Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Beļģijas un Īrijas futbolisti izrauj uzvaras pār Zviedriju un Itāliju

Beļģijas un Īrijas futbola izlases Eiropas čempionāta finālturnīra E apakšgrupas noslēdzošajās spēlēs maču nogalēs izrāva uzvaras attiecīgi pret Zviedrijas un Itālijas valstsvienība, bet pēdējā kārtā tika noskaidroti izslēgšanas turnīra astotdaļfinālu pāri.

Beļģija ar 1:0 (0:0) uzvarēja Zviedriju, sarūgtinot izlases līderi Zlatanu Ibrahimoviču viņa, iespējams, pēdējā spēlē valstsvienības rindās, kamēr Īrija ar 1:0 (0:0) uzvarēja Itāliju. Beļģijas labā uzvaras vārtus guva Radža Naingolans, bet īriem uzvaru atnesa Robija Breidija gūtie vārti.

E apakšgrupā ar sešiem punktiem uzvarēja Itālija, bet otrā ar tikpat punktiem bija Beļģija, jo piedzīvoja zaudējumu savstarpējā mačā. Trešā ar četriem punktiem bija Īrija, nodrošinot vietu astotdaļfinālā, bet ceturtā ar vienu punktu palika Zviedrija.

Eiropas čempionāta astotdaļfinālā Šveice spēkosies pret Poliju, bet šī dueļa uzvarētājs ceturtdaļfinālā tiksies ar Horvātijas un Portugāles pāra spēcīgāko komandu. Tikmēr Velsai astotdaļfinālā būs principiāls duelis ar Ziemeļīriju, bet Ungārija tiksies ar Beļģiju. Savukārt Vācija astotdaļfinālā cīkstēsies ar Slovākiju, bet titula aizstāvētāja Spānija duelēsies ar Itāliju. Vēl mājiniece Francija tiksies ar Īriju, bet Anglija cīnīsies ar pārsteidzošo debitanti Islandi.

Nicē notikušajā Beļģijas un Zviedrijas spēlē skandināviem jau ceturtajā minūtē bija lieliska iespēja atklāt spēles rezultātu, taču Markusa Berga sisto bumbu atsita Beļģijas izlases vārtsargs Tibo Kurtuā. Tiesa, dažas minūtes vēlāk jau otrā laukuma galā zviedru mūrim Andrēsam Īsaksonam nācās neitralizēt Romela Lukaku mēģināju izvirzīt Beļģiju vadībā. Turpinājumā aizritēja līdzīga cīņā, un puslaika vidū pēc Berga piespēles bīstami sita Ibrahimovičs, taču viņa raidītā bumba lidoja garām kreisajam vārtu stūrim.

Puslaika beigās beļģiem bija lieliska izdevība pārtraukumā iet ar vienu vārtu handikapu, tomēr Kevina de Brujnes raidījumu uz vārtiem nesekmīgi pielaboja Munjē, turklāt bumba nolidoja tieši gar degungalu arī Lukaku. Spēles 64.minūtē Ibrahimovičs tomēr ieraidīja bumbu Kurtuā sargātajos vārtos, tomēr tiesneši konstatēja aizmuguri. Dažas minūtes vēlāk de Brujne no soda laukuma stūra izdarīja sitienu vārtu apakšējā kreisajā stūrī, tomēr savos uzdevumu augstumos bija Īsaksons, kurš bumbu izvirzīja ārpus laukuma.

Kad līdz pamatlaika beigām bija palikušas 20 minūtes Lukaku ar bumbu ielauzās vārtsarga laukumā, taču Īsaksonam izdevās nosegt bumbas ceļu uz vārtiem. Vēl pēc dažām minūtēm "sarkano velnu" uzbrukuma līderis ieraidīja bumbu vārtos, bet arī šoreiz tika nosvilpta aizmugure. Pēc dažām minūtēm zviedri nopelnīja brīvsitienu uz Kurtuā sargāto cietoksni. Ibrahimovičam caur pajukušu sieniņu izdevās iegriezt bumbu vārtu taisnstūrī, tomēr Kurtā sitienu atvairīja.

Arī turpinājumā vairāk uzbruka beļģi līdz sešas minūtes pirms pamatlaika beigām Radža Naingolans ar netveramu tālšāvienu atklāja spēles rezultātu. Atlikušajā laikā zviedri nespēja atspēlēties, tādējādi uzvaru ar 1:0 svinēja Beļģijas futbolisti.

Iespējams, savu pēdējo maču Zviedrijas valstsvienībā šodien aizvadīja uzbrucējs Ibrahimovičs. Viņš otrdien pavēstīja, ka pēc šī Eiropas čempionāta noslēgs savu karjeru izlasē.

Zviedrijas izlase Eiropas čempionātā pirms šī turnīra bija piedalījusies piecas reizes - 1992.gadā tā savās mājās sasniedza pusfinālu, bet 2004.gadā zaudēja ceturtdaļfinālā. Iepriekšējos divos turnīros gūts pa vienai uzvarai.

Beļģija, kas ir nesenā FIFA ranga līdere un pašreizējā otrās vietas īpašniece, Eiropas čempionātā piedalās pirmo reizi kopš 2000.gada, kad tajā iekļuva kā mājiniece. Kvalificēties sacensībām tā spēja trīs reizes pagājušā gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados, divreiz iekļūstot pusfinālā - 1980.gadā zaudējot finālā, bet 1972.gadā titula maču nesasniedzot.

Tikmēr Lillē notikušajā spēlē starp Itāliju un Īriju "Azzurri" galvenais treneris Antonio Konte "Azzurri" pamatsastāvā veica būtisku izmaiņu - pieredzējušā vārtsarga Džanluidži Bufona vietā mūri sargāja Salvatore Sirigu.

Pirmo bīstamo epizodi spēlē izveidoja Īrijas valstsvienības pussargs Džefs Kendriks, kurš ar spēcīgu sitienu no tālienes mēģināja pārbaudīt Sirigu modrību, tomēr īra sistā bumba lidoja garām vārtiem. Arī turpinājumā bīstamākas epizodes veidoja īri, un mača 21.minūtē Sirigu nācās demonstrēt savu meistarību, kad viņš apstādināja Derila Mērfija ar galvu izdarīto sitienu.

Tāpat arī desmit minūtes vēlāk īru centieni gūt vārtus beidzās ar neveiksmi, jo Šeins Dafijs sita bumbu krietni virs pārliktņa, bet puslaika beigās laba izdevība bija jau pretiniekiem, taču Čiro Immobile sita nedaudz garām kreisajam vārtu stabam. Otrā puslaika sākumā arī Simones Zazas mēģinājums gūt pirmos vārtus mačā izgāzās, jo viņa sistā bumbu lidoja pāri vārtiem.

Puslaika sākumā nedaudz vairāk bumbu kontrolēja īri, bet pēc 15 nospēlētām minūtēm itāļi pārgāja uz spēli ar četriem aizsargiem. Kad līdz pamatlaika beigām bija palikušas nedaudz vairāk kā desmit minūtes tikko uz maiņu nākušais Lorenso Insinje izdarīja bīstamu sitienu pa īru vārtiem. Nedaudz vēlāk jau Zazam bija otrā iespēja puslaikā, taču īru vārtsargs Derens Rendolfs ar dūri izsita bumbu ārā pirms to bija sasniedzis itālis. Piecas minūtes līdz pamatlaika beigām tomēr īri lika kapitulēt Sirigu, jo pēc Vesa Hūlahena centrējuma soda laukumā Robijs Breidijs apsteidza gan itāļu aizsardzību, gan vārtsargu un raidīja bumbu vārtos. Mačā uzvaru ar 1:0 svinēja īri, nodrošinot vietu ceturtdaļfinālā.

Itālijas futbolisti pret Īriju astoņos mačos piedzīvojuši tikai divus zaudējumus, kamēr četras reizes gūtas uzvaras. Tiesa, iepriekšējā neveiksme tika piedzīvota 1994.gadā.

1968.gada Eiropas čempione Itālija iepriekš kontinenta meistarsacīkstēs piedalījusies astoņas reizes, piecos gadījumos iekļūstot pusfinālā. Finālā zaudēts 2000.gadā un iepriekšējā turnīrā pirms četriem gadiem, kad tika atzīts spāņu pārākums.

Tikmēr Īrija Eiropas čempionātā iepriekš bija piedalījusies divas reizes - 1988.gadā gūta viena uzvara, viens neizšķirts un viens zaudējums, bet pirms četriem gadiem zaudēts visās trijās spēlēs.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificējās divas labākās izlases, kā arī tajā iekļuva četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle, kamēr pirms četriem gadiem, kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Eiropas čempionātā spēles norisinās desmit stadionos - Parīzē, Sendenī, Marseļā, Lionā, Lillē, Nicā, Tulūzā, Bordo, Sentetjēnā un Lansā. Mačs par zeltu notiks Francijas nacionālajā stadionā, kas atrodas Sendenī piepilsētā un kas var uzņemt nedaudz vairāk kā 81 000 cilvēku. Šajā arēnā norisinājās arī 1998.gada Pasaules kausa fināls, kad tieši Francija ar 3:0 pārspēja Brazīliju. "Stade de France" ir lielākais turnīra stadions, kamēr vēl virs 50 000 spējīgas uzņemt arēnas Marseļā (67 394), Lionā (59 286) un Lillē (50 186).

Visas Eiropas čempionāta finālturnīra spēles pārraidīs LTV7, turklāt 45 no 51 spēles būs iespējams vērot tiešraidē.

Beļģijas izlases sastāvs - Tibo Kurtuā, Tomass Munjē, Tobijs Alderveirelds, Tomass Vermālens, Jans Vertongens, Aksels Vitsels, Radža Naingolans, Janiks Karasko (Drīss Mertenss, 71.min.), Kevins de Brujne, Edens Azārs (Divoks Oridži, 90.min.), Romels Lukaku (Kristiāns Benteke, 87.min.).

Zviedrijas izlases sastāvs - Andrēass Īsaksons, Ēriks Jūhansons, Viktors Lindelēfs, Andrēass Grankvists, Martins Ulsons, Sebastians Lāšsons (Jimmi Durmazs, 70.min.), Albins Ēkdals, Kims Šelstrems, Emīls Fošbergs (Erkans Zengins, 82.min.), Zlatans Ibrahimovičs, Markuss Bergs (Jons Gvidetti, 63.min.)

Itālijas izlases sastāvs - Salvatore Sirigu, Andrea Barzagli, Leonardo Bonuči, Andželo Ogbona, Federiko Bernardeski (Mateo Darmjans, 60.min.) , Stefano Sturaro, Tiagu Mota, Alesandro Florenci, Matia de Šiglio (Stefans El Šarāvi, 81.min.), Simone Zaza, Čiro Immobile (Lorenso Insinje, 74.min.).

Īrijas izlases sastāvs - Derens Rendolfs, Sīmuss Koulmens, Šeins Dafijs, Ričards Keogs, Stīvens Vords, Džeimss Makklīns, Džeimss Makkartijs (Vess Hūlahens, 77.min.), Džefs Kendriks, Derils Mērfijs (Eidens Makgīdijs, 70.min.), Robijs Breidijs, Šeins Longs (Stīvens Kvins, 90.min.).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Turpmāk nebūs vieglāk

Izlasi pēc smaga zaudējuma Vācijai eksaminēs spēcīgās Zviedrijas un Slovākijas valstsvienības.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi