Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Vēstule no Sočiem: Krievi mūs atceras. Vai ilgi?

Nevienam nav noslēpums, ka tehnoloģiju attīstību pēdējā simtgadē visvairāk stimulējusi militārā industrija - daudzas tehnoloģiskās inovācijas sākotnēji izgudrotas tieši militārām vajadzībām un tikai pēc tam pielāgotas un ieviestas ikdienas dzīvē. Šķiet, olimpiāde Sočos pierādījusi, ka arī olimpiskās spēles var kļūt par iemeslu dažādu jaunu tehnoloģiju attīstībai - vai tā būtu masu pasākumu efektīva vadīšana un organizēšana, drošības pasākumi, vai dažādu sporta veidu ekipējuma uzlabošana, izmantojot jaunus materiālus.

Lielākoties parasts olimpiādes apmeklētājs Sočos no tā visa redz tikai desmito daļu - vai nu brīdī, kad katru dienu iziet pa vairākiem kontrolpunktiem, vai mājās, skatoties TV tiešraides no tādiem videokameru leņķiem, kādi iepriekš nebija iespējami. Taču, domāju, pavisam drīz mēs ne tikai uzzināsim, kādas vēl interesantas un jaunas tehnoloģijas ir izmantotas Sočos, bet jau tuvākos gados piedzīvosim, ka daudz kas no tā tiks ieviests mūsu ikdienā.

Vislabāk latviešu virtuve garšo ārzemēs. Nopietni! Vai jūs mājās esat gardu muti ēduši Latvijas melnmaizi, siļķes vai kūpinātus nēģus? Kaut vai tā pati klasiskā Latvijas šprotīte - gadiem nebiju to ēdis, jo mājās tā šķiet tāda pārāk… ikdienišķa? Taču, esot ārzemēs, kaut kādā maģiskā veidā mūsu ēdiens kļūst desmitkārt vērtīgāks un simtkārt gardāks. Latvijas mājas pavārs divos lielajos koferos uz Sočiem paņēmis līdzi dažādus Latvijas produktus. Un tas ir to vērts! Dažkārt tiešām mums nepieciešams paskatīties uz sevi no malas, lai saprastu cik lieliskā, bagātā un foršā valstī dzīvojam. Tāpēc tā vietā, lai gaustos un sūdzētos par to, kā mums nav, meklēsim un leposimies ar to, kas mums ir, un mūs apskaudīs cilvēki visā pasaulē. Esot šeit, Sočos, es to izjūtu vai ik dienas - mūs apskauž par mūsu vēsturi un kultūru, pat ja tas krievu apziņā ir tikai Raimonds Pauls un Laima Vaikule, ēdieniem, pat ja tās ir tikai šprotes. Bet mums taču ir daudz kas vairāk!

Jā, lai vai kāda būtu propaganda Krievijas medijos, Latviju krievi atceras. Bet - kā? Un vai atcerēsies nākotnē? Ja jā, tad ar ko? Tā kā te ir Soči, loģiski, ka lielākā daļa jebkura sporta veida sacensību apmeklētāju ir Krievijas iedzīvotāji no dažādiem valsts nostūriem. Kas var būt lielāks prieks par to, ka Latvijas sportistiem startos jūt līdzi arī Krievijas pilsoņi, skandējot: «Si-gul-da! Jūr-ma-la! Rai-monds-Pauls! Vai-ku-le!» Taču tā nebūs mūžīgi. Es pat teiktu - šī ir pēdējā desmitgade. Ko un kā par mums zinās jaunā paaudze, kā krievu līdzjutēji uzmundrinās mūsu sportistus nākamajās olimpiskajās spēlēs? Vai uzmundrinājuma vārdi būs «Ma-saļ-skis! Brein-storm! In-stru-menti!»? Gan jā, gan nē. Varbūt vārdi būs citi, bet es ticu, ka tie būs mūsu sporta un kultūras spilgtākie pārstāvji, kas nesīs Latvijas vārdu ne tikai tālu uz Rietumiem, bet arī tikpat tālu Austrumos. Cerams, par to atcerēsies mūsu politiķi, kad būs to kārta balsot par sporta budžetu. Cerams, līdz tam aizdomāsies arī tie, kas pārmet mūsu māksliniekiem dalību dažādos festivālos un pasākumos Krievijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Turpmāk nebūs vieglāk

Izlasi pēc smaga zaudējuma Vācijai eksaminēs spēcīgās Zviedrijas un Slovākijas valstsvienības.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi