Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Gatavi rādīt rezultātus

Latvijas profesionālie šosejas riteņbraucēji pilnā sparā sākuši jauno sezonu.

Apgriezienus uzņem riteņbraukšanas peletons. Sezonu sākuši arī visi trīs Pasaules tūres līmeņa latviešu braucēji. Toms Skujiņš un Emīls Liepiņš turpina pārstāvēt Trek-Segafredo, bet Krists Neilands – Israel Start-Up Nation.

Prestižajā Parīzes–Nicas daudzdienu velobraucienā šonedēļ brauc Krists Neilands. Viņam komanda ir devusi brīvību cīnīties par rezultātu kopvērtējumā. Labāko desmitniekā noturēties būs grūti, ņemot vērā zvaigžņoto dalībnieku sastāvu, tomēr par to var pacīnīties. Iespējams, Neilands kādā no posmiem varētu doties atrāvienā, ja kopvērtējumā būs zaudēts pietiekami daudz laika, lai līderiem nebūtu iemesla neitralizēt viņa bēgšanas mēģinājumus. Pagājušogad Parīzes– Nicas velobraucienā pēc piektā posma Neilands ieņēma 16. pozīciju un tuvumā bija pjedestāls, bet tieši pirms kalnu posmiem viņš izstājās veselības problēmu dēļ. Pirmajos divos šā gada līdzenuma posmos Neilands finišēja 67. un 24. vietā. Otrdien notiks 14,4 kilometru garš individuālais brauciens, kas vairāk parādīs braucēju, tostarp Neilanda, fizisko kondīciju.

Tirēnu–Adrijas daudzdienu velobrauciena provizoriskajā pieteikumā Trek-Segafredo sastāvā ir gan Toms Skujiņš, gan Emīls Liepiņš. Ja nekas būtiski nemainīsies, tad šīs būs pirmās sacensības, kurās abi latvieši brauks kopā, pārstāvot amerikāņu komandu. Līdzenuma posmos iespējas varētu rasties Liepiņam, ja sprinta līderis Mateo Mosketi nejutīsies tik labi vai nespēs pārvarēt kādu kāpumu, bet Skujiņš varētu izmēģināt veiksmi atrāvienā.

Sezonas sākumā ar augstvērtīgāko sniegumu no latviešiem priecējis Liepiņš. Dobelnieks karstajā un sānvēju diktētajā AAE tūres pirmajā posmā finišēja ceturtais. Viņam bija izdevies noturēties apmēram 26 braucēju līderu grupā, kamēr lielākā daļa spēcīgāko sprinteru palika peletonā. Liepiņš uz AAE bija devies kā palīgs itālim Mosketi, kurš no tūres izstājās pēc kritiena. Tādējādi latviešu braucējam bija divas iespējas sevi pierādīt sprintā AAE tūres beigās, tomēr augstus rezultātus bez spēcīgiem palīgiem pēdējos kilometros viņam neizdevās gūt, divreiz finišējot 13. vietā. Skujiņš sestdien startēja Strade Bianche grants ceļu klasikā un finišēja 45. vietā. Sezonas sākumā latvietiem vēl nav radusies iespēja pacīnīties par rezultātu un viņš pildījis palīga un komandas kapteiņa funkcijas.

Šobrīd bez līguma ir sprinteris Māris Bogdanovičs un 19 gadu vecais Alekss Krasts. Abi trenējas nopietni un gatavojas sezonai. Visticamāk, sezonu viņi uzsāks, startējot sacensībās no Latvijas izlases komandas. Krasts ir arī igauņu Ampler Development Team redzeslokā. Tā ir vienība, kur sapulcināti Baltijas valstu U-23 braucēji. Viņš vienībai varētu pievienoties vasarā. Līgumu ar Amore & Vita – Prodir parakstījis 21 gadu vecais Kristaps Pelčers. 2019. un 2020. gadā šī komanda bija licencēta Latvijā, bet šosezon – Ukrainā. "Viņi nepildīja funkciju, lai attīstītu jaunos latviešu braucējus. Viņi nestrādāja latviešu, bet gan itāļu interesēs. Neredzējām jēgu viņus mākslīgi šeit turēt," sarunā ar Diena atklāja Latvijas Riteņbraukšanas federācijas ģenerālsekretārs Toms Markss. Amore & Vita – Prodir pirms tam bijusi licencēta arī Albānijā, Itālijā un Polijā. Latvijas jauno braucēju attīstībā ieinteresēta ir Ampler Development Team, kur šobrīd brauc Pauls Rubenis un Kristers Ansons. "Māris Bogdanovičs arī skatās un meklē variantus. Viņam šosezon svarīgi sevi parādīt Latvijas izlases sastāvā UCI sacensībās Polijā, Igaunijā un citur tuvajās ārzemēs," bez līguma esošā Bogdanoviča situāciju komentēja Markss.

Šogad Latvijas čempionāts šosejas grupas braucienā tiks rīkots kopā ar Igauniju un Lietuvu. Pēdējos gados līdzīgi dara Čehija un Slovākija, kas čempionātu rīko kopīgi, bet katras valsts braucēju ieskaite ir atsevišķa. Tādējādi vienās sacensībās tiks kronēti visu trīs Baltijas valstu čempioni. 1000 eiro naudas balva pienāksies grupas brauciena uzvarētājam, lai motivētu Latvijas, Igaunijas un Lietuvas braucējus cīnīties arī savā starpā par labākā Baltijas riteņbraucēja godu. Sacensības sāksies Valkā vai Valgā, kas vēl tiek precizēts, un turpat noslēgsies. Brauciens dosies uz Otepē pusi. Tiek plānoti 186 kilometri. Individuālais brauciens netiks rīkots kopīgi. Latvijas čempionāts šajā disciplīnā norisināsies Rīgā. Protams, var iejaukties Covid-19, kā tas notika pagājušogad, kad Lietuvai un Latvijai bija paredzēts rīkot kopēju čempionātu, tomēr plānus izjauca pandēmija.

Velosports. Latvijas šosejas braucēji

Vīrieši.

Pasaules tūre: Toms Skujiņš un Emīls Liepiņš (Trek-Segafredo) Krists Neilands (Israel Start-Up Nation)

Kontinentālais līmenis: Pauls Rubenis un Kristers Ansons (Ampler Development Team) Andris Vosekalns (Hengxiang Cycling Team) Mārtiņš Pluto (ABLOC CT) Kristaps Pelčers (Amore & Vita – Prodir)

Sievietes.

Kontinentālais līmenis: Lija Laizāne (Eneicat – RBH Global) Līna Svarinska (Servetto – Makhymo – Beltrami TSA)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi