Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Bobslejisti un skeletonisti gatavi olimpiskajai sezonai

Latvijas bobslejisti un skeletonisti jau aizvadījuši pilnvērtīgu sagatavošanās posmu jaunajai sezonai. Oktobrī mūsu labākie atlēti trīs nedēļu garumā absolvēja pirmos oficiālos treniņu braucienus jaunajā Jaņcjinas olimpiskajā trasē Ķīnā. Jau jaunnedēļ Lillehammeres trasē Norvēģijā sāksies Eiropas kausa izcīņas sezona bobslejā un skeletonā, Vistlerā būs ICC kauss skeletonā, vēl pēc nedēļas sezonas pirmais posms pasaules kausā Īglsas trasē Austrijā, vēsta Latvijas Bobsleja un skeletona federācija (LBSF).

Ceturtdien notika attālinātā preses konference ar mūsu bobsleja un skeletona federācijas vadību, treneriem un labākajiem sportistiem.

LBSF prezidents Jānis Kols atzīmēja, ka priecīgais notikums šajā pandēmijas laikā ir tas, ka mūsu bobslejisti saņēmuši godīgi nopelnītās zelta un bronzas medaļas Soču 2014.gada ziemas olimpiskajās spēlēs. “Bobslejā pašlaik ir paaudžu maiņa, no sporta nupat atvadījies Oskars Melbārdis, pirmais numurs tagad ir Oskars Ķibermanis, un notiek iekšējā cīņa par otro pilotu un ekipāžu komandā. Priecīgs notikums ir jaunā ģenerālsponsora Tet ienākšana bobslejā un skeletonā. Mēs kopumā esam līderi medaļu un panākumu ziņā visos olimpiskajos sporta veidos. Kompānija Tet ir pārliecinoši tirgus līderis telekomunikācijās Latvijā, abus vieno jauda un ātrums, kas atspoguļojās rezultātā,” – sacīja LBSF prezidents Jānis Kols.

LBSF ir jauns ģenerālsponsors – tehnoloģiju un izklaides uzņēmums Tet, kura atbalsts palīdzēs audzēt jaunos sportistus. Tet valdes priekšsēdētājs Uldis Tatarčuks teica: “Esam iedvesmoti redzot, kā Latvijas Bobsleja un skeletona federācija un sportisti ir strādājuši, demonstrējot lielu neatlaidību, virzoties uz mērķiem un pelnīti saņemot medaļas. Viņi ir lielisks piemērs mūsu darbiniekiem, klientiem un sabiedrībai kopumā, un mēs darīsim visu iespējamo, lai atbalstītu viņus ceļā uz jauniem sasniegumiem.”

Latvijas izlases galvenais treneris Sandis Prūsis: “Vasaras darbs, sagatavošanās darbs jau savā rutīnā daudz neatšķīrās, mainījās nedaudz tikai personāži. Kopumā jau aizvadītas septiņas treniņnometnes un pašlaik ir astotā. Ķīnā mums bija trīs piloti, katrs aizvadīja ap 40 braucieniem, bija tikai divas brīvdienas. Protams, apstākļi februārī būs savādāki, tagad bija ap +15 ārā, bet ledus kopumā bija labs, apstākļi visiem bija līdzīga. Trase nav bīstama, lai nokristu, bet ir gana āķīga ar vismaz kādām četrām piecām šādām vietām, trases vidū arī jābrauc pret kalnu. Pašlaik Ķibermaņa komanda trenējas Siguldā, vēl deviņi sportisti Lillehammerē gatavojas Eiropas kausam. Pirmo pasaules kausu mēs sāksim ar vienu ekipāžu, paralēli ir Eiropas kauss, kur Dāvim Kaufmanim vēl jāizpilda kvalifikācija četriniekos, lai varētu startēt ar lielajām kamanām pasaules kausā vai olimpiskajās spēlēs. Mērķis gan vairāk ir koncentrēties nevis uz masveidību, bet rezultātu, labāko ekipāžu, bet reālais mērķis ir startēt Pekinas spēlēs ar diviem divniekiem un diviem četriniekiem. Mēģināsim vēl to īstenot, aiz Vācijas tikai vienai valstij būs šāda iespēja. Divniekos brauksim ar BTC ražojumiem, četriniekos pamatā ar Valnera kamanām.”

LBSF ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis: “Mēs ļoti priecājamies par katru jaunu atbalstītāju un īpaši par jauna ģenerālsponsora ienākšanu mūsu pulkā, kas šoreiz ir Tet. Jūs visi mums ļoti, ļoti palīdzat, lai var nodrošināt kvalitatīvu sagatavošanās procesu un startu mačos, kā arī jauno sportistu sagatavošanu, kur diemžēl iepriekšējais LOK atbalsts jauno sportistu atbalstam ir beidzies. Paldies arī par valsts atbalstu kritiskajos brīžos. Pandēmijas laiks bija grūts, bet mūsu darbs neapstājās, esam nodrošinājuši arī vairākus pasaules un Eiropas kausa posmus Siguldā, turklāt pandēmijas sākumā tieši pirmais posms bija pirmais starptautiskajā apritē. Pašiem arī bija kritiski brīži, tostarp komandas pārstāvju saslimšana. Tagad komandā visi 100% ir vakcinējušies – gan bobslejā, gan skeletonā. Paldies visiem atbalstītājiem, kas ļāva mums kuģi noturēt uz ūdens, nupat brauciena izmaksas uz Ķīnu vien bija kosmiskas. Mūsu kamanas vēl līdz šim brīdim nav atgriezušās no Ķīnas, iestrēgušas Pekinas lidostā, gluži kā vāciešiem. Drošības dēļ tika veiktas papildus pārbaudes. Neraugoties uz visu – bobslejs bija, ir un būs!”

Latvijas bobsleja pilots Oskars Ķibermanis piekrita izlases galvenajam trenerim par jauno olimpisko trasi, kura ir gana āķīga var daudz zaudēt kļūdoties. “Ja mēs tagad nebūtu aizbraukuši, tad tur februārī nebūtu ko darīt, ar sešiem oficiālajiem treniņu braucieniem būtu krietni par maz. Ar veselību pašam ir viss kārtībā un trupinām nopietni gatavoties sezonas galvenajam startam.”

Pasaules titulētākais skeletonists Martins Dukurs sacīja, ka vasara aizvadīta bez īpašiem starpgadījumiem, kas ir labi, nebija traumu, viss darbs tika paveikts, arī Tomasam veselība turējās. “Mums abiem bija pilnīgi atšķirīgi fiziskās sagatavotības plāni. Paldies visiem atbalstītājiem, kas palikuši kopā ar mums šajos grūtajos apstākļos. Par Ķīnas trasi jāsaka, ka diezin vai kāds tuvākajā laikā ko tādu uzbūvēs, tā ir grandioza. Es gan pats pagaidām nevaru ierindot savu iecienītāko trašu sarakstā. Daudz eksperimentējam, sacensības visu parādīs. Spēles noteikumi zināmi, virāžas olimpiskajā trasē arī un tad jau redzēsim.”

Skeletona izlase treneris Gints Dzērve pašlaik ir Lillehammerē un bija nosūtījis savu videovēstījumu: “Daudzi esam prom, Endija Tērauda jau trenējas Altenbergā un gatavojas pasaules kausam, Dārta Zunte ir Kanādā, viņa gatavojas ICC kausam, kur var gūt vairāk punktu nekā Eiropas kausos, kur šogad startēs mūsu jaunie puiši. Mērķis ir iegūt divas kvotas sievietēm pasaules kausā.”

Skeletoniste Endija Tērauda atzina, ka viņai jaunā olimpiskā Ķīnas trase diezgan labi patika “Jābrauc ļoti precīzi, te var pieļaut daudzas kļūdas, galvenais būs laikam stabilitāte. Treneru korpusam pievienojusies arī Lelde Priedulēna, strādāsim kopā ar viņu, pašlaik es pati esmu Altenbergā un trenējos šeit.”

Vairāki Latvijas pārstāvji joprojām strādā arī starptautiskajā federācijā vai arī citvalstu komandās. Normunds Kotāns atbild par visiem rases veidiem Ķīnā, Mārtiņš Dambergs ir IBSF viceprezidents juridiskajos jautājumos, Gatis Gūts bieži vien žūrijas vadītājs. Kristaps Kotāns ir atbildīgais par parabobsleju , IBSF oficiālais fotogrāfs Viesturs Lācis, atbildīgā par medijiem Līva Oliņa. Vēl jau Janika Judeika, Edgars Maskalāns, Uģis Zaļims un šo sarakstu varētu turpināt.

Pasaules kausa sezonā kopā bobslejā un skeletonā būs astoņi posmi, tie visi notiks Eiropā un beigsies jau janvāra vidū. Gadu mijā sezonas sestais posms būs Siguldas trasē. Februārī pats galvenais starts – Pekinas ziemas olimpiskās spēlēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi