Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Futbola spēļu sarunāšanas lieta: Lūdz uzsākt kriminālvajāšanu pret diviem vīriešiem

Valsts policija ir pabeigusi izmeklēšanu 2014. gada nogalē uzsāktā kriminālprocesa ietvaros, kurā aizdomās par futbola spēļu rezultātu manipulāciju mantkārīgos nolūkos tika aizturētas vairākas personas. Lieta nodota prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret divām personām – 1966. un 1983. gadā dzimušiem vīriešiem, portāls Diena.lv uzzināja Valsts policijā.

Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvalde (ONAP) lūgusi uzsākt kriminālvajāšanu pret minētajām personām par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā, kā arī par piesavināšanos lielā apmērā. Ņemot vērā, ka uz rezultātu manipulācijas brīdi Latvijā nebija ieviesta kriminālatbildība par manipulācijām ar sporta sacensībām, citi noziedzīgi nodarījumi konkrētajā gadījumā netika konstatēti.

ONAP veiktajā izmeklēšanā konstatējusi, ka abas personas, kuras agrāk bijušas saistītas ar Daugavpils futbola klubu Daugava, no futbola spēļu manipulācijas rezultātā sporta totalizatoros iegūtās naudas, iespējams, nav nomaksājušas nodokļus lielā apmērā – gandrīz 48 tūkstošus eiro. Tāpat izmeklēšanā noskaidrots, ka 1966. un 1983. gadā dzimušie vīrieši, visticamāk, piesavinājušies kluba naudu 284 tūkstošu eiro apmērā. Šo naudu futbola klubs Daugava bija saņēmis no Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA). Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, runa ir par bijušo Daugavpils kluba Dinaburg prezidentu Oļegu Gavrilovu un Daugavas tehnisko direktoru Jevgēņiju Klopovu.

Par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem. Savukārt par piesavināšanos lielā apmērā soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Jāuzsver, ka Valsts policijas veiktā izmeklēšana konkrētajā lietā, kas parādīja problemātiku saistībā ar atbildības par sporta spēļu manipulāciju piemērošanu, un aktīvā iesaiste likuma grozījumu veikšanā, panāca konkrētas kriminālatbildības ieviešanu par manipulācijām ar sporta spēlēm. Respektīvi, Krimināllikums no 2016. gada 1.marta paredz kriminālatbildību par manipulācijām ar sporta organizācijas rīkotām sporta sacensībām, paredzot sodu atkarībā no nodarījuma smaguma. Piemēram, ja manipulācijas veiktas lielā apmērā vai organizētā grupā, personām, kas to veikušas, var draudēt pat brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem. 

Uz konkrētajām personām minētā norma nav attiecināma, jo viņi savas darbības veikuši vēl pirms minētās normas ieviešanas.

Jau vēstīts, ka 2014.gada oktobrī tika aizturētas astoņas ar šobrīd vairs neeksistējošo Daugavpils Daugava klubu saistītas personas, tostarp futbolisti Jevgēņijs Kosmačovs un Aleksandrs Vlasovs, tehniskais direktors Jevgēņijs Klopovs un galvenais treneris Ivans Tabanovs no Moldovas. Tāpat aizturēts tika arī uz mūžu no Latvijas futbola diskvalificētais bijušais Daugavpils kluba Dinaburg prezidents Oļegs Gavrilovs, kuram vienīgajam kā drošības līdzeklis tika piemērots arests.

Daugava un tās priekštece Daugavpils Dinaburg jau ilgstoši tikušas saistītas ar iespējamu spēļu sarunāšanu gan vietējā, gan Eiropas līmenī. Šajā jautājumā Latvijas Futbola federācija bija saņēmusi dažādus ziņojumus no UEFA un totalizatoru likmju monitoringa kompānijas Federbet. 2009.gadā Dinaburg vienība tika izslēgta no virslīgas, bet tās prezidents Gavrilovs un galvenais treneris Tamazs Pertija uz mūžu diskvalificēti no Latvijas futbola. Vēlāk Dinaburg apvienojās ar Daugavu, bet nākamajā gadā Pertijam tika atcelta mūža diskvalifikācija.

Papildināta 3.rindkopa, pievienota pēdējā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Čempionu mentalitāte

Feldmanis: iegūta ceļazīme un papildu laiks, lai sagatavotos olimpiskajām spēlēm.

Mājas sienas palīdz

Zeļļi soli no pusfināla, BK Ventspils izšķiroša cīņa Tallinā.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi