Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Medijs: Lielākās izredzes rīkot 2021. gada PČ hokejā ir Latvijai, Čehijai un Slovākijai

Lielākās izredzes rīkot nākamā gada pasaules čempionātu hokejā ir Latvijai, Čehijai un Slovākijai, svētdien vēstīja Šveices ziņu portāls watson.ch.

Oficiāli Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) prezidents Renē Fāzels pasaules čempionāta norisi Minskā nav atcēlis. Kad jau bija ieplānota vizīte Baltkrievijā, viņš saslima ar Covid-19, taču atveseļošanās norit labi. Un, kad tas būs iespējams, viņš noteikti dosies uz Minsku.

Tomēr arī alternatīvu meklēšana Baltkrievijai rit pilnā sparā. "watson.ch" uzsver, ka vislabākās iespējas ir Latvijai (Rīga), Čehijai (Prāga) un Slovākijai (Bratislava).

"Mēs rīkosim 2021.gada pasaules čempionātu. Divus gadus bez tā mēs nevaram atļauties," sarunā ar portālu saka Fāzels, atgādinot, ka pasaules meistarsacīkstes šopavasar Šveicē tika atceltas.

2021.gada čempionāts ir paredzēts Rīgā un Minskā, taču vairākums hokeja ekspertu  sliecas uz variantu, ka sacensības no Baltkrievijas tiks pārceltas uz citu valsti.

"Ja nepieciešams, pasaules čempionātu rīkosim bez skatītājiem," norāda Fāzels.

Pagaidām nav skaidrs, vai komandas spēkosies tā dēvētajā "burbulī" kā NHL izslēgšanas spēlēs un junioru pasaules čempionātā Edmontonā. Fāzels cer, ka līdz aprīlim varēs vakcinēt sacensību dalībniekus un izvairīties no "burbuļa", kas ir dārgs pasākums.

IIHF ir gatava segt izmaksas, kas rastos, aizvadot turnīru bez skatītājiem. Tas ir iespējams tāpēc, ka šosezon, izņemot pasaules U-20 čempionātu un pasaules meistarsacīkstes pieaugušajiem, visi pārējie turnīri (sievietes, juniori, zemākās pasaules čempionāta grupas) ir atcelti. Tāpēc IIHF ietaupās izmaksas vairāk nekā desmit turnīros.

IIHF prezidents savā 25. prezidenta pilnvaru gadā saka, ka vēl nav atmetis cerību, ka čempionāts notiks Baltkrievijā. Tomēr pat gadījumā, ja Aleksandrs Lukašenko atstās Baltkrievijas prezidenta amatu, nav garantēta politiskā stabilitāte valstī, un portāls šādā gadījumā neizslēdz arī Krievijas bruņoto spēku iebrukumu.

Tomēr visticamāk, ka Fāzels uz Minsku dosies, lai personīgi paziņotu Lukašenko, ka turnīrs Baltkrievijā nākamgad nenotiks.

No pieminētajām alternatīvām interneta portāla autors atmet Krieviju un kādu no Skandināvijas valstīm, kā arī iespēju Latvijai vienai pašai noorganizēt sacensības. "Mums ir divas vai trīs alternatīvas," norāda Fāzels.

Sanktpēterburgas variants vairs nav iespējams Krievijai piespriestās divu gadu diskvalifikācijas dēļ par dopinga lietošanas piesegšanu valsts mērogā.

Latvijas mīnuss ir tikai viena arēna ar desmit tūkstošiem skatītāju  vietu. 

Fāzels saka, ka katrai grupai nepieciešamas liela izmēra arēnas. "Ja sacensībām vajadzētu notikt ar ierobežotu skatītāju skaits, mums nepieciešama liela arēna," viņš skaidro. Ja, piemēram, Covid-19 ierobežojumu dēļ būs atļauts izmantot tikai pusi no sēdvietām, tad izšķirošais faktors ir arēnas lielums, lai sacensības varētu redzēt pēc iespējas vairāk līdzjutēju. Šādā gadījumā arī Latvijas pozīcijas ir sliktākas nekā tām konkurentēm, kuras var piedāvāt pat vairākas šādas halles vienā pilsētā.

Skandināvijā 2021.gadā pasaules čempionāts visdrīzāk nenotiks, jo tas jau paredzēts Somijā 2022.gadā un Zviedrijā 2025.gadā.

Fāzels saka portālam, ka "saskaņā ar pašreizējiem nosacījumiem nevar izslēgt pasaules čempionātu Čehijā vai Slovākijā". Pluss ir šāda mēroga turnīru rīkošana iepriekš un hokeja kultūra šajās valstīs.

Svarīgs faktors ir izmaksas. Tāpēc tiek lēsts, ka nez vai tālāk par Čehiju un Slovākiju, kur tā rīkošana ir krietni lētāka nekā rietumos, sacensības tiks pārceltas. Tas nozīmētu izslēgt Dāniju, kas 2018.gadā veiksmīgi sarīkoja sacensības, Vāciju vai pagājušā gada neveiksminieci Šveici.

Jau ziņots, ka 2021.gada pasaules čempionāts nākamgad jāuzņem Minskai un Rīgai, taču Latvijas valdība nevēlas rīkot turnīru kopā ar Baltkrieviju, jo  Lukašenko režīms vērš represijas pret mierīgajiem protestētājiem. Eiropas Savienība un citas rietumvalstis uzskata 9.augustā notikušās prezidenta vēlēšanas par viltotām un neatzīst Lukašenko par leģitīmu prezidentu.

Protestos pēc 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā vairāki cilvēki ir gājuši bojā, simtiem ir ievainoti, un aptuveni 30 000 cilvēku ir aizturēti.

IIHF ir solījusi atbildi par 2021.gada pasaules čempionāta rīkotājiem sniegt līdz 2021.gada 11.janvārim.

Rīga un Minska 2017.gada maijā notikušajā balsojumā sīvā cīņā pārspēja Somijas pilsētas Helsinkus un Tamperi. Plānots, ka Rīgā un Minskā notiks grupu turnīri un pa diviem ceturtdaļfināliem, bet pusfināli un fināls tiks aizvadīti Baltkrievijas galvaspilsētā.

Maijā IIHF lēma, ka Rīgā B grupā spēlēs Latvija, Kanāda, Somija, ASV, Vācija, Norvēģija, Itālija un Kazahstāna, bet Minskā A grupā cīnīsies Baltkrievija, Krievija, Zviedrija, Čehija, Šveice, Slovākija, Dānija un Lielbritānija.

Minska pasaules čempionātu uzņēma arī 2014.gadā, un jau toreiz Eiropas Parlaments aicināja IIHF liegt Baltkrievijai uzņemt meistarsacīkstes, norādot uz varas iestāžu represijām pret opozīciju.

2022.gadā turnīru plānots uzņemt Somijai (Helsinkiem un Tamperei), 2023.gadā - Krievijai (Sanktpēterburgai), 2024.gadā Čehijai (Prāgai un Ostravai), bet 2025.gadā - Zviedrijai un Dānijai.

2021.gada pasaules čempionāts ieplānots no 21.maija līdz 6.jūnijam. Iepriekš bija plānots, ka meistarsacīkstes sāksies 7.maijā, taču tās tika pārceltas pāris nedēļas uz priekšu, jo Eiropā varētu aizkavēties nacionālo čempionātu izspēle.

Rīga pasaules meistarsacīkstes līdz šim vienīgo reizi uzņēmusi 2006.gadā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi