Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Indrašim divi vārti, Merzļikins sausā, Latvija sāk ar uzvaru!

Latvijas hokeja izlase pasaules čempionāta pirmajā spēlē sestdien ar 3:0 (0:0, 1:0, 2:0) apspēlēja Dāniju, otro reizi vēsturē turnīru sākot ar panākumu. Divus vārtus guva Miks Indrašis, vieni Ginta Meijas kontā, bet Elvis Merzļikins vārtos atvairīja visus 27 dāņu metienus, 18 no tiem jau pirmajā trešdaļā. Tieši Elvi atzina par šīs spēles labāko spēlētāju Latvijas izlasē.

Jau spēles pirmajās minūtēs nelielus savainojumu guva Andris Džeriņš un Oskars Cibuļskis, kas gan viņiem netraucēja atgriezties uz ledus. Pirmajās minūtēs neliels pārsvars piederēja dāņiem, taču pretinieki izpildīja dažus uzmetienus uz vārtiem, bet bīstamus uzbrukumus neveica. Piektajā minūtē ar vārtiem debijas mačā varēja atzīmēties Uvis Balinskis, taču viņa metiens no tuvas distances lidoja pāri pretinieku cietoksnim.

Perioda septītajā minūtē Latvijas izlase nonāca mazākumā, divu minūšu sodu par turēšanu nopelnot Cibuļskim. Latvijas līdzjutēju atbalstīti "lauvas sirdis" nosargāja savus vārtus neiekarotus. Pēc mazākuma dāņi turpināja saimniekot Latvijas izlases aizsardzības zonā, kamēr Latvija centās atbildēt ar pretuzbrukumiem un vienā no tiem Rihards Bukarts izlauzās viens pret vienu ar pretinieku vārtsargu Sebastianu Dāmu, taču turpat bija dāņu aizsargs, kurš latvietim nedaudz patraucēja.

Pēc šī momenta Latvijas hokejisti izlīdzināja spēles gaitu, bet sešas minūtes pirms perioda beigām dāņi bīstami uzbruka Merzļikina sargātajiem vārtiem, aktīvi mēģinot iebakstīt ripu vārtos. Asā spēle pret Latvijas izlases vārtsargu beidzās ar saplūkšanos, kā rezultātā latvieši nonāca mazākumā. Dāņi, atguvuši iniciatīvu, turpināja uzbrukt Latvijas vārtiem, taču Merzļikins droši ķēra ripas. Tuvojoties perioda beigām, bīstami pa Dāma vārtiem uzmeta arī Džeriņš, taču dānis tvēra latvieša metienu.

Otrā perioda trešajā minūtē Meija pēc neatlaidīgas cīņas pie vārtiem ieguva Dāma nefiksētu ripu un ieraidīja to pretinieku vārtos, panākot 1:0. Pēc tam sekoja arī bīstams uzmetiens Zemgus Girgensona izpildījumā. Pēc Meijas vārtu guvuma latvieši sapurinājās, turklāt perioda vidū Girgensons izslidoja viens pret vienu ar Dāmu, taču dāņu vārtsargs bija nedaudz tuvāk ripai. Arī turpinājumā Latvijas hokejisti enerģiski uzbruka pretinieku vārtiem, taču vienā momentā kļūdījās veicot maiņu, bet uzdevumu augstumos bija Merzļikins.

Trīs minūtes pirms perioda beigām debitants Teodors Bļugers atnesa Latvijas komandai vairākumu, kurā latviešiem bija vairāki bīstami momenti, taču spēles rezultātu dubultot neizdevās.

Tāpat veiksmīgi Latvijai iesākās arī trešais periods, kurā nebija nospēlētas vēl divas minūtes, kad Miks Indrašis netraucēts no vārtu priekšas panāca 2:0. No aizvārtes viņam asistēja izlases veterāns Jānis Sprukts. Perioda ceturtajā minūtē Latvijas izlase tika pie sava otrā vairākuma mačā, taču to izmantot nespēja, turklāt vēlāk dāņi pārņēma iniciatīvu. Perioda vidū vēl vienu vairākumu Latvijai atnesa Guntis Galviņš, turklāt nedaudz vēlāk dāņu pārkāpuma dēļ latvieši tika pie iespējas minūti spēlēt piecatā pret trijiem.

Kad līdz lielā vairākuma beigām bija palikusi sekunde, Indrašis pēc Balinska un Roberta Bukarta piespēlēm raidīja ripu nepiesegtajā Dānijas izlases vārtu stūrī. Turpinājumā latviešiem bija vēl iespēja spēlēt vairākumā, taču šoreiz ar vārtu guvumu tas nenoslēdzās. Līdz finālsvilpei Latvija nosargāja vārtus neskartus un izcīnīja uzvaru ar 3:0.

Spēli klātienē vēroja 13 453 skatītāji.

Latvijas hokeja valstsvienības vārtus mačā ar Dāniju sargāja Elvis Merzļikins, kurš jau pirmajā trešdaļā atvairīja 18 dāņu metienus, bet spēlei tika pieteikti trīs debitanti - Teodors Bļugers, Rihards Bukarts un Uvis Balinskis.

Merzļikina stāšanās vārtos tika jau iepriekš prognozēta iepriekš, bet otrais vārtsargs sestdien bija Ivars Punnenovs.

Kā uzbrucēju pirmā maiņa tika pieteikta Ronalds Ķēniņš - Zemgus Girgensons - Gunārs Skvorcovs, otro virknējumu veidoja Roberts Bukarts - Andris Džeriņš - Kaspars Daugaviņš, trešajā trio spēlēja Rihards Bukarts - Jānis Sprukts - Miks Indrašis, bet ceturtajā uzbrucēju maiņā bija Gints Meija - Māris Bičevskis - Teodors Bļugers, bet kā 13.uzbrucējs pieteikts Vitālijs Pavlovs.

Pirmo aizsargu pāri veidoja Kristaps Sotnieks - Artūrs Kulda, otrajā pārī bija Guntis Galviņš - Oskars Cibuļskis, trešo duetu veidoja Uvis Balinskis un Ralfs Freibergs, bet kā septītais aizsargs pieteikts Jānis Jaks.

Mačā pret Dāniju malā palika uzbrucējs Frenks Razgals, aizsargs Kristofers Bindulis un vārtsargs Jānis Kalniņš.

Pasaules čempionāts hokejā. 2017.gada 6.maijs. Ķelne, LANXESS arēna.

Latvija - Dānija 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Vārtsargi: Merzļikins - Dāms

Metieni: 35-27 (7/14/14 - 18/6/3)

Soda minūtes: 6-12

Vārti: 23:08 Meija (Kulda) 1:0; 41:48 Indrašis (Sprukts, Ri.Bukarts) 2:0; 52:40 Indrašis (Ro.Bukarts, Balinskis, vair.) 3:0

Latvijas izlase iepriekš tikai reizi pasaules čempionātu bija sākusi ar uzvaru, kad 2014.gadā Minskā ar 3:2 pārspēja Somiju. Pārējās 19 reizēs augstākajā divīzijā tā reizi cīnījusies neizšķirti un piedzīvojusi 18 neveiksmes. Tomēr, ja iepriekš allaž pirmajās spēlēs Latvijai pretim stājās potenciālie favorīti, šoreiz pirmās trīs spēles būs ļoti svarīgas, jo turpinājumā būs jātiekas arī ar Slovākiju un Itāliju.

Latvija ar Dāniju pasaules čempionāta augstākajā divīzijā līdz šim bija spēlējusi četras reizes, uzvarot vien pirmajā no tām. 2003.gadā tika gūta uzvara ar 4:2, bet nākamajās reizēs divreiz zaudēts pēcspēles metienos (arī pērn ar 2:3), savukārt 2012.gadā pamatlaikā ar 0:2. Pērn Latvijai vārtus pret dāņiem iemeta Andris Džeriņš un Kaspars Daugaviņš.

Dānijas izlase pērn vien otro reizi vēsturē kvalificējās pasaules čempionāta ceturtdaļfinālam, sacensības noslēdzot astotajā pozīcijā. Šobrīd komandas sastāvā ir Nacionālās hokeja līgas (NHL) vienības Vinipegas "Jets" uzbrucējs Nikolajs Ēlerss, trīs spēlētāji no Kontinentālās hokeja līgas (KHL) komandas Helsinku "Jokerit", kā arī vairāki spēlētāji no Zviedrijas augstākās līgas.

Vēl citās Ķelnes apakšgrupas spēlēs šodien plkst.17.15 tiksies Slovākija un Itālija, kamēr plkst.21.15 sāksies duelis starp Vāciju un Zviedriju.

Savukārt Parīzē vispirms Šveice centīsies pieveikt Slovēniju, turpinājumā Baltkrievijai būs duelis ar Čehiju, savukārt vakarā notiks cīņa starp Norvēģiju un grupas saimnieci Franciju.

Kā zināms, pirmajos mačos piektdien Ķelnē Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenētā Krievija ar 2:1 pēcspēles metienos pārspēja Zviedriju, kamēr Kanāda ar 4:1 bija labāka duelī ar Čehiju.

Latvijas izlasi cīņā vedīs titulētais kanādiešu speciālists Bobs Hārtlijs, kurš savulaik ir izcīnījis prestižo Stenlija kausu, bet nesenajā 2015.gadā tika nosaukts par Nacionālās hokeja līgas (NHL) labāko treneri.

Līdz ar varas maiņu Latvijas Hokeja federācijā (LHF), būtiskas izmaiņas skāra arī izlasi. Sagatavošanās procesā spēlētājiem nodrošināti ļoti labi darba apstākļi, kādi iepriekšējos gados, pēc pašu hokejistu teiktā, nebija. Tiek uzskatīts, ka šogad komandai ir optimālākais sastāvs pēdējos pāris gados, tomēr šī pārliecība palika mazāka dienu pirms turnīra sākuma, kad tika paziņots, ka traumas dēļ no sastāva izkritis Lauris Dārziņš.

No potenciālajiem izlases līderiem komandai veselības problēmu dēļ nevarēs palīdzēt arī aizsargi Oskars Bārtulis un Krišjānis Rēdlihs, kā arī uzbrucēji Mārtiņš Karsums un Miķelis Rēdlihs.

Pasaules čempionātā Latvijas izlasē ir brāļi Roberts un Rihards Bukarti. 26 gadus vecais Roberts piedalīsies jau piektajās meistarsacīkstēs, bet 21 gadu vecais Rihards šosezon piedzīvos debiju. Tikmēr sastāvā pirmoreiz kopš 2002.gada šoreiz nebūs neviens no brāļiem Rēdlihiem - Miķelis un Krišjānis nespēlē traumu dēļ, bet Jēkabs neizturēja cīņu par vietu sastāvā.

Sacensībās bez Riharda Bukarta debitēs arī aizsargi Uvis Balinskis un Kristofers Bindulis, kā arī uzbrucējs Frenks Razgals. Pieminēšanas vērts ir arī fakts, ka izlasē iekļuva uzbrucējs Vitālijs Pavlovs, kurš šosezon 53 spēlēs ar Latvijas komandu Rīgas "Dinamo" palika bez gūtajiem vārtiem. Arī izlasē viņš šajā pavasarī desmit mačos palicis bez rezultativitātes punktiem, tomēr vienus vārtus valstsvienības labā guva novembrī pārbaudes turnīrā Slovēnijā.

Darbā ar Latvijas izlasi Hārtlijam palīdz viņa ilggadējais asistents Žaks Klutjē, kā arī Artis Ābols un Kārlis Zirnis. Ābolam valstsvienības trenera palīga amatā šī ir atgriešanās, jo 2012.gadā viņš bija arī Teda Nolana palīgs, savukārt Zirnis par palīgu izlasē strādājis jau kopš 2013.gada.

LHF izlasei devusi uzdevumu iekļūt sacensību ceturtdaļfinālā.

Iepriekšējo reizi pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā Latvijas izlase piedalījās 2009.gadā, kad Šveicē atkārtoja savu visu laiku labāko rezultātu un ierindojās septītajā vietā. Šāds sasniegums Latvijas izlasei padevies arī 1997. un 2004.gadā, bet pēdējos čempionātos labākais sasniegums ir desmitā vieta, kas iegūta 2012.gadā.

Latvijas izlase pasaules čempionātā Ķelnē piedalījās arī 2001.gadā, kad Haralda Vasiļjeva vadībā tika ieņemta 13.vieta.

Gatavošanos pasaules čempionātam Latvijas izlase sāka jau marta pirmajās dienās, procesā aizvadot desmit pārbaudes spēles, kurās tika izcīnītas četras uzvaras.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs līdz 16.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas būs spiestas pamest augstāko divīziju.

Viņu vietā nākamajā gadā nāks Austrija un Dienvidkoreja, kuras ieņēma pirmās divas vietas pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā, piedevām korejieši nākamgad elites grupā spēlēs pirmo reizi vēsturē.

Iepriekšējos divos pasaules čempionātos, kad Latviju attiecīgi 2015.gadā vadīja Aleksandrs Beļavskis, bet pērn Leonīds Beresņevs, tā ieņēma 13.vietu. Vēl pirms tam trijos čempionātos Teda Nolana vadībā Latvija 2012.gadā bija desmitā, savukārt nākamajos divos gados ieņēma 11.pozīciju.

Latvijas hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātam:

vārtsargi - Jānis Kalniņš (Rīgas "Dinamo"), Ivars Punnenovs (Langnau "Tigers", Šveice), Elvis Merzļikins ("Lugano", Šveice);

aizsargi - Oskars Cibuļskis, Guntis Galviņš, Ralfs Freibergs, Uvis Balinskis (visi - Rīgas "Dinamo"), Artūrs Kulda (Helsinku "Jokerit", Somija), Kristofers Bindulis (Augšezera Universitātes komanda "Lakers", NCAA), Jānis Jaks (Amerikas Starptautiskā koledža, NCAA), Kristaps Sotnieks (Toljati "Lada", Krievija);

uzbrucēji - Gints Meija, Māris Bičevskis, Miks Indrašis, Gunārs Skvorcovs, Vitālijs Pavlovs (visi - Rīgas "Dinamo"), Frenks Razgals ("Rīga"), Kaspars Daugaviņš (Ņižņijnovgorodas "Torpedo", Krievija), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes "ZSC Lions", Šveice), Roberts Bukarts ("Zlīn", Čehija), Rihards Bukarts (Springfīldas "Thunderbirds", AHL), Andris Džeriņš (Hradeckrālovas "Mountfield", Čehija), Jānis Sprukts ("Ritten Sport", Itālija), Zemgus Girgensons (Bufalo "Sabres", NHL), Teodors Bļugers (Vilksbāres/Skrentonas "Penguins", AHL).

Dānijas hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātam:

vārtsargi - Simons Nilsens (Herningas "Blue Fox"), Sebastians Dāms (Grācas "99ers", Austrija), Georgs Serensens (Upsālas "Almtuna IS", Zviedrija);

aizsargi - Filips Brugisers (Esbjergas "Energy"), Markuss Lauridsens ("Leksands", Zviedrija), Olivers Lauridsens, Jespers Jensens (abi - Helsinku "Jokerit", KHL), Emīls Kristensens ("Linkoping", Zviedrija), Matiass Lasens ("Mora", Zviedrija), Nikolass Jensens ("Rungsted Ishockey");

uzbrucēji - Frederiks Storms, Niklass Hards (abi - Malmes "Redhawks", Zviedrija), Madss Kristensens (Minhenes "Red Bull", Vācija), Mortens Grēns ("Rungsted Ishockey"), Nikolajs Ēlerss (Vinipegas "Jets", NHL), Mortens Madsens ("Karlskrona", Zviedrija), Julians Jakobsens (Olborga "Pirates"), Mortens Poulsens (Lahti "Pelicans", Somija), Matiass Bau Hansens (Fredrikshavnas "White Hawks"), Patriks Rusels (Beikersfīldas "Condors", AHL), Nikolajs Meiers ("Tingsryds AIF", Zviedrija), Pēters Regins ("Jokerit").

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi