Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Svētdiena, 26. maijs
Varis, Eduards, Edvards, Edvarts

papildināts (16:18) - Bijušais Daugavpils Daugava futbolists Ibe: Klubā visi ir informēti par sarunātajām spēlēm

Latvijas futbola virslīgas klubā Daugavpils Daugava par spēļu sarunāšanu un dalību totalizatoros ir informēts ikviens, šokējoši atklātā intervijā portālam sportacentrs.com atzinis nu jau bijušais komandas uzbrucējs Stenlijs Ibe. Savu viedokli paudis arī Daugavpils kluba ģenerāldirektors Romans Lajuks, kategoriski noliedzot iesaistīšanos spēļu sarunāšanā.

Tikmēr Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis atzīst - šogad ir aizdomas par vismaz 5-6 sarunātiem mačiem, bet pierādījumu trūkums liedz vainīgos saukt pie atbildības.

"Trenerim un spēlētājiem tika maksāts par spēlēšanu pēc [kluba prezidenta Oļega] Gavrilova pasūtījuma. Kluba prezidents nodeva nepieciešamo informāciju direktoram un trenerim, kurš tālāk izraudzījās 3-4 futbolistus, kuri tika informēti par uzdevumiem. Tā tas bija zaudētajās spēlēs pret "Ventspili" (0:1) un “Elfsborg” (1:7), kā arī uzvarētajos mačos pret "Mettu/LU" (3:0) un “Ilūksti” (2:0). Komandai netika dots uzdevums uzvarēt ar lielu pārsvaru, galvenais bija sasniegt noteikto rezultātu. Respektīvi, tika maksāts par nekā nedarīšanu. Ne jau visi spēlētāji tika par to informēti, bet par to, ka spēle nebija tīra, šaubu nebija. Gavrilovu šajā klubā uztrauc tikai viņš pats un iespējamā peļņa. Viņš uz visiem skatās no augšas, pārējos uztverot kā zemāk stāvošus," portālam atklāj nigēriešu futbolists, kurš necilvēcīgās attieksmes dēļ lauzis līgumu ar Latvijas klubu.

"Mani visvairāk pārsteidza kluba attieksme. Ja iepriekšējā sezonā viss bija līmenī, šogad viss pēc kluba direktora Romāna Žodžika aiziešanas mainījās. Vienā no Virslīgas spēlēm es guvu savainojumu, taču komanda man palūdza spēlēt, ko es arī darīju, spēlējot ar špricēm. Klubs nevēlējās mani sūtīt uz padziļinātajām medicīniskajām pārbaudēm, jo kluba prezidentam neesot bijis 15 latu, tādēļ izmantoju izlašu pārtraukumu, lai dotos pie sava ārsta Čehijā. Tur man tika pateikts, ka spēlēt nedrīkstu četras nedēļas. Par to ziņoju kluba vadībai, lūdzot iespēju palikt ārstēties Čehijā, uz ko saņēmu noraidošu atbildi. Man teica atgriezties Latvijā un solīja šeit par mani parūpēties," stāsta futbolists. Solījumi gan nav izrādījušies patiesi un tikai pēc sportista aģenta solījumiem sūdzēties FIFA samaksāta alga par diviem mēnešiem. Pats Ibe vēlējies savest kārtībā veselību, tādēļ piekritis nesaņemt visu sev pienākošos summu.

Runas par Daugavas kluba vadības iesaistīšanos totalizatoros un spēļu rezultātu sarunāšanu izskanējušas arī iepriekš, bet vēl neviens futbolists par to nav stāstījis tik atklāti.

"Savā mūžā neesmu redzējis tik neprofesionālu futbolistu kā Ibe, tāpēc viņa izteikumus ir pat grūti komentēt," aģenturai LETA uzsvēra Daugavas ģenerāldirektors Romans Lajuks. "Pagājušajā sezonā ar viņu viss bija kārtībā, bet šosezon viņš jau no pirmās dienas izcēlās ar lielu runāšanas prasmi. Futbolists visu laiku bija ar kaut ko neapmierināts, kas traucēja viņam parādīt savu labāko sniegumu. Jau vasarā centāmies no viņa atbrīvoties, taču tas neizdevās, tāpēc cerībā uz labākiem laikiem atstājām viņu komandā. Tomēr Ibe turpināja savā stilā, sāka simulēt traumas un beigu beigās patvaļīgi pameta komandu. Visa šī rezultātā nolēmām no viņa šķirties."

"Tas, ko saka Ibe, nav nopietni uztverams. Varam tikai minēt, kādi ir viņa iemesli šādiem apmelojumiem," pauda Lajuks. "Ar viņu mums ir bijusi ļoti rūgta pieredze. Pēc šiem pavērsieniem kluba iekšienē esam nolēmuši, ka spēlētājus no Āfrikas savās rindās nākotnē vairs neaicināsim."

Lajuks nigēriešu spēlētāja izteikumus par spēļu sarunāšanu nodēvēja par nepatiesiem. "Pēdējā laikā ir moderni piesaukt spēļu sarunāšanu un kādu tajā vainot. Ja kaut kas komandā nav kārtībā, uzreiz tiek izteikti šādi vai līdzīgi apvainojumi. Mēs neesam vienīgie, kuriem ar to nākas sadzīvot."

Daugavpils vārds saistībā ar spēļu rezultātu sarunāšanu tiek minēts jau vairākus gadus. 2009.gadā Daugavpils "Dinaburg" vienība tika izslēgta no virslīgas, bet tās prezidents Gavrilovs un galvenais treneris Tamazs Pertija uz mūžu diskvalificēti no Latvijas futbola. Vēlāk "Dinaburg" apvienojās ar "Daugavu", bet nākamajā gadā Pertijam tika atcelta mūža diskvalifikācija, un pašlaik viņš vada Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionāta līdervienību Rīgas "Skonto". Savukārt Gavrilovam mūža diskvalifikācija joprojām ir spēkā, tomēr viņš sastopams gandrīz katrā "Daugavas" spēlē.

Lajuks uzsvēra, ka Gavrilovs klubā nepilda nekādas funkcijas, bet viņa biežā atrašanās stadionā ir skaidrojama kā mīlestība pret futbolu.

"Viņš interesējas par spēlēm, tāpēc atrodas stadionā. Mēs mēdzam ar viņu šad tad draudzīgi aprunāties, bet Ibe šajā gadījumā no tā kaut ko ir izsecinājis. Futbolists šo to ir ļoti nopietni pārpratis. Viņš ne visai labi saprot angļu valodu," skaidroja Lajuks. "Paši vien esam vainīgi, ka no viņa nešķīrāmies savlaicīgi."

"Nav nekāds brīnums," LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis aģentūrai LETA izteicās pēc iepazīšanās ar materiālu. "Labi, ka kāds spēlētājs sācis par to runāt. Ņemsim šo informāciju vērā, un tas palīdzēs šo lietu izmeklēt. Dod, Dievs, lai mums izdotos to novest līdz galam."

Mežeckis nenoliedza, ka informācija par aizdomīgām spēlēm pienāk regulāri un Daugavpils komanda jau iepriekš ir brīdināta. Sodu nesekošanu LFF ģenerālsekretārs skaidroja ar pierādījumu trūkumu.

"Ja ir pierādījumi, varam diskvalificēt. Arī, kad iepriekš tika diskvalificēts Oļegs Gavrilovs un Tamazs Pertija, saņēmām pārmetumus, un beigās federācija bija zaudētāja," atzina Mežeckis. "Pašlaik izmeklējam, krājam datu bāzi un ceram, ka lieta kādreiz tiks atrisināta."

Igaunijas čempionātā šosezon bukmeikeru paustu aizdomu dēļ par nelikumīgu rezultātu tika atcelta kāda spēle, bet jau pāris nedēļas vēlāk mūža diskvalifikāciju saņēma U-21 izlases aizsargs Elviss Līvamegi.

Mežeckis nevēlējās komentēt, kāpēc Igaunijas Futbola federācija diskvalificē spēlētāju, bet LFF nespēj savākt konkrētus pierādījumus.

Tomēr LFF ģenerālsekretārs nenoliedza, ka spēļu rezultātu sarunāšana Latvijā ir aktuāla problēma. "Mums ir informācija par vismaz 5-6 aizdomīgiem mačiem šogad."

Papildināta ar Jāņa Mežecka teikto pēdējās sešās rindkopās

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi