Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Irbi uzņem pasaules hokeja Slavas zālē

Leģendāro latviešu hokeja vārtsargu Artūru Irbi (42), kā arī vēl trīs hokejistus nākamgad uzņems Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) Slavas zālē.

Ilggadējais Latvijas izlases vārtsargs Irbe, kurš reiz spēlēja NHL Stenlija kausa finālā kopā ar Karolīnas Hurricanes un tagad trenē Vašingtonas Capitals vārtsargus, kļūs par otro Latvijas hokejistu vēsturē, kurš uzņems Slavas zālē. 1998.gadā Slavas zālē uzņēma Helmūtu Balderi-Sildedzi.

Kopā ar Irbi hokeja Slavas zālē uzņems arī leģendāro krievu hokejistu Vladimiru Krutovu, vācieti Dīteru Hēgenu un Somijas hokejisti Rīki Nīminenu. Viņa kļūs par ceturto sievieti vēsturē, kuru uzņems Slavas zālē. Pirms viņas Slavas zālē uzņēma kanādietes Andželu Džeimsu un Džeraldīni Hīniju, kā arī amerikānieti Semiju Granato.

Slavas zālē uzņems arī kādreizējo Zviedrijas hokeja asociācijas prezidentu Rikardu Fagerlundu, bet Pola Loika vārdā nosaukto balvu par devumu starptautiskajam hokejam saņems amerikāņu treneris Lū Vairo.

1985.gadā Irbi, kurš tobrīd spēlēja PSRS junioru izlasē, atzina par Eiropas čempionāta labāko vārtsargu. 1987./1988.gada sezonā Irbe debitēja Rīgas Dinamo rindās un tika atzīts par PSRS čempionāta gada labāko debitantu. 1989.gadā viņš PSRS izlases rindās pirmo reizi kļuva par pasaules čempionu, bet nākamajā gadā, kad PSRS izlase atkal uzvarēja, tika atzīts par čempionāta labāko vārtsargu.


1989.gadā Irbi draftēja NHL, kur ar kopējo 196.numuru viņu izvēlējās Minesotas North Stars klubs. Debiju NHL viņš piedzīvoja 1991.gadā, kad uzsāka karjeru Sanhosē Sharks klubā. 1998./1999.gada sezonā Irbe nonāca Karolīnas Hurricanes klubā, kura rindās īpaši spoži aizvadīja 2001./2002.gada sezonu, bet komanda aizkļuva līdz Stenlija kausa izcīņas finālsērijai.

Irbe ir divkārtējs pasaules čempions, ilggadējs Latvijas izlases vārtsargs (ar Irbi vārtos Latvijas izlase pasaules čempionātos divas reizes izcīnīja septīto vietu), divkārtējs NHL Zvaigžņu spēles dalībnieks.

2006.gada olimpiskajās spēlēs Turīnā Irbe bija Latvijas delegācijas karognesējs.

Svinīgā ceremonija notiks 2010.gada 21.maijā Ķelnē (Vācija), kur norisināsies pasaules čempionāts hokejā.

IIHF Slavas zālē, kas izveidota 1997.gadā, ir uzņemti jau 160 hokejisti no 22 valstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi