Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Aparjodam 11. vieta olimpiskajā debijā, Lohs neticamā veidā pazaudē zeltu

Talantīgais Latvijas kamaniņu braucējs Kristers Aparjods svētdien Phjončhanā savā olimpisko spēļu debijā izcīnīja 11.vietu, Inārs Kivlenieks bija 20.vietā, bet Artūrs Dārznieks ierindojās 24.pozīcijā.

Tikmēr sensacionāli par olimpisko čempionu tika kronēts 23 gadus vecais austrietis Dāvids Gleiršers, kurš pirms ceturtā brauciena bija trešais, bet pēc konkurentu kļūdām izcīnīja zeltu. Pirms pēdējā brauciena pārliecinošs līderis bija iepriekšējo divu olimpisko spēļu uzvarētājs Fēlikss Lohs, taču rupja kļūda izšķirošajā braucienā viņam maksāja vietu uz goda pjedestāla un bija jāsamierinās ar piekto vietu.

Sudraba godalgu izcīnīja amerikānis Kriss Mezdzers, bet pie bronzas tika vācietis Johanness Ludvigs.

Aparjods abos pirmajos braucienos bija sestais ātrākais, pēc pirmās sacensību dienas ieņemot septīto vietu. Trešajā braucienā viņš uzrādīja 13. ātrāko laiku un atkāpās uz devīto pozīciju, bet ceturtajā pieļāva nelielu kļūdu trases vidusdaļā, kā rezultātā tieši šajā braucienā apsteidz tikai trīs no 20 sportistiem, tajā skaitā Lohu un Kivlenieku, un noslīdēja vēl divas vietas zemāk.

Pirms piecu vadošo sportistu starta sāka nedaudz snigt, un pirmajā trijniekā notika radikālas pārmaiņas. Savā braucienā kļūdu pieļāva Mezdzers, tādējādi palaižot priekšā Gleiršeru. Savukārt vēl rupjāk kļūdījās Lohs, austrietim sensacionāli kļūstot par čempionu.

Gleiršers Mezdzeru četru braucienu summā apsteidza par 0,026 sekundēm, kamēr Ludvigs atpalika 0,230 sekundes. Tikmēr nieka 0,002 sekundes no goda pjedestāla atpalika itālis Dominiks Fišnallers.

Zīmīgi, ka Gleiršers bija vadībā pēc pirmā brauciena, bet pēc trešā jau bija atkāpies uz trešo pozīciju, tomēr triumfam pietika ar ceturto labāko rezultātu ceturtajā trases veikšanas reizē.

Aparjods Gleiršeram četru braucienu summā zaudēja 0,745 sekundes, kamēr Kivlenieks atpalika 2,120 sekundes.

Kivlenieks pēc diviem braucieniem bija 21.pozīcijā, un, lai olimpiskajās spēlēs tiktu pie vēl viena brauciena, viņam bija jātiek pirmajā divdesmitniekā. Trešo braucienu latvietis veica godam, uzrādīdams 19. ātrāku laiku, un summā pakāpās uz 18.pozīciju. Ceturtajā braucienā viņam bija vājākais rezultāts, līdz ar to nācās atkāpties uz 20.vietu.

Savukārt Dārznieks pēc pirmās dienas bija 25.pozīcijā un arī trešo braucienu neaizvadīja tīri. Viņš trīs braucienu summā ieņēma 24.vietu, šādā pozīcijā noslēdzot savas pirmās olimpiskās spēles.

Tā kā Aparjods bija pārliecinoši labākais no Latvijas vīriem, visticamāk, viņš piedalīsies arī nākamnedēļ gaidāmajā komandu stafetē.

Vīru sacensībās piedalījās 40 kamaniņu braucēji, bet ceturtajam braucienam kvalificējās 20 labākie sportisti pēc trim braucieniem.

Aparjods, kurš 24.februārī svinēs 20 gadu dzimšanas dienu, un nesen 25 gadu jubileju nosvinējušais Dārznieks ir olimpisko spēļu debitanti, kamēr Kivleniekam šī ir trešā Olimpiāde. Pašlaik 31 gadu vecais Kivlenieks 2010.gada olimpiskajās spēlēs Vankūverā ieņēma 18.vietu, bet četrus gadus vēlāk Sočos bija divas pozīcijas augstāk.

Pasaules kausa kopvērtējumā no latviešiem šosezon augstāk bija Aparjods, kurš ieņēma 15.vietu, Kivlenieks bija 20.pozīcijā, bet Dārznieks ierindojās 22.vietā.

Olimpiskajā kvalifikācijā par trešo vietu sīvi cīnījās Dārznieks un Riks Kristens Rozītis, bet Rozītis gada izskaņā Siguldā lauza plaukstu, kā rezultātā izstājās no sacensībām par ceļazīmi.

Pērn Pasaules kausa posmā olimpiskajā trasē visi trīs Latvijas sportisti iekļuva pirmajā astotniekā. Aparjods, tikai otro reizi startējot pamatsacensībās, izcīnīja augsto ceturto vietu, Kivlenieks bija piektais, kamēr Dārznieks noslēdza pirmo astotnieku.

Latvijas kamaniņu braucēji olimpiskajā trasē viesojās arī novembrī, aizvadot kontroltreniņus. Tāpat tika aizvadīti treniņi pirms olimpiskajām spēlēm, kur Kivlenieks vienā no braucieniem pamanījās sabojāt kamanas, bet Dārznieks pēdējā dienā pirms sacensībām krita.

Latviju kamaniņu sportā pārstāvēs arī Elīza Cauce, Ulla Zirne un Kendija Aparjode, kā arī divnieku ekipāžas Juris Šics/Andris Šics un Oskars Gudramovičs/Pēteris Kalniņš. Dāmām sacensības būs pirmdien un otrdien, divnieki spēkosies trešdien, bet ceturtdien tiks dalītas medaļas komandu stafetē.

Latvijas kamaniņu braucēji pēdējās trijās olimpiskajās spēlēs ir tikuši pie medaļām. Tā 2006.gadā Turīnā Mārtiņš Rubenis izcīnīja bronzas godalgu, kura Latvijai kļuva par pirmo ziemas olimpiskajās spēlēs kopš valstiskās neatkarības atgūšanas. Savukārt 2010.gadā Vankūverā pie sudraba divnieku sacensībās tika brāļi Andris un Juris Šici, bet 2014.gada Olimpiādē Sočos viņi ieguva bronzu divnieku sacensībās, kā arī trešie bija komandu stafetē kopā ar Mārtiņu Rubeni un Elīzu Cauci (tobrīd Tīrumu).

Latvijas delegāciju šajā Olimpiādē pārstāvēs 34 sportisti. Latvija būs pārstāvēta deviņos sporta veidos, bet komandā iekļauti 14 olimpiskie debitanti.

 


Ziemas olimpiskajām spēlēm Phjončhanā seko līdzi - Diena.lv/phjonchana2018

Top komentāri

Pabriks
P
Lohs paliek LOHS arī DienvidKorejā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi