Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Levinska: Izvēlētajā universitātē varēšu apvienot kvalitatīvas mācības ar volejbola prasmju izkopšanu

Talantīgā latviešu volejboliste Marta Kamēlija Levinska izvēlējusies Arizonas Štata universitāti (ASU), jo tajā vislabāk varēs apvienot kvalitatīvas mācības ar volejbola prasmju izkopšanu.

Jau ziņots, ka Levinska karjeru turpinās Nacionālajā koledžu sporta asociācijā (NCAA), pārstāvot "Sun Devils". 18 gadus vecā Levinska izvēlētajā universitātē grasās studēt psiholoģiju.

ASU studente viņa ir jau divas nedēļas, taču pats augstskolas izvērtēšanas process ilga apmēram četrus mēnešus, jo jau decembrī pie volejbolistes vērsās vesela rinda ASV augstskolu.

"Lēmumu centos pieņemt pati, lai gan arī divi volejbola aģenti palīdzēja izprast, kas mani gaida ASV universitātēs," Latvijas Volejbola federācija (LVF) citē Levinskas teikto.

Ar laiku Levinska izvēlējās trīs "finālistes" augstskolas, ko bija nolēmusi apmeklēt, lai pieņemtu gala lēmumu. "Apmeklējumi tika atcelti koronavīrusa dēļ, un lēmumu nācās pieņemt pašai. Skatījos videotūres, pētīju augstskolu informāciju un skolu reitingus," par apgrūtināto izvēles procesu saka volejboliste. "ASU ir viena no labākajām augstskolām izglītības ziņā, un volejbolā "Sun Devils" spēlē ASV studentu čempionāta NCAA pirmās divīzijas spēcīgākajā konferencē "Pac-12". Sapratu, ka šeit vislabāk varēšu apvienot kvalitatīvas mācības ar volejbola prasmju izkopšanu."

No "Pac-12" rindām nāk arī 2018. un 2019.gada studentu čempionāta uzvarētāja Stenfordas Universitāte.

Vēl bija varianti studēt kādā no Latvijas augstskolām un doties spēlēt volejbolu profesionāli uz kādu no Eiropas klubiem, kādu laiku aizmirstot par studijām, taču par labāko tika atzīts ASV variants, jo tas piedāvā gan labu mācību, gan volejbola spēles līmeni.

Levinska nezina, ko kmanda no viņas sagaida, jo par to nav runāts. Viņai patīk, ka vienības galvenā trenere ir no Eiropas - Serbijas pārstāve Sanja Tomaševiča, kura pati izbaudījusi studijas ASV. Viņa savulaik atzīstami spēlēja volejbolu, divreiz kļūstot par Grieķijas čempionāta uzvarētāju un kausa ieguvēju, bet reizi to pašu iespējot Šveicē. 2005.gadā Tomaševiča Vašingtonas Universitātes sastāvā kļuva par NCAA čempionāta uzvarētāju un tika iekļauta finālčetrinieka simboliskajā izlasē.

Serbu speciāliste komandu vada trešo sezonu, augstskolas rezultātiem pakāpeniski uzlabojoties. 2017.gadā "Pac-12" ietvaros aizvadīto spēļu bilance bija 0-20, gadu vēlāk - 5-15, bet aizvadītajā sezonā - jau 9-11, visās spēlēs panākot pozitīvu uzvaru un zaudējumu starpību 17-14.

Par norises gaitu Levinskai pagaidām skaidrība nav esošās situācijas dēļ. Ja studijas nepārklāsies ar izlases plāniem, redzēsim viņu arī izlases sastāvā Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēs.

"Par došanās termiņiem uz ASV koronavīrusa dēļ vēl nav īsti zināms, tāpat - par izlasi, kad notiks spēles," stāsta Levinska. "Augstskolas trenere atbalsta, ka es trenējos vasarā. Vienīgais, ja spēles būs septembrī vai oktobrī, būs jādomā, ko darīt, jo mācības augstskolā sākas septembra pirmajā pusē."

"Sun Devils" basketbola komandas viens no labākajiem spēlētājiem savulaik bija Rihards Kuksiks. Levinska jau ir izpētījusi, ka šobrīd universitātē studē divi Latvijas hokejisti - aizsargs Gvido Jansons un uzbrucējs Filips Buncis.

Levinska pirms došanās uz Ziemeļameriku Latvijā pārstāvēja "Rīgas Volejbola skolas" (RVS) komandu, kurai šosezon palīdzēja triumfēt Baltijas līgā. Viņa tika atzīta par finālturnīra vērtīgāko spēlētāju.

Levinska šajā sezonā Baltijas līgā 19 spēlēs guva 402 punktus, kļūstot par pārliecinoši rezultatīvāko spēlētāju. Latvijas čempionātā viņa laukumā devās 11 spēlēs un guva 171 punktu.

Levinska ir iepriekšējo divu gadu Latvijas labākā volejboliste.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi