Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Tambijevs: Ar Kuldu klubs risināja sarunas jau pirms manas atnākšanas

Latvijas uzbrucēju Edgaru Kuldu Augstākās hokeja līgas (VHL) klubs Novokuzņeckas Metallurg savās rindās gribēja jau pirms galvenā trenera no Latvijas Leonīda Tambijeva ierašanās klubā, bet zināma trenera pievienošanās vienībai noteikti bija pluss hokejista un kluba sadarbībai, trešdien intervijā Metallurg kluba tīmekļa vietnē teica Tambijevs.

Latvijas trenera vadībā Novokuzņeckas klubā spēlēs latviešu uzbrucējs Edgars Kulda, kurš arī pagājušo sezonu aizvadīja Tambijeva vadībā Karagandas "Sarjarka" rindās.

"Viņš sevi spilgti pierādīja VHL, "Sarjarka" rindās, un "Metallurg" sarunas ar viņu veica jau pirms manas iecelšanas. Kad ierados "Metallurg", tas, iespējams, pamudināja Kuldu parakstīt līgumu," par savas valsts hokejista nokļūšanu klubā saka speciālists.

Tambijevs par "Metallurg" galveno treneri tika iecelts maija beigās, un šonedēļ komanda rīko pirmos treniņus Saranskā, kur ar treniņu apstākļu nosacījumiem Latvijas pārstāvis ir apmierināts.

"Viss tika izlemts nedēļas laikā," par līguma slēgšanas procesu stāsta Latvijas speciālists. "Pārrunājām dažas lietas ar ģenerālmenedžeri Dmitriju Korjaginu. Piekritu vadīt "Metallurg", jo tas ir klubs ar senām tradīcijām, kas tika dibināts 1949.gadā un pirms trim gadiem spēlēja Kontinentālajā hokeja līgā (KHL). Novokuzņecka ir talantu hokeja kalve. Domāju, ka jebkura trenera gods ir vadīt tādu komandu kā "Metallurg"."

Pirms tam, marta beigās, Tambijevs jau  bija vienojies par sadarbību ar KHL klubu Vladivostokas "Admiral", bet drīz vien kļuva zināms, ka Vladivostokas klubs izlaidīs gaidāmo sezonu KHL, un puses vienojās par līguma laušanu.

"Es nekad neslēpu un neslēpju, ka gribu darboties KHL komandā. Tomēr, lai strādātu KHL, ir jāsasniedz labs rezultāts arī VHL. Tad treneris būs pieprasīts arī KHL, visi speciālisti redzēs šo rezultātu," saka "Metallurg" galvenais treneris. "Protams, biju mazliet sarūgtināts, jo darbs "Admiral" jau bija sācies, mēs ar treneru kolektīvu un ģenerālmenedžeri sākām aktīvi sadarboties, bet pandēmija iejaucās sportā."

Tambijevs apliecina, ka bija sarunas ar Rīgas "Dinamo" par galvenā trenera amata ieņemšanu, bet runas par savienību ar Nursultanas "Baris" no Kazahstānas, droši vien bija baumas: "No "Baris" sistēmas neviens ar mani nesazinājās. Bija sarunas ar Rīgu, bet tās beidzās ar neko, tāpēc nav jēgas par to runāt. Tagad visas manas domas ir saistītas tikai ar "Metallurg".

Par saviem mērķiem komandā treneris saka, ka viņam sākotnēji ir sava prasību latiņa komandai, līdz kurai viņš cenšas ar spēlētājiem nokļūt. Ja spēlētāji izpilda šīs prasības, labs ir arī rezultāts.

"Es vienmēr esmu koncentrējies uz maksimālu rezultātu. Uz to virzu un motivēju arī komandu," skaidro Tambijevs.

Kemerovas apgabala gubernators ir paziņojis par mērķi, ka divu - triju gadu laikā "Metallurg" vajadzētu atgriezties KHL.

"Tas ir lieliski," saka Latvijas speciālists. "To pat varētu mēģināt mazliet agrāk. Dod, Dievs, "Metallurg" gaidāmajā sezonā sasniegs labu rezultātu - tas būs rādītājs Kemerovas apgabalam un Novokuzņeckas pilsētas vadītājiem, ka ir jāatgriežas KHL. Kāpēc ne?"

"Es domāju, ka visam vajadzētu būt saskaņā ar sportisko principu. Nevar būt, ka komanda, kas neiekļuva VHL izslēgšanas spēlēs, nākamajā sezonā spēlē KHL," savu viedokli skaidro treneris. "Komandai jāsasniedz labs rezultāts - tas ir pirmais. Otrais - jābūt labai arēnai, infrastruktūrai, spēcīgai vadībai un un treneru kolektīvam. Kad tas viss ir savstarpēji saistīts, vadība var izvirzīt uzdevumu atgriezties KHL agrāk. Turklāt Novokuzņecka vienmēr ir bijusi bagāta ar hokeja talantiem. Šo puišu vārdi mūsdienās ir labi zināmi. Mēs pieliksim visas pūles, lai sasniegtu pienācīgu rezultātu 2020./2021.gada sezonā."

Tambijevs uzsver, ka spēlētais "hokejs jābalsta uz labas funkcionālās gatavības bāzes". "Šis ir agresīvs hokejs, kuru cenšas spēlēt visas mūsdienu komandas. Mēs plānojam agresīvu spēles stilu, ar labu kustību un ātrumu, ar skaidru spēles uzdevuma izpildi," vēsta treneris. "Ja komanda ir labi funkcionāli sagatavota, tad tā, manuprāt, demonstrēs labu hokeju - efektīvu, agresīvu, tādu, kāds līdzjutējiem patīk, tādu, kad komandai pieder iniciatīva. Saskaņā ar to tagad notiks visi funkcionālie treniņi."

Tambijevam ir grūta trenera slava.

"Es uzreiz teikšu: es neesmu grūts, esmu prasīgs - tas būtu piemērotāks termins. Tie puiši, kuri uzvarēja kopā ar mani, sākumā viņiem bija grūtāk, bet tad spēlētāji pierod pie prasībām," skaidro Tambijevs. "Esmu par profesionālu attieksmi. Es to prasu ne tikai no spēlētājiem, bet arī no trenera personāla - visiem jābūt profesionāļiem savā jomā. Man nepatīk sliņķi, nepatīk cilvēki, kuri nepietiekami strādā. Man patīk strādāt ar spēlētājiem, kuriem ir motivācija, ir mērķis uzvarēt, spert nākamo soli un kuri pastāvīgi uzlabo savas prasmes, ar katru dienu kļūstot arvien labāki. Ar slinkiem cilvēkiem, kuri neko nevēlas, kurus nepieciešams pārliecināt un pastāvīgi lūgt, man ne visai patīk strādāt. Šajā jautājumā es esmu ļoti prasīgs treneris."

Tāpat jau pirms Tambijeva ierašanās klubā līgumus ar "Metallurg" bija parakstījuši divi spēlētāji, bet trīs, ieskaitot Kuldu, visticamāk klubu izvēlējās, sekojot savam bijušajam trenerim.

"Varam teikt, ka hokejistiem, kuri savulaik izcīnījuši kausu, ir uzvarētāju gars. Tādi spēlētāji palielina savu reitingu, viņu kā hokejistu cenu, viņi tiek kotēti tirgū, un tad jebkurai komandai ir vajadzīgi šādi hokejisti, ne tikai "Metallurg"," par saviem bijušajiem hokejistiem, kuri divus gadus pēc kārtas Tambijeva vadībā izcīnīja VHL uzvarētāju kausu, saka treneris.

"Kad "Sarjarka" vienība kļuva par čempioni, pēc tam 70 procentus mūsu komandas spēlētāju aizvilināja uz citām komandām. Tā kā puiši uzvarēja, viņi bija pieprasīti, viņi bija ļoti spēcīgi psiholoģiski. Visi puiši nākamajai sezonai gatavojās jau ar labu psiholoģisko bagāžu. Galu galā viņi ieguva kausu, tika līdz beigām, uzvarēja. Tādi spēlētāji jebkurā komandā būs zelta vērtē. Nav tik daudz hokejistu, kas ir kļuvuši par čempioniem," piekrišanu saviem audzēkņiem skaidro treneris.

Tambijevs jau vairākus gadus ar panākumiem vada VHL klubus. 2019./2020.gada sezonā viņš bija Karagandas "Sarjarka" galvenais treneris, Petrova kausa izcīņas pirmajā kārtā piekāpjoties Sanktpēterburgas "SKA-Ņeva" vienībai, bet regulārās sezonas laikā visas četras reizes apspēlējot "Metallurg".

2019.gada pavasarī "Sarjarka" Tambijeva vadībā pamatturnīru līgā beidza desmitajā viet, bet vēlāk Kazahstānas klubs kļuva par Petrova kausa ieguvēju, apspēlējot četras vienības, kas regulārajā čempionātā ieņēma augstāku vietu. "Sarjarka" kļuva par viszemāk izlikto komandu, kas spējusi tikt pie VHL čempionu titula.

Petrova kausu Tambijevs ieguva otro gadu pēc kārtas, jo 2018.gada pavasarī viņš to paveica ar Sanktpēterburgas "Dinamo".

Divas reizes sezonas beigās Tambijevs oficiāli ir atzīts par VHL labāko treneri, bet 2015.gadā kopā ar "Sarjarka" viņš kļuva par regulārā čempionāta uzvarētāju.

2020.gada pavasarī Tambijevs piekrita parakstīt līgumu ar KHL klubu Vladivostokas "Admiral". Tomēr drīz kļuva zināms, ka "Admiral" izlaidīs gaidāmo sezonu, un līgums tika lauzts.

Tambijevs ilgāku laiku tika saukts par KHL kluba Rīgas "Dinamo" galvenā trenera amata kandidātu. LETA jau ziņoja, ka kopā ar viņu uz šo amatu pretendē arī Pēteris Skudra, Vjačeslavs Kozlovs, kā arī zviedrs Hans Vilsons.

Krievijā Tambijevs strādāja par galveno treneri arī Jaunatnes hokeja līgā (MHL). 2016.gadā, vadot Sanktpēterburgas "Dinamo", viņš kļuva par MHL bronzas medaļnieku. Tāpat viņš iepriekš četrus gadus vadīja arī "Rīga" vienību šajā līgā.

Tambievs ir vadījis arī Latvijas U-18 un U-20 izlases.

Hokejista karjeras laikā bijušais uzbrucējs spēlēja Latvijā, Krievijā, Dānijā, Somijā, Vācijā, Šveicē, Itālijā un Austrijā.

Tambijevs Latvijas izlasi pārstāvēja 11 pasaules čempionātos un divās olimpiskajās spēlēs. Ar 66 vārtiem un 154 punktiem viņš ir Latvijas valstsvienības visu laiku rezultatīvākais spēlētājs.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi