Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tet Rīgas maratona rīkotāji sagaida 5000 ārvalstu dalībniekus

Tet Rīgas maratona rīkotāji sagaida, ka uz maijā notiekošo pasākumu ieradīsies 5000 ārvalstu dalībnieki, trešdien pavēstīja sacensību rīkotāji.

Ar šo gadu Tet Rīgas maratons ieguvis Starptautiskās Vieglatlētikas federāciju asociācijas (IAAF) Zelta kvalitātes zīmi. Latvijas galvaspilsētā notiekošais maratons ir Ziemeļeiropā vienīgais, kam piešķirts šāds statuss un kas jebkad iekļauts pasaules prestižāko maratonu līgā kopā ar tādiem maratoniem kā Berlīnes, Tokijas, Londonas, Bostonas, Ņujorkas, Prāgas un citiem.

Rīgas maratona ietvaros tiks aizvadīts arī Latvijas čempionāts. No pašmāju sportistiem piedalīsies divkārtējā Ņujorkas maratona uzvarētāja Jeļena Prokopčuka, kura Rīgā vēl līdz šim 42,195 kilometrus nav skrējusi, Anita Siliņa un Valērijs Žolnerovičs, bet pusmaratonā startēs Ilona Marhele un Jānis Višķers.

Rimi bērnu dienā plānots rekordliels dalībnieku skaits - 13 000 jauno skrējēju. Bērniem ir izveidota jauna distance Sprinta karalis un karaliene - 60 metru gara distance ar numuriem un laika atzīmi, lai noteiktu pašus ātrākos sprinterus un kronētu karaļus un karalienes katrā vecuma grupā.

Atbilstoši IAAF Zelta kvalitātes standartu kritērijiem maratoniem obligāta prasība ir vismaz sešas dāmas un seši kungi no pasaules Top 200 skrējēju ranga un vismaz četri no Eiropas Top 100. Pērn sacensību rekordu kungiem uzstādīja etiopietis Cedats Ajana ar rezultātu divas stundas un 11 sekundes, savukārt dāmu konkurencē nepārspēta bija kenijiete Džordžīna Džepkirui Rono ar finiša laiku divas stundas 28 minūtes un 22 sekundes. Paredzams, ka šogad tiks pārspēti iepriekš uzstādītie maratona ātruma rekordi, jo liela daļa elites skrējēju jau šogad skrietajos maratonos ir demonstrējuši labāku sniegumu.

Šogad Rīgas maratonā būs tādas pasaules līmeņa skriešanas zvaigznes kā etiopietes Birke Debele Bejene un Vorkneša Alemu Mola, kā arī baltkrieviete Nastasija Ivanova un Prokopčuka. Starp kungiem daži no favorītiem būs Deribe Robi Melka, Mengisa Tefera Asefa un Samuels Cegajs.

Rīgas maratons dos iespēju elites sportistiem kvalificēties olimpiskajām spēlēm un pasaules čempionātam. Olimpiādei ir definēti jauni kvalifikācijas normatīvi - dāmām divas stundas 29 minūtes un 30 sekundes, bet kungiem divas stundas 11 minūtes un 30 sekundes vai arī vieta pirmajā pieciniekā zelta kvalitātes zīmes maratonā, tostarp Rīgā. Pasaules čempionātam Dohā kvalificēties varēs, iekļaujoties pirmajā desmitniekā.

Bez aicinātajiem elites skrējējiem sagaidāms, ka Rīgu maratona laikā apmeklēs aptuveni 10 000 viesu un aptuveni 5000 no tiem piedalīsies kādā no skrējieniem. Maratona organizatori ir ambiciozi un cer trīs gadu laikā ārvalstu dalībnieku skaitu divkāršot līdz 10 000. Mērķis ir arī palielināt tieši maratona un pusmaratona distanču dalībnieku skaitu.

Maratona galvenais partneris - uzņēmums Tet (agrāk Lattelecom) - ne tikai sniegs tehnisko nodrošinājumu, bet šogad skrējējiem sarūpējis vairākus torņus trases malā. Šajās zonās skrējējus uzmundrinās mūzika un viņi tiks iemūžināti fotogrāfijās. Pēc maratona bildes būs pieejamas internetā bez maksas. Arī šogad kanāla 360TV tiešraidē ikviens varēs sekot līdzi emocijām startā un finišā, sarunām ar līderiem. Savukārt kanālā Best4Sport TV būs iespējams sekot līdzi maratona distancei - tiešraidē trasē dosies kameras uz motocikliem, lai sekotu līdzi līderu cīņai par uzvaru. Turklāt aplikācijā Shortcut maratonam varēs sekot līdzi visā pasaulē.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, sadarbībā ar Tet organizatori piedāvās iespēju savam skrējējam līdzi sekot gan maratona aplikācijā, gan vietnē uzmundrini.lv.

Arī šogad maratonam ir radīts medaļu komplekts, kuru izstrādājis mākslinieks Artūrs Analts. Godalgas un to konceptuālo stāstu Analts kopā ar maratona organizatoriem sola atklāt līdz Lieldienām. Savukārt adidas oficiālo maratona kreklu radījusi māksliniece Maija Kurševa, radot divas dažādas versijas.

Reģistrācija visām distancēm un Rimi bērnu dienas skrējieniem iespējama Tet Rīgas maratona mājas lapā www.tetrigasmaratons.lv. Reģistrējoties līdz 15.aprīlim, uz starta numura tiks uzdrukāts dalībnieka vārds. Pēc šī datuma šādas iespējas vairs nebūs un dalības maksa maratonā tiks pakāpeniski paaugstināta.

Maratons Rīgā notiek kopš 1991.gada. Iepriekš tas nesa Nordea vārdu, taču pēdējo piecu gadu maratona ģenerālsponsors ir Lattelecom, kas kopš 2008.gada bija pasākuma stratēģiskais partneris. Šogad pasākums mainīja nosaukumu uz Tet Rīgas maratons, jo ar 1.aprīli Lattelecom mainīja zīmolu un uzņēmuma nosaukumu.

Šogad Rīgas maratons un ar to saistītie pasākumi norisināsies 18. un 19.maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi