Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FOTO: Biatlonists Birkentāls uzvarējis 44 km slēpojumā Apkārt Alaukstam

Populārākajā Latvijas un otrajā lielākajā Baltijas valstīs slēpošanas maratonā Apkārt Alaukstam garākajā 44 km distancē uzvaru izcīnīja vadošais Latvijas junioru biatlonists Renārs Birkentāls. Kopumā visās distancēs sacentās ap 600 dalībniekiem, kuru vidū bija arī igauņi, lietuvieši, somi un poļi.

Pagājušajā nedēļa nogalē jau 28. reizi norisinājās senākais, lielākais un mīlētākais distanču slēpošanas maratons Latvijā - "Apkārt Alaukstam", ko rīkoja sporta klubs “Alauksts” un atbalstīja Cēsu novada pašvaldība un “Latvijas Valsts meži”. Arī šogad tas bija iekļauts starptautiskajā EuroLoppet sacensību kalendārā. Organizatori bija sarūpējuši četras distances dažādiem sagatavotības līmeņiem – bērniem, ģimenēm, slēpošanas entuziastiem, ģimenei, draugu pulkam un profesionāļiem. Ņemot vērā snigšanu naktī un arī visas dienas garumā, organizatoriem, it īpaši Uvim Avenam, bija liels izaicinājums, un viņi centās darīt visu, lai šādos sarežģītos apstākļos noorganizētu sacensības.

Tradicionālā distance vienu reizi apkārt ezeram bija 22 km, kur sacentās pāri par 400 slēpotāju, bet garākā – 44 km jeb divi apļi apkārt Alaukstam, uz starta stājoties 59 dalībniekiem. Veselības distances dalībnieki un jaunieši (2006.-2009.g.) slēpoja trīs 2,5km apļus jeb kopuma 7,5km, bet pašiem mazākajiem daļiniekiem bērniem bija 1km un 500m distances.

Garākajā “707.lv” 44 km distancē, kas “Apkārt Alaukstam” bija jau ceturto reizi, pēc pirmā apļa jeb 22 km vadībā izvirzījās Renārs Birkentāls. Talsinieks savu pārsvaru palielināja un svinēja uzvaru, distanci veicot divās stundās (2:00:12) un tuvāko konkurentu apsteidzot par divām minūtēm. Aiz Eiropas junioru čempionātā biatlonā desmitniekā tikušā Birkentāla otro vietu izcīnīja madonietis Silvestrs Švauksts, kuram šogad trīs bronzas medaļas Latvijas čempionātā slēpošanā junioru konkurencē (aiz Laura Kaparkalēja un Edija Eiduka). Trijnieku noslēdza riteņbraucējs Kristers Kovgers (+4:30).

Desmit minūtes aiz sava dēla 4. vietā finišēja Mareks Birkentāls, kuram šogad kārtējās zelta medaļas LČ slēpošanā veterānu grupā un kurš beigās apsteidza par 10 sekundēm Reini Praulīti. Sešinieku noslēdza viens labākajiem Latvijas orientieristiem gan vasarā, gan uz slēpēm ziemā Andris Jubelis. Pagājušā gada otrās vietas ieguvējs Aleksndrs Zilis finišēja septītais, bet aiz viņa vicelīderis pēc pusdistances Edijs Eiduks, kura māsa Patrīcija tobrīd Planicā ieveda Latviju pirmo reizi trīsdesmitniekā pasaules čempionātos, izcīnot ļoti augsto 11. vietu skiatlonā.

Sieviešu konkurencē ātrākā bija kādreizējā izlases dalībniece Anda Muižniece (2:33:47), kura par 22 minūtēm apsteidza otrās vietas ieguvēju Anetu Ciborovsku no Polijas, bet dažas minūtes virs trim stundām trasē pavadīja garo distanču skrējēja Lauma Čerņevska, kurai trešā vieta.

22 km “Sportland” draudzīgi un vienlaicīgi finiša līniju kā pirmie šķērsoja divu olimpisko spēļu dalībnieks un daudzkārtējais Latvijas čempions slēpošanā Jānis Paipals un panākumus MTB riteņbraukšanā guvušais Mārtiņš Daļeckis (abiem 1:02:18). Nepilnas divas minūtes aiz uzvarētājiem trijnieku noslēdza viens no vadošajiem U16 grupas slēpotājiem Latvijā Dāvis Kalniņš, kurš par 12 sekundēm apsteidza pagājušā gada uzvarētāju 44 km un divkārtējo čempionu taku skriešanā Artūru Vadzi. Piektais bija vēl viens medaļnieks LČ slēpošanā jauniešu grupā Indriķis Circens, bet sešinieku noslēdza pirms nedēļas Rankā 100 km distancē uzvarējušais Alvis Rogozins, aiz kura finišēja Rankā 50 km un 20 km uzvarējušie Pēteris Misiņš un Aleksandrs Artūrs Ļūļe. Divpadsmitais atslēpoja nupat pasaules biatlona čempionātā tehniskā tiesneša pienākumus pildījušais bijušais Top biatlonists Jānis Bērziņš.

Sievietēm pusmaratonā uzvarēja Latvijas čempionātu medaļniece jaunietēm un juniorēm slēpošanā un biatlonā Elza Bleidele (1:19:13), kurai trīs minūtes piekāpās pāris gadus jaunākā un daudzsološā Estere Piksone, kurai arī ir medaļas Latvijas čempionātos. Trijniekā arī šajā distancē iekļuva Polijas slēpotāja (Kamila Olova).

Veselības distancē uzvaras laurus plūca Nils Lībietis un Marta Pētersone. Otrās vietas nopelnīja līderis U12 grupā slēpošanā Artūrs Zaķis un Elzas Bleideles māsa Stella, bet uz goda pjedestāla trešā pakāpiena kāpa ilggadējais “Apkārt Alaukstam” dalībnieks Oļegs Zabirko un Rankas slēpojumā godalgoto vietu ieguvusī Patrīcija Rutka. Bērniem 1km visātrāk veica Armands Gulbis un Elza Krastiņa, bet 500 m pārējos pārspēja Luīze Spalviņa un Renārs Zaķis, kuriem pa vidu otrā finišēja Anna Jankava.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi