Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Putniņš: Hamiltons vienmēr bija vairāk izsalcis

Uzvarētājs Lūiss Hamiltons bija pelnījis šī gada Formula 1 čempiona titulu, un daudzi līdzjutēji būtu vīlušies, ja jocīgā dubulto punktu sistēma pēdējā posmā atņemtu viņam šo panākumu.

Lai arī neviens nevēlējās redzēt Niko Rosbergu cīnāmies ar bezspēcīgu mašīnu (ERS problēmas līdzi nes 160 zirgspēku trūkumu, aizmugurējo bremžu «vājumu» un turbo padeves aizturi), Formula 1 ir tehnisks sporta veids un tas pieder pie lietas, vēl jo vairāk tādēļ, ka šogad nereti tieši Hamiltonam nācās mocīties ar tehniskām ķibelēm. Tomēr izcīnīto uzvaru skaits (11 Hamiltonam, 5 Rosbergam) uzskatāmi parāda, kurš no abiem vairāk nav mierā ar kaut ko mazāku kā uzvara un kurš par savu trumpi uzskata stabilitāti.

Šāda pieeja abus atšķīra vēl tad, kad viņi bija komandas biedri un labākie draugi kartinga laikos. Niko bija mierā ar otro vietu un saskatīja tajā pozitīvās puses, bet Lūiss vienmēr vēlējās būt labākais un nereti izplūda asarās, ja neizdevās uzvarēt. Pēdējai un izšķirošajai šīs sezonas sacīkstei Hamiltons bija gatavojies īpaši rūpīgi, un visvairāk tas attiecināms uz psiholoģisko stabilitāti. Rosbergs Abū Dabī nedēļas nogalē centās izmantot visus līdzekļus, lai aizkaitinātu un provocētu konkurentu, kurš visu uztvēra ar gandrīz vai apātisku mieru. Tomēr brīdī, kad nodzisa starta gaismas, Hamiltons bija neapturams un aizšāvās no starta kā korķis no šampanieša pudeles - viņam izdevās apvaldīt savas emocijas visu nedēļas nogali un novirzīt tās pareizā virzienā. Rosbergs nespēja sekot komandas biedram un sākotnēji vairāk bija spiests domāt par Felipes Masas noturēšanu aiz muguras. Sacīkstes pirmais nogrieznis pirms Rosberga tehniskajām problēmām parādīja, ka vācietim nav argumentu pret Hamiltona ātrumu. Līdz ar to realitāte ir skarba - ja Niko nespēj izšķirošā sacīkstē elpot pakausī Hamiltonam, viņš nav pelnījis būt viņam priekšā. Visu cieņu Rosbergam - arī viņš pats pēc sacīkstes atzina, ka "tehniskās problēmas neizšķīra sacīkstes un čempiona titulu, jo Lūiss vienkārši bija labāks".

Līdz ar to Lūiss Hamiltons ir kļuvis par divkārtējo pasaules čempionu. Pēdējais brits, kuram tas izdevās, ir sers Džekijs Stjuarts 1971. gadā. Turklāt pirmo titulu Hamiltons izcīnīja tālajā 2008. gadā, kad Formula 1 riepām vēl bija rievas, mašīnām bija jādodas boksos uzpildīt degvielu un Makss Moslijs joprojām bija FIA prezidents. Interesanti, ka arī 2008. gada titula izšķirošajā sacīkstē uz goda pjedestāla bija Felipe Masa, kurš toreiz izcīnīja savu pagaidām pēdējo uzvaru karjerā, tomēr zaudēja titulu Hamiltonam. Arī Williams komanda ar Masas un Valteri Botasa panākumu Abū Dabī ir lieliski noslēgusi sezonu - pēdējo reizi, kad abi Williams piloti kāpa uz pjedestāla, bija tālajā 2005. gada Monako GP izcīņā. Tagad Hamiltons ir kļuvis par čempionu un var ar mierīgu sirdi sēsties pie sarunu galda ar Mercedes, un vienoties par jaunā līguma noteikumiem, kas noteikti būs izdevīgi Lūisam - pirmajam Mercedes kompānijas čempionam kopš Huana Manuela Fanhio.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi