Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Džeriņam vārti, Merzļikinam sausā spēle, Latvija iesoļo ceturtdaļfinālā pret Zviedriju!

Latvijas hokeja izlase otrdien nodrošināja vietu pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā, kur spēlēs pirmo reizi kopš 2009.gada. Izšķirošajā B apakšgrupas mačā par ceļazīmi uz ceturtdaļfinālu Latvijas hokejisti ar rezultātu 1:0 (1:0, 0:0, 0:0) uzvarēja pasaules čempionāta rīkotāju Dāniju.

Latvijas hokejisti B apakšgrupā ieņēma ceturto vietu un ceturtdaļfinālā ceturtdien plkst. 21.15 Kopenhāgenā tiksies ar A apakšgrupas uzvarētāju Zviedriju.

Vienīgos vārtus šajā mačā Latvijas izlases labā guva Andris Džeriņš.

 

Savukārt "sauso" uzvaru Latvijas izlases vārtos izcīnīja Elvis Merzļikins, kurš atvairīja visas 19 pretinieku mestās ripas.

Iepriekšējo reizi pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā Latvijas izlase piedalījās 2009.gadā, kad Šveicē atkārtoja savu visu laiku labāko rezultātu un ierindojās septītajā vietā. Šāds sasniegums Latvijas izlasei padevies arī 1997. un 2004.gadā.

Pērn tika gūta desmitā vieta, bet vēl pirms tam, kad Latviju attiecīgi 2015.gadā vadīja Aleksandrs Beļavskis, bet 2016.gadā Leonīds Beresņevs, tā ieņēma 13.vietu, savukārt vēl pirms tam trīs čempionātos Teda Nolana vadībā Latvija 2012.gadā bija desmitā, bet nākamajos divos gados ieņēma 11.pozīciju.

Jau spēles otrajā minūtē bīstami pa dāņu vārtiem uzmeta Rihards Bukarts, taču dāņu vārtsargs Frederiks Andersens bija uzdevumu augstumos. Pāris minūtes vēlāk pretinieku vārtu drošību apdraudēja Miķelis Rēdlihs, kamēr Elvis Merzļikins spēlē iesaistījās tikai pāris minūtes pirms perioda vidus. Mača rezultātu spēles desmitajā minūtē atklāja Džeriņš, kurš no iemetienu apļa raidīja ripu starp Andersena kājsargiem.

Zaudējuši vārtus, dāņi kāpināja spēles tempu, kā rezultātā vēl viena izdevība gūt vārtus bija Teodoram Bļugeram. Turpinājumā latvieši spēlēja aktīvi, neļaudami Dānijas hokejistiem, tajā skaitā NHL triecienmaiņai, veidot bīstamas situācijas pie vārtiem. Trīs minūtes pirms perioda beigām par sitienu Rūdolfam Balceram 2+10 minūšu sodu saņēma Dānijas izlases pirmās maiņas aizsargs Jespers Jensens Ābo. Vairākumā latviešiem izdevās nostāties pretinieku aizsardzības zonā un pāris reizes uzmest pa vārtiem.

Otrā perioda sākumā Rēdlihs atstāja Latviju mazākumā, kuru latvieši izturēja, turklāt uzreiz pēc tam tika pie iespējas spēlēt vairākumā. Spēlējot piecatā pret četriem, Dānijas hokejisti neļāva Latvijas spēlētājiem realizēt savas ieceres. Tuvojoties perioda vidum, dāņi izdarīja spiedienu uz Latvijas hokejistiem aizsardzības zonā, taču atkal pārkāpa noteikumus, latviešiem vēlreiz spēlējot vairākumā. Tajā ļoti laba izdevība bija Mikam Indrašim, bet arī šoreiz Andersens bija savā vietā.

Uzreiz pēc vairākumā jau otrā laukuma galā Merzļikins glāba Latviju no vārtu zaudējuma, nospēlējot veiksmīgi sava cietokšņa priekšā. Sešas minūtes pirms perioda beigām Indrašis ar piespēli izvirzīja Rodrigo Ābolu bīstamā situācijā, taču viņa metiens no neērtās puses savu mērķi nesasniedza. Nedaudz vēlāk pēc Rēdliha piespēlēm iespēja dāņu vārtu drošību apdraudēt bija gan Džeriņam, gan Ābolam.

Jau trešā perioda sākumā mājinieki noklaudzināja Latvijas izlases vārtu pārliktni, turpinājumā savērpdami vētrainus uzbrukumus pie Merzļikina sargātā cietokšņa. Trešdaļas ceturtajā minūtē vienatnē līdz pretinieku vārtiem aizlauzās Balcers, tomēr, pretinieku aizsarga turēts, netika pie labas pozīcijas metienam. Dānijas hokejisti turpināja izdarīt spiedienu uz Latvijas hokejistiem, taču droša spēle aizsardzībā ļāva saglabāt pozitīvu rezultātu.

Astoņas minūtes pirms pamatlaika beigām pēc pretuzbrukuma zibenīgi pa pretinieku vārtiem uzmeta Kristiāns Rubīns, taču jaunajam aizsargam neizdevās gūt savus otros vārtus čempionātā. Minūti vēlāk Ābols un Ronalds Ķēniņš divatā izslidoja pret Andersenu, tikai vārtu stabiņam dāņus glābjot no nonākšanas iedzinējos ar 0:2. Divas minūtes pirms mača finālsvilpes Andersens tika nomainīts pret sesto laukuma spēlētāju, taču Latvijas hokejisti varonīgi izturēja pretinieka pārspēku un nosargāja uzvaru.

Par labāko spēlētāju Latvijas izlases rindās tika atzīts pieredzējušais aizsargs Guntis Galviņš.

Zīmīgi, ka maču tiesāja Latvijas hokeja līdzjutēju nemīlētais čehu tiesnesis Antonīns Jeržābeks, kurš pirms četriem gadiem Minskā svarīgā cīņā par ceturtdaļfinālu neieskaitīja latviešu vārtu guvumu pret mājinieci Baltkrieviju.

B apakšgrupā pa 16 punktiem septiņās spēlēs iekrāja Somija un ASV, bet tā kā savstarpējā mačā pārāki bija somi, viņi uzvarēja apakšgrupā, kamēr amerikāņi bija otrie. Tālāk ar 15 punktiem sešās spēlēs sekoja Kanāda, ceturtā ar 13 punktiem bija Latvija, bet piekto vietu ar 11 punktiem ieņēma Dānija. Sestā ar septiņiem punktiem ir Vācija, Norvēģija septiņās spēlēs iekrāja sešus punktus, kas tai deva septīto vietu, bet turnīru bez punktiem noslēdza Dienvidkoreja, kurai jāpamet augstākā divīzija.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs līdz 15.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas būs spiestas pamest augstāko divīziju.

To vietā nākamajā gadā nāks Lielbritānija, kas labāko grupā atgriezīsies pēc 24 gadu pārtraukuma, un Itālija, kas ieņēma pirmās divas vietas pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā.

Turnīra pirmajā spēlē Latvija ar 3:2 pagarinājumā pieveica Norvēģiju, pēc tam ar 1:8 kapitulēja Somijai, otrdien droši ar 5:0 pārspēja Dienvidkoreju, bet ceturtdien līdzīgā cīņā pagarinājumā ar 2:3 piekāpās ASV valstsvienībai. Savukārt sestdien ar 3:1 tika pieveikta olimpiskā vicečempione Vācija, kamēr pirmdien tā varonīgā cīņā ar 1:2 tikai pagarinājumā piekāpās Kanādai.

Savukārt Dānijas izlase līdz šim turnīru aizvadījusi sekmīgi. To tā iesāka, ar 3:2 pēcspēles metienos pieveicot Vāciju, bet pēc tam sekoja pārliecinoši zaudējumi pret favorītēm ASV (0:4) un Kanādu (1:7). Tikmēr turpinājumā tika gūtas trīs uzvaras pēc kārtas - ar 3:2 negaidīti pārspēta Somija, ar 3:0 uzveikta arī Norvēģija un visbeidzot ar 3:1 uzvarēta Dienvidkoreja.

Dānijas valstsvienība pasaules čempionāta elitē spēlē kopš 2003.gada, bet līdz šim tā ceturtdaļfinālā iekļuvusi divas reizes - 2010. un 2016.gadā.

PČ hokejā. 2018. gada 15. maijs. Herninga, Dānija.

Latvija - Dānija 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Vārti: 9:14 Džeriņš (Indrašis) 1:0;

Vārtsargi: Elvis Merzļikins - Frederiks Andersens

Soda minūtes: 2-16

Metieni: 28-19

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi