Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas tenisistēm pretī stāsies ASV zvaigznes Viljamsa, Kenina, Gofa un Rīske

Latvijas pretiniece Federāciju kausa kvalifikācijas duelī ASV komandas sastāvā iekļāvusi Serēnu Viljamsu, Sofiju Keninu, Koko Gofu, Elisonu Rīski un Betāniju Mateku-Sendsu. Tikmēr Latviju spēlēs ar ASV pārstāvēs Aļona Ostapenko, Anastasija Sevastova, Diāna Marcinkēviča un Daniela Vismane, bet valstsvienības kapteinis būs Adrians Žguns.

Abas Latvijas vadošās tenisistes Ostapenko un Sevastova jau iepriekš publiski pauda, ka ir gatavas pārstāvēt valsti. 

Sevastova WTA rangā šobrīd ir 33.vietā, bet Ostapenko ieņem 45.pozīciju. Pēc Austrālijas atklātā čempionāta Ostapenko atgriezīsies valsts pirmās raketes godā un ieņems 41.pozīciju, bet Sevastova būs tieši aiz viņas.

Tikmēr Marcinkēviča ir 263.vietā, bet Vismane ieņem 492.pozīciju. 

Šādā sastāvā Latvijas komanda pērn bija arī Federāciju kausa otrās grupas duelī ar Slovākiju, bet pārspēlēs pret Vāciju Sevastova traumas dēļ nepiedalījās. Abos dueļos Latvijas izlases sastāvā bija arī Patrīcija Špaka.

Tāpat izlases kapteiņa pienākumus saglabājis Žguns.

Viljamsa par savu palīdzēšanu ASV izlasei paziņoja jau janvāra vidū, bet otrdien tika apstiprinātas pārējās četras tenisistes.

Viljamsa šobrīd ir planētas devītā rakete, Kenina ieņem 15.vietu, Rīske ir 19., bet Gofa atrodama 67.pozīcijā. Kenina gan pēc Austrālijas atklātā čempionāta var ielauzties pirmajā desmitniekā.

Tikmēr Mateka-Sendsa dubultspēļu reitingā ir 23.pozīcijā, taču savulaik viņa bijusi arī līdere. Viņas kontā ir pieci sieviešu dubultspēļu "Grand Slam" tituli un četras jaukto dubultspēļu trofejas.

No vadošajām ASV tenisistēm nespēlēs vienīgi Medisona Kīza, kura šobrīd reitingā ieņem 11.vietu.

Viljamsa iepriekšējo reizi ASV pārstāvēja aizpērn, kad atgriezās kortā pēc kļūšanas par māmiņu. Kopš 1999.gada Viljamsa desmit Federāciju kausa dueļos vienspēlēs uzvarējusi visās 13 cīņās, bet dubultspēlēs guvusi virsroku trīs no pieciem mačiem. Ja Viljamsa uzvarēs abas vienspēles pret Latviju, viņa panāks Martinas Navrātilovas perfekto 15-0 bilanci.

2017.gadā par Federāciju kausa čempionēm kļuva Rīske un Mateka-Sendsa, kuras gan titula cīņā laukumā neizgāja. 

Zīmīgi, ka uzlecošā zvaigzne, 15 gadus vecā Gofa, būs otrā visu laiku jaunākā ASV izlases dalībniece. 1990.gadā 14 gadu vecumā ASV komandā debitēja Dženifera Kapriati.

Latvija kvalifikācijā saņēmusi 12.numuru un bija starp neizsētajām komandām, bet ASV bija pirmais numurs. Spēle starp abām komandām paredzēta ASV pilsētā Evergleidā.

Ar 18 trofejām ASV ir visu laiku titulētākā Federāciju kausa izlase, iepriekšējo reizi turnīrā uzvarot 2017.gadā.

2020.gada fināla kvalifikācijas turnīrā sacentīsies 16 komandas un šīs sacensības paredzētas no 7. līdz 8.februārim, kur katra komanda aizvadīs pa piecām spēlēm. Uzvarētājas iekļūs finālturnīrā, bet zaudētājas cīnīsies pārspēlēs par vietas saglabāšanu Pasaules grupā.

Automātiskas vietas finālturnīrā saņēmušas rīkotāja Ungārija, pērnā gada finālistes Austrālija un Francija, kā arī speciālo ielūgumu saņēmusī Čehija. Šīm komandām pievienosies astoņas kvalifikāciju pārvarējušās izlases.

Vēl kvalifikācijā būs dueļi starp Rumāniju un Krieviju, Vāciju un Brazīliju, Spāniju un Japānu, Šveici un Kanādu, Baltkrieviju un Nīderlandi, Beļģiju un Kazahstānu, kā arī Lielbritāniju un Slovākiju.

Līdz pat 2022.gadam Federācijas kausa fināli notiks Budapeštā Lāslo Papa vārdā nodēvētajā arēnā uz māla segumiem.

Jaunie noteikumi paredz, ka cīņu par finālu kopumā uzsāks 20 izlases, bet 12 labākās kvalificēsies fināla turnīram.

Fināla sacensībās komandas tiks sadalītas četrās grupās pa trim komandām katrā, visām izlasēm pret katru komandu aizvadot divas vienspēles un vienu dubultspēli. Finālistes automātiski kvalificēsies nākamā gada fināla turnīram, bet trešās līdz desmitās vietas īpašnieces garantēs sev vietu nākamā gada fināla kvalifikācijas turnīrā.

Tikmēr turnīra galvenā balva būs 18 miljoni dolāri (nepilni 16 miljoni eiro), no kuriem 12 miljoni (10,5 miljoni eiro) tiks piešķirti spēlētājām, bet atlikušie seši (5,3 miljoni eiro) nokļūs nacionālo federāciju rīcībā.

Jaunais sacensību formāts tika apstiprināts sadarbojoties ITF, Sieviešu tenisa asociācijai (WTA) un tās spēlētāju padomei, kā arī nacionālajām federācijām. Izmaiņas turnīra norisē tika veiktas, lai saudzētu spēlētāju veselību, tādējādi sacensību fināli pārcelti no novembra uz aprīli, kā arī Federāciju kausa kalendārs tiks pakārtots WTA sezonas sacensību kalendāram. Līdz ar izmaiņām noteikumos, spēlētājām būs garāks atpūtas periods pēc aizvadītās sezonas.

Tikmēr zemāka līmeņa grupu turnīri aizvien noritēs divas nedēļas, bet komandu skaits, kas kvalificēsies izslēgšanas spēļu turnīram, palielināts no četrām uz astoņām. Šīs astoņas komandas sacentīsies ar augstākā līmeņa kvalifikācijas turnīra astoņām zaudētājām, tādējādi cīnoties par vietu nākamā gada fināla kvalifikācijas sacensībās.

Latvijas tenisistes pērn apstājās pārspēlēs par vietu Federāciju kausa Pasaules pirmajā grupā, piekāpjoties Vācijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi