Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vācija pēdējā minūtē izglābjas, bullīšos aizsūta latviešus mājās

Izšķirošajā pasaules čempionāta A apakšgrupas spēlē otrdienas vakarā Ķelnē Latvijas hokeja izlase ar 3:4 pēcspēles metienos piekāpās mājiniecei Vācijai, kas nu ceturtdien ceturtdaļfinālā tiksies ar Kanādu, savukārt latviešiem turnīrs ir noslēdzies ar 10.vietu.

Spēles rezultātu, izmantojot vairākumu, 32.minūtē atklāja Dāvids Volfs, turklāt vēl pēc 27 sekundēm Deniss Zeidenbergs mājinieku pārsvaru dubultoja. Tomēr nepilnu pusotru minūti pirms otrās trešdaļas beigām iniciatīvu uzņēmās Gunārs Skvorcovs, samazinot Latvijas deficītu līdz 1:2.

Izlīdzinājumu 2:2 Latvija panāca spēles 49.minūtē, kad izcēlās Jānis Sprukts, bet nepilnas četras minūtes pirms pamatlaika beigām Latvijai vadību jau deva Andris Džeriņš.

Tomēr neilgi pirms pamatlaika beigām Latvijas izlase nopelnīja diskutablu noraidījumu un tā izciešanas laikā 32 sekundes pirms pamatlaika beigām izlīdzinājumu 3:3 panāca Fēlikss Šics.

Pagarinājumā rezultāts nemainījās, bet "bullīšu" sērijā Vācijā triumfēja ar 1:0.

Kā zināms, pērn septembrī Vācijas izlase apturēja Latviju arī izšķirošajā mačā par ceļazīmi uz 2018.gada Phjončhanas olimpiskajām spēlēm.

Jau no pirmās minūtes laukumā bija saspringta un sīva cīņa, abām komandām spēlējot arī paspēles ar laukumā esošajiem virknējumiem. Pirmais nopietnais pavērsiens mačā notika ceturtajā minūtē, kad Teodors Bļugers nopelnīja divas soda minūtes pret pazīstamo vācieti Leonu Draizaitlu. Kaut vācieši ilgstoši kontrolēja ripu un pēc Denisa Zeidenberga metiena no zilās līnijas izdarīja vairākus raidījumus Elvja Merzļikina sargāto vārtu priekšā, mazākumu izdevās izturēt.

Par labāko spēlētāju mačā Latvijas izlasē tika nosaukts vārtsargs Elvis Merzļikins, bet vāciešiem par tādu kļuva kādreizējais Rīgas Dinamo uzbrucējs Šics.

Savukārt par trim Latvijas izlases labākajiem spēlētājiem turnīrā tika nosaukti Merzļikins, Andris Džeriņš un Oskars Cibuļskis.

Spēles ievadā kopumā mačā iniciatīva piederēja Vācijai un trešdaļas vidū Gunārs Skvorcovs vēlreiz atstāja Latviju mazākumā, turklāt metienu attiecība jau pirms tā bija 9:2 mājinieku labā. Sekojošās divas minūtes vācieši gandrīz nepārtraukti atradās uzbrukuma zonā, bet laukuma spēlētāji un Merzļikins nospēlēja pārliecinoši, nosargājot vārtus neieņemtus.

Turpinājumā jau spēles gaita kļuva līdzīgāka. Kaut Vācija joprojām biežāk uzbruka bīstami, priekšpēdējā minūtē pirmo labo vārtu gūšanas momentu radīja arī Latvijas izlases. Rezultāts pirmajās 20 minūtēs netika atklāts, bet metienu attiecība bija 19:4 Vācijas labā.

Otrā trešdaļa sākās ar uzmanīgu hokeju, bet tāpat pašā ievadā ripu daudz vairāk kontrolēja Vācija, tomēr ap ceturto minūti arī Latvijai izdevās iespiest pretiniekus zonā. Savukārt sestajā minūtē ļoti lieliska iespēja bija Vācijai - Draizaitls palika pilnīgi viens vārtu priekšā, bet viņa metiens lidoja gar pašu vārtu stabiņu. Šajā trešdaļā pirmajās septiņās minūtēs Vācijai netika fiksēts neviens precīzs metiens pa vārtiem, tomēr arī Latvijai tāds bija tikai viens.

Drīz vien arī Latvija ieguva pirmo vairākumu mačā, kad uzreiz pēc iemetiena divas minūtes par bloķēšanu nopelnīja Morics Millers. Vairākuma sākumā ripu kontrolēja Latvija, tomēr pēc tam īsā laikā abas komandas apmainījās ar ātriem uzbrukumiem, bet atkal allaž kaut kas pietrūka, lai atklātu rezultātu.

Uzreiz pēc vairākuma pie noraidījuma tika Artūrs Kulda un līdz ar to tagad jau Latvijai bija jāsacenšas mazākumā, ko Vācijai arī izdevās izmantot, kad Volfs bija pirmais pie ripas pēc metiena pa vārtiem un atklāja rezultāta. Turklāt jau pēc nepilnas pusminūtes vācieši panāca arī 2:0, ātrajā uzbrukumā precīzam esot Zeidenbergam, kurš arī izcēlās ar atkārtotu metienu.

Drīz pēc šāda nokdauna Latvijas izlase tika pie vairākuma un veidoja labus momentus, bet tā laikā neveiksmīgi bortā tika iegrūsts Zemgus Girgensons, kurš laukumā atgriezās vien uz trešo periodu. Laikā, kad komandas jau spēlēja vienādos sastāvos, tuvu vārtu gūšanai bija Māris Bičevskis un Latvijas izlase arī pēc tam turpināja kontrolēt ritmu, uzbrūkot ļoti aktīvi. 81 sekundi pirms trešdaļas beigām arī Latvijai izdevās samazināt deficītu, kad pēc individuālās darbības ar metienu no iemetiena apļa precīzs bija Skvorcovs, kurš guva savā karjerā pirmos vārtus pasaules meistarsacīkstēs. Līdz ar to pēc diviem periodiem Latvija bija iedzinējos ar 1:2.

Izšķirošo periodu Latvija iesāka neuzmanīgi un jau pirmajās sekundēs vāciešiem bija iespēja izcelties, bet Merzļikins glāba savu komandu. Atkal pirmajās minūtēs laukumā dominēja vācieši, tomēr turpinājumā Vācijas izlase lēnām pārņēma iniciatīvu un devītajā minūtē arī panāca 2:2, kad vārtu priekšā veiksmīgi nospēlēja Sprukts un ieraidīja ripu zem vārtsarga Filipa Grūbauera kājsarga.

Spēle kļuva arvien nervozāka, bet četras ar pusi minūtes pirms pamatlaika beigām Kristians Ērhofs atstāja mazākumā Vāciju un šo iespēju Latvijas izlase realizēja, kad ripa vārtos ielidoja pēc Uvja Balinska metiena no zilās līnijas, nūju pieliekot Andrim Džeriņam.

Vācija uzreiz metās atspēlēties un divas minūtes pirms pamatlaika beigām tiesneši Latvijai piesprieda diskutablu noraidījumu par laika kavēšanu. Ilgstoši Latvijai izdevās atsisties, tomēr 33 sekundes pirms pamatlaika beigām, spēlējot sešatā pret četriem, Vācijai izlīdzinājumu panāca Fēlikss Šics, ieraidot ripu vārtos ar cīņassparu.

Pagarinājumā pirmā labā iespēja bija Latvijas izlasei, bet Kasparam Daugaviņam vārtu priekšā neizdevās izcelties. Arī turpmākajā laikā bīstamāk uzbruka Latvijas izlase, ļoti labu momentu izveidojot Zemgum Girgensonam, tomēr vārtsargs ar kāju aizraidīja ripu gar vārtiem. Metienu attiecība pagarinājumā bija 7:1.

Pēcspēles metienu sērijā Latvijas izlasei izcelties nespēja ne Miks Indrašis, ne Kaspars Daugaviņš un Rihards Bukarts, bet Vācija izrāva uzvaru ar trešo mēģinājumu, triumfējot ar 1:0.

Pirms šīs spēles Latvijas izlasei bija pamainīti maiņu virknējumi, otrajā trijniekā spēlējot Rihardam Bukartam, Teodoram Bļugeram un Mikam Indrašim, bet trešajā - Ronaldam Ķēniņš, Zemgum Girgensonam un Mārim Bičevskim. Tomēr spēles gaitā izlase atgriezās pie virknējumiem kādi bija iepriekš šajā turnīrā.

Latvijas izlase ceturtdaļfinālu pēdējo reizi sasniegusi 2009.gadā, bet kopumā četras reizes (vēl arī 1997., 2000. un 2004.gadā) sasniegusi labāko astoņnieku.

Pasaules čempionāts hokejā. Ķelne, Lanxess arēna. 2017.gada 16.maijs.

Vācija - Latvija 4:3 (0:0, 2:1, 1:2, 0:0, 1:0)

Vārtsargi: Filips Grūbauers - Elvis Merzļikins

Metieni: 41-30

Soda minūtes: 6-8

Vārti: 31:02 Volfs (Erhofs, Raimers, vair.) 1:0; 31:29 D.Zaidenbergs (Kinks, Millers) 2:0; 38:42 Skvorcovs (Sotnieks) 2:1; 48:22 Sprukts (Indrašis, Sotnieks) 2:2; 56:08 Džeriņš (Balinskis, Ro.Bukarts, vair.) 2:3; 59:27 Šucs (Draizaitls, vair.) 3:3; 65:00 Tifelss (p.m.) 4:3;

Latvijas hokeja izlase šo turnīru iesāka kā nevienu citu pasaules čempionātu - trīs uzvaras pirmajās trijās spēlēs. Vispirms ar 3:0 pārspēta Dānija, pēcāk ar 3:1 pieveikta arī Slovākija, otrdien grūtā cīņā ar 2:1 uzvarēta arī A apakšgrupas vājākā komanda Itālija, taču ceturtdien ciests zaudējums 0:2 Zviedrijai, bet sestdien līdzīgā cīņā ar 3:5 zaudēts arī spēcīgajai ASV izlasei. Savukārt pirmdien tika ciests zaudējums ar 0:5 Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenētajai Krievijai.

Tikmēr vācieši čempionātu iesāka ar 2:1 uzvaru pār ASV, kam sekoja divi zaudējumi - 2:7 Zviedrijai un 3:6 Krievijai. Pēc tam ar 3:2 pēcspēles metienos tika pieveikta Slovākija, ar 2:3 pagarinājumā zaudēts Dānijai, bet iepriekšējā mačā vācieši sestdien ar 4:1 uzvarēja Itāliju.

A apakšgrupas kopvērtējumā triumfēja ASV ar 18 punktiem septiņos mačos, bet ar attiecīgi 17 un 16 punktiem sekoja Krievija un Zviedrija.

Ceturtā ar 11 punktiem bija Vācija, bet Latvija ar desmit punktiem palika piektā. Sestā A grupā ar sešiem punktiem bija Dānija, pie četriem tika Slovākija, bet pie viena - Itālija, kam augstākā divīzija līdz ar to ir jāpamet.

Latvijas un Vācijas izlases pasaules čempionātos tikās desmito reizi. Pirmajos savstarpējos dueļos izdevās izcīnīt pārliecinošas uzvaras ar 5:0 un 8:0, bet nākamajās nu jau astoņās spēlēs bijis tikai viens panākums, viens neizšķirts un seši zaudējumi. Vācieši uzvarējuši četrās savstarpējās spēlēs pasaules čempionātos pēc kārtas.

Abas izlases pērn septembrī Rīgā cīnījās par ceļazīmi uz 2018.gada Phjončhanas olimpiskajām spēlēm, izšķirošajā mačā ar 3:2 uzvarot vāciešiem.

Tāpat latvieši ar vāciešiem tikās pēdējās pārbaudes spēlēs pirms pasaules čempionāta, vispirms pagarinājumā ar 4:3 uzvarot Latvijai, bet nākamajā mačā ar 3:2 uzvaru svinot Vācijai.

Iepriekšējo reizi pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā Latvijas izlase piedalījās 2009.gadā, kad Šveicē atkārtoja savu visu laiku labāko rezultātu un ierindojās septītajā vietā. Šāds sasniegums Latvijas izlasei padevies arī 1997. un 2004.gadā, bet pēdējos čempionātos labākais sasniegums ir desmitā vieta, kas iegūta 2012.gadā.

Latvijas izlase pasaules čempionātā Ķelnē piedalījās arī 2001.gadā, kad Haralda Vasiļjeva vadībā tika ieņemta 13.vieta.

Top komentāri

Marks
M
Noslēdza čempi ar cienījamu spēli. Vai labāk būtu beigt ar kārtīgu zāģi pret Kanādu? Skaidrs, 8.vieta federācijai labāka, dabū lielāku piķi, bet kopumā lielu atšķirību neredzu, 8.,9. vai 10. Vācieši šovakar priecājas, bet par ko, par to ka dabūjuši iespēju ierīt no kanādiešiem?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi