Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Eiduka sasniedz Latvijas slēpotāju rekordu; triumfē norvēģiete Hāga

Norvēģijas distanču slēpotāja Ragnhilla Hāga ceturtdien triumfēja Phjončhanas olimpisko spēļu desmit kilometru distancē brīvajā stilā, kamēr Patrīcija Eiduka ar 44.vietu sasniedza jaunu Latvijas rekordu. Tikmēr vēl viena latviete Inga Paškovska ierindojās 80.pozīcijā.

Hāga finišēja pēc 25 minūtēm un 0,5 sekundēm, par 20,3 sekundēm apsteidzot Šarloti Kallu no Zviedrijas. Vēl distances vidū Hāgai pret zviedrieti bija 3,2 sekunžu deficīts, tomēr otrajos piecos kilometros viņa parādīja lielisku sniegumu, pārsteidzot visas favorītes.

Uz goda pjedestāla kāpa uzreiz četras sportistes, jo trešo vietu dalīja norvēģu leģenda Mārita Bjergena un Krista Permekoksi no Somijas.

Savukārt Eiduka, kura šī mēneša pirmajā dienā kļuva 18 gadus veca, piekāpās par trim minūtēm un 13,1 sekundi.

Latvijas visu laiku labākais rezultāts distanču slēpošanā olimpiskajās spēlēs līdz šim bija Inetas Kravales 1994.gadā Lillehammerē sasniegtā 48.vieta 30 kilometru distancē ar kopēju startu.

Tikmēr Paškovska čempionei zaudēja sešas minūtes un 34,4 sekundes, apsteidzot desmit konkurentes, kuras visas nāca no slēpošanai eksotiskām valstīm.

Hāga pirms šī gada vien divas reizes bija kāpusi uz goda pjedestāla Pasaules kausa sacensībās, bet šosezon to paveikusi sešas reizes. Pārējās kolēģes uz goda pjedestāla bija daudz titulētākas, kamēr Hāga ceturtdien tika pie lielākā panākuma karjerā.

Tā Kalla tika pie septītās olimpiskās medaļas. 2010.gadā Vankūverā viņa triumfēja tieši desmit kilometros brīvajā stilā, Sočos bija labākā 4x5 kilometru stafetē, bet Phjončhanā iepriekš bija triumfējusi skiatlonā. Tieši desmit kilometros viņa pie medaļas tika trešo reizi pēc kārtas, jo pirms četriem gadiem bija otrā klasiskajā stilā.

Tikmēr slēpošanas leģenda Bjergena ir viena no vēsturē titulētākajām olimpietēm. Seškārtējā čempione tika jau pie divpadsmitās olimpiskās medaļas, visu laiku titulētāko ziemas olimpiešu sarakstā tagad atpaliekot vairs tikai no norvēģu biatlonista Ūle Eināra Bjērndālena, kura kontā ir 13 godalgas. Pie 12 medaļām karjerā tika arī norvēģu distanču slēpotājs Bjērns Delī.

Ja skaita arī vasaras spēles, vairāk godalgu izcīnījusi vienīgi padomju mākslas vingrotājas Larisa Latiņina, kura savu karjeru noslēdza ar 18 godalgām.

Savukārt Permekoksi pirms četriem gadiem Sočos guva sudrabu stafetē, bet Phjončhanā viņa iepriekš bija izcīnījusi bronzu skiatlonā.

Kā vēstīts, Eiduka decembrī Skandināvijas kausa sacensībās Somijā viņa sasniedza visu laiku augstvērtīgāko rezultātu Latvijas sievietēm Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) kategorijas punktos, bet pirms došanās uz Dienvidkoreju izcīnīja desmito vietu pasaules junioru čempionāta sprinta sacensībās, kur distance tika veikta brīvajā stilā.


Ziemas olimpiskajām spēlēm Phjončhanā seko līdzi - Diena.lv/phjonchana2018

Top komentāri

saporcmen
s
44 vieta tā ir klase
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi