Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +20 °C
Smidzinošs lietus
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Stūriška kļūst par Pasaules BMX čempioni dāmu U23 grupā

Sestdienas vakarā pēc Latvijas laika ASV pilsētā Rokhilā notiekošajā UCI BMX Pasaules čempionātā dāmu U23 grupā pēc izcila fināla, startējot no astotā celiņa, zelta medaļu izcīnīja Veronika Monika Stūriška. Jāizceļ arī U23 vīru grupas braucējs Mārtiņš Emīls Treimanis, kurš pēc sāpīga kritiena pusfinālā, izcīnīja 13. vietu, vēsta Latvijas Riteņbraukšanas federācija.

Lai arī laika apstākļi Rokhilā Pasaules čempionāta kulminācijas dienā bija apmākušies, tomēr izdevās iztikt bez būtiskiem nokrišņiem. Izšķirošajai dienai no Latvijas sportistiem bija kvalificējušies seši sportisti, kas bija apņēmības pilni cīnīties par lielajiem fināliem dāmu elites, dāmu un vīru U23, kā arī puišu un meiteņu junioru grupās.

Dāmu U23 grupā Veronika Monika Stūriška ceturtdaļfinālā savā braucienā piecu dalībnieču konkurencē pēc starta bija vien piektā. Tomēr turpinājumā apsteidza divas no konkurentēm un kā trešā ātrākā no brauciena iekļuva pusfinālā.

Cīņā par lielo finālu “Silvas ziķeru” pārstāve startēja no astotā celiņa. Tas viņai neliedza pirmajā taisnē būt pašai ātrākajai. Ārmala pirmajā virāžā Jaunpiebalgas vidusskolas 12. klases skolnieci lika uz brīdi zaudēt līderes godu. Tomēr pārliecinošais sniegums trasē ļāva Veronikai finiša taisnes beigās atgūt līderes godu un izcīnīt uzvaru.

Arī lielajā finālā Stūriška bija uzticīga astotajam celiņam. Savā debijas gadā U23 grupā Veronika jau no pirmajiem metriem bija izcila. Viņi bija pārliecinoši ātrākā, prasmīgi pārejot uz iekšmalu pirmajā virāžā. Trases turpinājumā mūsu braucēja savas pozīcijas tikai nostiprināja, ne mirkli neradot šaubas par savām iespējām uzvarēt. Kļūdas netika pieļautas arī finiša taisnē, kas otro gadu pēc kārtas Veronikai ļāva triumfēt Pasaules čempionātā. Lielisks panākums, kas ar zelta burtiem ierakstīsies Latvijas BMX vēsturē.

Vīru U23 grupā Emīls Mārtiņš Treimanis (“AKSSC Valmiera/ Tālava VSS”), kurš ceturtdaļfinālam kvalificējās pēc trešās vietas astotdaļfinālā, startēja no otrā celiņa. Sešu braucēju konkurencē valmierietis no starta aizbrauca kā piektais. Līdz pat pēdējai taisnei trenera Olafa Lakuča audzēknim neizdevās pakāpties augstāk. Tomēr sīkstais Treimanis nedomāja padoties. Izcili veicot finiša taisni, viņš apsteidza uzreiz divus spēcīgus Nīderlandes braucējus un iekļuva kārotajā pusfinālā.

Pusfinālā Treimanis, startējot no vidus celiņa, pirmajā virāžā iebrauca kā ceturtais ātrākais. Virāžas izejā priekšā notika liels kritiens, kurā krita brauciena tā brīža līderis. Viņš parāva līdzi arī otrās un trešās vietas īpašniekus. Treimanis teju izvairījās no kritiena, tomēr visu sabojāja krītošais Austrālijas braucēja velosipēds, kas uzkrita virsū mūsu braucējam. Līdz ar to krita arī Treimanis. Finišā viņam nācās samierināties ar septīto vietu. Sacensību noslēgumā “AKSSC Valmiera/ Tālava VSS” pārstāvim respektablā 13. vieta.

Ļoti nozīmīgas šīs sacensības bija mūsu elites braucējai Vinetai Pētersonei. Tā bija iespēja pacīnīties par ceļa zīmi uz Parīzes Olimpiskajām spēlēm. Lai to paveiktu Vinetai bija jābūt labākajai starp to valstu braucējām, kuras nav kvalificējušās pēc nāciju olimpiskā ranga, vai bijusi labākā pēc šī kritērija 2023. gada Pasaules čempionātā. “Silvas ziķeru” pārstāve, kura ceturtdaļfinālam kvalificējās pēc otrās vietas pēdējās iespējas braucienā, startēja ļoti spēcīgajā trešajā braucienā ar tādām braucējām kā – Alisi Viloubiju un divkārtējo olimpisko čempioni Marianu Pahonu.

Startā Vinetai ne līdz galam izdevās pirmais lēciens, pēc kura viņa nonāca astotajā vietā. Tālākajā trases daļā cēsiniece turpināja cīnīties, lai uzlabotu savas pozīcijas. Viņa prata apsteigt Džūdiju Bāvu no Nīderlandes un šveicieti Talju Burfoldu. Finišā sestā vieta, kas sacensību noslēgumā Vinetai deva 23. vietu. Vairākas braucējas no valstīm, kas nekvalificējās Parīzes Olimpiskajām spēlēm pēc nāciju ranga bija Vinetai priekšā, kas tādējādi nedeva iespēju pēc pasaules čempionāta rezultāta mūsu braucējai kvalifikāciju uz četrgades nozīmīgāko sporta notikumu.

Junioru konkurencē puišiem ceturtdaļfinālā startēja divi Latvijas braucēji – Edgars Langmanis un Kristers Apels. Kristers startēja pirmajā no četriem ceturtdaļfināliem. Pirmajā taisnē viņš sīvi cīnījās par ceturto vietu. Esot piektajā pozīcijā, tieši priekšā viņam taisnes vidū krita viens no konkurentiem. Mūsu sportistam bija pārāk maz laika un vietas, lai kritušo braucēju apbrauktu. Trenera Edžus Treimaņa audzēknis aizskāra velosipēdu un pats krita, vēlāk finišu nesasniedzot. Sacensību noslēgumā dalīta 20. vieta.

 Lielu vilšanos, diemžēl, piedzīvoja arī Kristera treniņu biedrs Edgars Langmanis no “BMX Rīga/ RRS”. Startējis otrajā ceturtdaļfināla braucienā no pirmā celiņa, pērnā gada septītās vietas ieguvējs neveiksmīgi veica pirmo tramplīnu, kur knapi noturējās uz velosipēda un izbrauca no trases. Konkurenti priekšā kļūdas nepieļāva, liedzot latvietim iekļūt pusfinālā. Finišā mūsu braucējam sestā pozīcija, kas noslēgumā deva 19. vietu.

Junioru meiteņu grupā “BMX Rīga/ RRS” ikdienā pārstāvošā Paula Kibare, startējot no sestā celiņa, pirmajā taisnē izvirzījās ceturtajā vietā sešu braucēju konkurencē. Pirmajā virāžā par sliktu Kibarei nospēlēja ārmala, pēc kuras rīdziniece  nonāca sestajā vietā. Turpinājumā krita priekšā esošā itāliete. Paula finišēja piektajā vietā, paliekot mazu soli no pusfināla. Noslēgumā viņai 18. vieta.

Vīru elitē, kur latvieši apstājās astotdaļfinālā, lielajā finālā uzvarēja Francijas BMX leģenda Žoriss Dodē, kurš otrajā vietā atstāja nīderlandieti Nieku Kimmanu, bet trijnieku noslēdza vēl viens franču braucējs Silveins Andrē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi