Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Zelta četrinieks olimpiskās medaļas saņems īpašā ceremonijā

Latvijas bobsleja pilots Oskars Melbārdis ar stūmējiem Daumantu Dreiškenu, Arvi Vilkasti un Jāni Strengu nākamnedēļ Siguldā gaidāmajā Pasaules kausa posmā saņems olimpiskās zelta medaļas, kas sportistiem piešķirtas pēc tam, kad par dopinga noteikumu pārkāpumiem tika diskvalificēta krieva Aleksandra Zubkova ekipāža, vēsta Latvijas Radio.

Jau otro gadu pēc kārtas Siguldā notiks Pasaules kausa posms bobslejā un skeletonā, bet šoreiz sacensības būs īpašākas tādēļ, ka 15.februārī plkst. 15, neilgi pēc vīriešu skeletona mačiem, svinīgā ceremonijā Latvijas bobslejistiem pasniegs pārdalītās 2014.gada Soču ziemas olimpisko spēļu medaļas.

Bobslejā četriniekiem olimpisko zeltu saņems Melbārdis, Dreiškens, Vilkaste un Strenga. Savukārt olimpiskās bronzas medaļas divnieku vērtējumā tiks pasniegtas Melbārdim ar Dreiškenu. Latvieši Sočos pasniegtās sudraba medaļas jau atdevuši atpakaļ.

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis Latvijas Radio pastāstīja, ka zelta medaļas jau ir nogādātas Latvijā un dažiem bijusi ekskluzīva iespēja tās apskatīt. Latvijas bobslejisti saņems jaunas medaļas no organizatoru rezervēm. Medaļas vienmēr izgatavo vairāk nekā teorētiski nepieciešams, jo vienmēr var rasties neplānotas situācijas, paskaidrojis Vrubļevskis.

Medaļas Siguldā pasniegs atbilstoši Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) reglamentam, tāpat kā olimpiskajās spēlēs, vienīgi nebūs aizņemti visi apbalvošanas pjedestāla pakāpieni. Notiks divas apbalvošanas ceremonijas atsevišķi divnieka un četrinieka ekipāžai. Pirms ceremonijas skanēs SOK himna, bet pēc medaļu pasniegšanas - Latvijas himna, informēja LOK prezidents. Medaļas pasniegs Starptautiskās Bobsleja un skeletona federācijas (IBSF) prezidents Ivo Feriāni un SOK izpildkomitejas loceklis.  

"Ar klātbūtni un līdzjušanu par taisnīguma uzvaru varam iepriecināt savus sportistus, lai mazinātu rūgtumu, ka olimpisko sacensību norises vietā viņiem zelta medaļas tika nozagtas," nepieciešamību līdzjutējiem apbalvošanā parūpēties par emocionālo fonu uzsvēra Vrubļevskis.

Olimpisko spēļu bronzas laureāts, tagad Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas viceprezidents, Zintis Ekmanis informēja, ka medaļu pasniegšana Eiropas čempionātā ieplānota tādēļ, lai sacensību vidē atgūtu pozitīvās emocijas par nozagtajām medaļām. Ceremoniju tiešraidē varēs redzēt Latvijas Televīzijā, kā arī apbalvošanu paredzēts parādīt starptautiskajā olimpiskajā televīzijas kanālā.

Piecus Krievijas bobslejistus sodīja par dopinga pārkāpumiem Soču ziemas olimpiskajās spēlēs un anulēja viņiem sākotnēji pasniegtās medaļas. Melbārža četrinieks Sočos saņēma sudraba medaļas, bet divnieku sacensībās tobrīd bija piektajā vietā.

Tikmēr Krievijas Bobsleja federācija jau pērn vēstīja, ka darīs visu, lai SOK atdotu Zubkova medaļas. Tiesa, pats Zubkovs, kurš ir bijušais Krievijas Bobsleja federācijas prezidents, negrasās atdot medaļas.

2017.gadā SOK anulēja Zubkova un viņa ekipāžu gūtos rezultātus Soču Olimpiādē, jo bijusi manipulācija ar sportistu dopinga analīzēm, tās aizvietojot ar "tīrām" provēm.

Zubkovs pēc diskvalifikācijas saņemšanas vērsās arī Sporta arbitrāžas tiesā (CAS), tomēr viņa apelācija netika apmierināta. Tā savukārt tika apmierināta krievu skeletonistam Aleksandram Tretjakovam, kurš Sočos guva zeltu, apsteidzot Martinu Dukuru, lai gan arī šis Krievijas sportists sākotnēji saņēma diskvalifikāciju no SOK.

Melbārdis ar Dreiškenu, Strengu un Vilkasti ir arī 2016.gada pasaules čempioni. Pirms četriem gadiem viņš triumfēja Pasaules kausa kopvērtējumā kā divnieku, tā četrinieku konkurencē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi