Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lielais futbols atgriežas ar Dortmundes Borussia graujošu uzvaru derbijā

Vācijas bundeslīga sestdien kļuva par pirmo no Eiropas vadošajām futbola līgām, kas atsākusi turnīru koronavīrusa pandēmijas laikā.

Turnīra 26.kārtu sestdien ievadīja sešas spēles, bet centrālajā no tām Dortmundes "Borussia" savā laukumā ar 4:0 (2:0) pārspēja Gelzenkirhenes "Schalke 04".

Dortmundē, tāpat kā pārējās piecās pirmo spēļu norises vietās, mačs iesākās mierīgi, bet ātri vien futbolisti uzņēma tempu un veidoja pirmos bīstamos uzbrukumus. Puslaika otrajā pusē, 29.minūtē, bumba pirmo reizi ielidoja tīklā - Ērlings Brauts-Holanns uzbrukuma smailē saņēma Torgana Azāra piespēli no labās malas un panāca 1:0.

Svinības gan bija pieticīgas, jo līgas pieņemti drošības noteikumi liedz kolektīvi atzīmēt vārtu guvumus. Puslaika beigās, 45.minūtē, pēc "Schalke 04" vārtsarga Markusa Šūberta kļūdas bumba nonāca pretinieku rīcībā un ātru uzbrukumu ar precīzu sitienu noslēdza Rafaels Gerreiru - 2:0.

Otrā puslaika trešajā minūtē mājinieki izveidoja ātru pretuzbrukumu, kuru ar precīzu sitienu noslēdza Azārs. Otrajos un trešajos "Borussia" vārtos pēdējās piespēles veica Juliāns Brandts. Tuvojoties puslaika vidum, 63.minūtē, Gerreiru netraucēts no aptuveni 11 metriem precīzi sita ar kreisās pēdas ārpusi un panāca jau 4:0.

Rūras derbiju parasti klātienē noraugās desmitiem tūkstošu skatītāju, taču bundeslīgas spēles šobrīd var notikt tikai pie tukšām tribīnēm.

Tāpat drošu uzvaru svinēja Menhengladbahas "Borussia", kas viesos ar 3:1 (2:0) guva virsroku pār Frankfurtes "Eintracht".

Mājinieku aizsardzība nebija gatava atgriešanās mača sākumam, kā rezultātā "Eintracht" futbolisti tika divreiz sodīti. Alasāns Plea jau spēles 36.sekundē raidīja bumbu vārtos, bet sešas minūtes vēlāk Markuss Tirams dubultoja viesu pārsvaru.

Mača 73.minūtē Ramī Bensebaini realizēja 11 metru soda sitienu, panākdams 3:0, taču astoņas minūtes vēlāk Andrē Silva vienus vārtus atguva.

Tikmēr negaidīti punktus zaudēja "Leipzig", kas mājās spēlēja neizšķirti 1:1 (0:1) ar "Freiburg". 

Leipcigas komandai piederēja izteikts pārsvars, taču 34.minūtē pēc stūra sitiena viesu futbolists Manuēls Gulde ieraidīja bumbu mājinieku vārtos. Neizšķirtu mājinieki panāca vien 13 minūtes pirms pamatlaika beigām, kad Jusufs Pulsens pēc centrējuma soda laukumā uzvarēja "otrajā stāvā" un ar galvu raidīja bumbu tīklā. Viesi kompensācijas laikā vēlreiz pārsteidza laukuma saimniekus, taču vārtu guvums aizmugures dēļ netika ieskaitīts.

Citviet pie panākuma tika Berlīnes "Hertha", kas izbraukumā ar 3:0 (0:0) apspēlēja "Hoffenheim". Vispirms 58.minūtē Kevins Akpoguma raidīja bumbu savos vārtos, bet divas minūtes vēlāk Vedads Ibiševičs guva vārtus ar galvu. Trešos vārtus viesiem guva Mateušs Kunja, kurš izcēlās 16 minūtes pirms pamatlaika beigām.

Citā spēlē "VfL Wolfsburg" viesos izrāva uzvaru 2:1 (1:0) pār "Augsburg". Divas minūtes pirms pirmā puslaika beigām mājiniekiem izcēlās Renāto Štefens, bet 54.minūtē Tins Jedvajs panāca 1:1. Kompensācijas laika pirmajā minūtē viesiem uzvaru atnesa Daniels Ginčeks.

Vēl sestdien "Dusseldorf" savā laukumā nospēlēja neizšķirti 0:0 (0:0) ar "Paderborn".

Svētdien "Koln" savā laukumā spēkosies ar "Mainz", bet Minhenes "Bayern" viesosies pie Berlīnes "Union", kamēr pirmdien 26.kārtas noslēgumā Brēmenē vietējā "Werder" tiksies ar Leverkūzenes "Bayer".

Kopvērtējuma vadībā ar 55 punktiem 25 spēlēs ir Minhenes "Bayern" komanda, kurai ar 54 punktiem 26 mačos seko Dortmundes "Borussia", tālāk ar 52 punktiem ir Menhengladbahas "Borussia", bet ceturto vietu ar 51 punktu ieņem "Leipzig". Piecinieku ar 47 punktiem 25 dueļos noslēdz Leverkūzenes "Bayer", kas tuvākās sekotājas apsteidz par astoņiem punktiem.

Vācijas bundeslīgā spēles nebija notikušas kopš 11.marta un tā kļuvusi par pirmo elites turnīru, kurā atsācies čempionāts. No vāciešu sekmēm zināmā mērā būs atkarīga arī citu futbola līgu un profesionālā sporta atsākšanās.

No Eiropas spēcīgākajiem turnīriem šosezon laukumos cer atgriezties Anglijas, Spānijas un Itālijas līgas, bet Francijā, Beļģijā un Nīderlandē čempionāti pārtraukti pilnībā.

Piesardzības apstākļos futbolistiem liegts sarokoties un kolektīvi atzīmēt vārtu guvumus. Futbolisti, kuriem paredzēta nākšana uz maiņu, valkā sejas maskas un viņi atrodas tribīnēs, nevis uz komandas soliņa. Spēles laikā regulāri tiek dezinficētas bumbas. 

Tāpat komandām vismaz divreiz nedēļā un dienu pirms spēles jāveic Covid-19 pārbaudes. Personai, kas sasirgusi ar koronavīrusu, jāiet pašizolācijā komandas bāzē, turklāt tā nedrīkst tikties ar ģimenes locekļiem.

Futbola spēļu laikā stadionā nevar atrasties vairāk par 300 personām, kas sadalītas trīs zonās, grupām savā starpā nekontaktējoties. Savukārt ģērbtuvēs futbolisti nevar viens otram atrasties tuvāk par 1,5 metriem. 

Drošības prasības piemērotas arī medijiem, piemēram, pēcspēles intervijas var veikt tikai tad, ja žurnālistu un futbolistu atdala plastmasas vairogs vai arī mikrofons atrodas uz pagarināta turētāja.

Tāpat komandas līdzšinējo trīs maiņu vietā var izmantot piecas, taču tām jānotiek trīs logos, lai nekavētu spēles gaitu. Šāds lēmums pieņemts, lai pasargātu futbolistus no traumām pēc perioda, kad futbola līgās bijis iepriekš neparedzēts pārtraukums.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi