Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kamaniņu sportisti Phjončhanā cer uz aukstumu un devīto virāžu

Latvijas kamaniņu sporta izlase tehniskajā attīstībā strādā uz priekšu, bet braukšanas stils un viss pārējais nedaudz pieklibo, olimpisko spēļu priekšvakarā sarunā ar aģentūru LETA atzina komandas galvenais treneris Kaspars Dumpis.

Aizvadītajā nedēļas nogalē Siguldā norisinājās Pasaules kausa pēdējais posms, kurā kamaniņu braucēji cīnījās arī par medaļām Eiropas čempionātā. Uzreiz pēc apbalvošanas ceremonijas Latvijas komanda svētdienas vakarā sāka gatavot tehniku promvešanai uz Dienvidkoreju, uz kurieni paši izlidos šodien plkst.14.20 ar reisu caur Helsinkiem.

Kā pēc sacensībām pauda kamaniņu braucēji, viņi cer, ka Phjončhanā būs auksts laiks un trases devītā virāža nesagādās grūtības.

"Devītā virāža ir atslēgas punkts, tāpēc būs jādomā, kā to izbraukt. Jau strādājam pie tā, lai kamanas būtu pēc iespējas paklausīgākas un stabilākas," atzīmēja Dumpis.

Neviens no sportistiem pagaidām neplāno pēc olimpiskajām spēlēm likt punktu karjerai. Tiesa, 60 gadus vecais izlases treneris Jānis Liepa paudis gatavību pēc olimpiskajām spēlēm doties pensijā.

"Elīza [Cauce] vēl šaubās, skatīsies, kā būs olimpiskajās spēlēs. Nezinu par Kristapu Mauriņu, varbūt viņš turpinās sportista gaitas, varbūt papildinās treneru korpusu. Visi gribētu piedalīties arī Pekinas olimpiskajās spēlēs," minēja Dumpis.

"Pats arī nezinu, ko darīšu pēc olimpiskajām spēlēm, vai palikšu galvenā trenera amatā vai būšu vienkārši treneris. Gribētu turpināt strādāt. Pēc sezonas apkoposim rezultātus, skatīsimies, kādas ir manas vīzijas uz nākošajiem četriem gadiem, ko vēlas federācija. Ja tas viss saiet kopā, tad varam strādāt," teica Dumpis.

Pašlaik 35 gadus vecais Dumpis par kamaniņu izlases galveno treneri tika iecelts 2014.gada vasarā.

"Man šie četri gadi bijuši grūti, jo sevišķi otrā sezona. Tagad ir nedaudz vieglāk," atklāja Dumpis, kurš vēlētos, lai Latvijas komanda būtu konkurētspējīgāka ar pārējām valstīm. "Braukšanas stils un viss pārējais nedaudz pieklibo. Tehnikā strādājam uz priekšu, tas ir ļoti labi. Ir daudz jāstrādā arī uz fizisko sagatavotību. Būtu ļoti svētīgi, ja būtu viens treneris, kurš strādā tikai ar startu."

Bez Dumpja uz olimpiskajām spēlēm dosies arī kamaniņu sporta treneri Liepa, Mārtiņš Rubenis, Maija Tīruma un Sandris Bērziņš.

"Šosezon uz pirmajiem posmiem mums bija deviņi treneri. Mēs nemākam strādāt ar tik daudz treneriem. Katrā virāža bija savs treneris un katrs nodod savu informāciju sportistam, kurš to visu nespēja uztvert. Sanāca no viena grāvja otrā. Uz tik lielu komandu, kāda ir Latvijas izlase, optimālais ir 4-5 treneri. Ar pieciem treneriem pilnīgi pietiek," skaidroja Dumpis.

Eiropas čempionātā Andra un Jura Šicu divnieku ekipāža izcīnīja sudrabu, savukārt stafetē viņi vienā komandā ar Ināru Kivlenieku un Kendiju Aparjodi guva bronzas godalgas. Komandu stafetē uzvarēja Krievijas komanda, taču olimpiskajās spēlēs Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) diskvalifikācijas dēļ nevarēs piedalīties viena no pēdējo trīs sezonu vadošajām kamaniņu braucējām Tatjana Ivanova. Tāpat olimpiskajām spēlēm nav pielaista Krievijas otrā spēcīgākā kamaniņu braucēja Viktorija Demčenko, līdz ar to Phjončhanā startēs valsts trešais numurs Jekaterina Baturina, kura šosezon bija kopvērtējuma trešajā desmitā.

Konkurentu novājinātais sastāvs gan uzreiz nenozīmē Latvijas priekšrocības komandu stafetē.

"Vēl nesen Baturina bija diezgan konkurētspējīga sportiste. Kā viņai ies olimpiskajās spēlēs, to mēs vēl redzēsim. Vīri ir diezgan spēcīgi, tāpat arī divnieki nav zemē metami. Visu izšķirs sacensības. Protams, ka viņi ir stipri novājināti, jo divas spēcīgākās sievietes nepiedalīsies. Cik runājām ar pašiem sportistiem, viņi uz olimpiskajām spēlēm brauc bez lieliem mērķiem. Krievijas čempionātā prēmijas būs apmēram tikpat lielas, cik olimpiskajās spēlēs, tāpēc viņi vairāk gatavojas vietējām sacensībām.," teica Dumpis.

SOK par līdzdalību Krievijas dopinga programmā diskvalificēja Ivanovu un Albertu Demčenko, kurš strādā par Krievijas izlases treneri, bet Starptautiskās Kamaniņu sporta federācijas (FIL) Disciplinārā komisija nolēma viņiem nepiemērot soda sankcijas. Ja Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) noraidīs Ivanovas un Demčenko apelāciju par SOK diskvalifikācijām, tad Latvijas kamaniņu stafetes komanda, visticamāk, saņems 2014.gada Soču olimpisko spēļu sudraba medaļas.

"Sajūtas vairs nebūs tās, jo viss jau ir pagājis. Būsim priecīgi par sudrabu, bet esam gandarīti arī par trešo vietu. Tad jau redzēs, kā būs, varbūt iedos to otro vietu, varbūt neiedos nevienam. Nav informācijas, kā šis process beigsies," minēja Dumpis.

Kamaniņu sportā Phjončhanas olimpiskajās spēlēs Latviju pārstāvēs Elīza Cauce, Ulla Zirne, Kendija Aparjode, Inārs Kivlenieks, Kristers Aparjods, Artūrs Dārznieks, Juris Šics, Andris Šics, Oskars Gudramovičs un Pēteris Kalniņš.

Latvijas kamaniņu braucēji pēdējās trijās olimpiskajās spēlēs ir tikuši pie medaļām. Tā 2006.gadā Turīnā Mārtiņš Rubenis izcīnīja bronzas godalgu, kura Latvijai kļuva par pirmo ziemas olimpiskajās spēlēs kopš valstiskās neatkarības atgūšanas. Savukārt 2010.gadā Vankūverā pie sudraba divnieku sacensībās tika brāļi Andris un Juris Šici, bet 2014.gada Olimpiādē Sočos viņi ieguva bronzu divnieku sacensībās, kā arī trešie bija komandu stafetē kopā ar Rubeni un Elīzu Cauci (tobrīd Tīrumu).


Ziemas olimpiskajām spēlēm Phjončhanā seko līdzi - Diena.lv/phjonchana2018

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi