vēsturē ierindojās otrajā vietā, bet līdz pusfinālam vēl bija tikusi vien 1998.gadā.




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi