Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Latvijai pirmā medaļa - Melbārdim un Strengam bronza divniekos!

Latvijas vadošais bobsleja pilots Oskars Melbārdis kopā ar stūmēju Jāni Strengu pirmdien Phjončhanas Ziemas olimpisko spēļu divnieku sacensībās izcīnīja bronzas godalgu, bet devīto vietu ieņēma Oskars Ķibermanis un Matīss Miknis. Latvijai šī ir pirmā godalga Phjončhanas olimpiskajās spēlēs.

Par olimpiskajiem čempioniem ar identisku laiku četru braucienu summā kļuva kanādieša Džastina Kripsa un vācieša Frančesko Frīdriha divnieki. Melbārdis viņiem piekāpās nieka 0,05 sekundes.

Jau vēstīts, ka pēc pirmā brauciena svētdien Melbārdis bija līderis, Ķibermanim ieņemot ceturto vietu, bet otrajā braucienā Melbārdis/Strenga daudz laika zaudēja otrajā virāžā, atkrītot uz ceturto vietu, bet Ķibermanis/Miknis pēc pirmās dienas bija sestie. Melbārža pirmajā braucienā sasniegto trases rekordu (49.08) neviens cits pilots uzlabot nespēja. Tikmēr vācietim Niko Valteram iegūt līderpozīciju netraucēja ne vājais starts (18. un 15. vieta), ne kritiens otrā brauciena finišā.

Trešais brauciens tika aizvadīts, sportistiem braucot sasniegto rezultātu secībā - no pirmajām līdz pat 30. vietas īpašniekam.

Līdzšinējais līderis Valters ar vēl vājāku startu kā pirmajos braucienos (5.05) un vairākām kļūdām zaudēja pirmo vietu, garām tiekot kanādietim Džastinam Kripsam. Tāpat Valteru apsteidza tautietis Johaness Lohners un arī mūsu Melbārdis, kuram tobrīd vēlreiz atkārtots trases rekords (49.08) un vairs tikai 0,12 sekundes līdz līderim Kripsam. Tomēr uzreiz atbildēja arī vācietis Frančesko Frīdrihs, sasniedzot jaunu rekordu (48.96) un no piektās vietas summā pakāpjoties uz otro pirms izšķirošā brauciena. Valters vairs tikai piektais, Melbārdis ceturtais.

Salīdzinoši sliktāks trešais brauciens Ķibermanim, kurš nenoturēja savu 6.vietu, jo garām tika mājinieks Vons. Pirms pēdējā brauciena mazais Oskars bija septītais, 0,06 sekundes aiz Vona, bet vienu desmitdaļu priekšā austrietim Maieram.

Izšķirošajā braucienā Ķibermanis un Miknis sasniedza savu labāko startu (4.90), diemžēl trasē vairākas nelielas kļūdas, tikai 14. laiks un summā jaunais pilots atkrita uz 9. vietu. Ja salīdzinām ar Sočiem, tomēr progress ievērojams.

Turpinājumā sākās cīņa par vietu sadalījumu sešiniekā, mājiniekam Vonam droši nosargājot sesto vietu.

Tikmēr vācieši Valters un Lohners piekāpās Melbārdim, kurš ar lielisku braucienu izvirzījās bronzas pozīcijā. Abu līderu duelī tomēr neviens latvietim vairs nezaudēja, Frīdriham un Kripsam uzrādot absolūti vienādu laiku summā – viņiem dalīts zelts, bet Latvijai bronza!

Phjončhanas Ziemas olimpiskās spēles. Bobslejs. Divnieki. Pēc 3. brauciena:

1. Kripss/Kopačs (Kanāda) 3:16.86

1. Frīdrihs/Margis (Vācija) +0.00

3. Melbārdis/Strenga (Latvija) +0.05

4. Valters/Pozers (Vācija) +0.20

5. Lohners/Vebers (Vācija) +0.28

6. Vons/Seo (Dienvidkoreja) +0.54

7. Poloņato/Lamsdens (Kanāda) +0.88

8. Maiers/Zammers (Austrija) +0.90

9. Ķibermanis/Miknis (Latvija) +0.94

10. Springss/Brauns (Kanāda) +1.38

Visus sešus treniņbraucienus Melbārdis aizvadīja ar savu ilggadējo stūrmani Daumantu Dreiškenu, ne reizi neesot zemāk par septīto vietu, tomēr vēl pirms pēdējiem diviem braucieniem sportistiem paziņots, ka sacensībās Latvijas vadošo pilotu iestums Jānis Strenga.

Līdz ar to Dreiškens, kurš Phjončhanas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā ienesa stadionā Latvijas karogu, atzina, ka savu karjeras pēdējo braucienu divniekos jau ir aizvadījis.

Piektdien trīsdesmit gadu jubileju nosvinējušais Melbārdis bobslejista karjeru iesāka kā stūmējs un bija plānojis startēt Vankūveras Olimpiādē, tomēr pēc tam, kad neveselais Jānis Miņins, cenšoties atgriezties trasē, bija piedzīvojis smagu kritienu, kurā arī pats Melbārdis guva smadzeņu satricinājumu, ekipāža no sacensībām tika atsaukta. Pēc šīm sacensībām Melbārdis pievērsās pilota karjerai, un viņa izaugsme bijusi galvu reibinoša, kas jau pirms četriem gadiem sportistu ļāva saukt par vienu no labākajiem pasaulē.

2014.gadā Sočos guva piekto vietu divnieku sacensībās, kā arī sudrabu četriniekos. Kopš tā laika viņš divniekos ieguvis pa vienam sudrabam pasaules un Eiropas čempionātos, bet četriniekos izcīnījis pa zeltam pasaules un Eiropas čempionātos, kā arī ticis pie vairākām bronzas godalgām.

Tikmēr Ķibermanis startēja jau Soču olimpiskajās spēlēs, kur guva 16.vietu divniekos un 14.vietu četriniekos, bet 2016./17.gada sezonā viņš pirmoreiz karjerā kāpa uz goda pjedestāla Pasaules kausa sacensībās un pašlaik to kopā paveicis jau septiņas reizes. Pērn Ķibermanis guva trešo vietu Eiropas čempionāta divnieku sacensībās, bet šosezon viņam līdz panākuma atkārtošanai pietrūka pavisam maz.

Šosezon Pasaules kausa kopvērtējumā divniekiem Ķibermanis guva ceturto vietu, kamēr Melbārdis bija astotajā pozīcijā, bet Žaļims ierindojās 14.vietā, kamēr četriniekiem Melbārdis bija piektais, bet Ķibermanis palika septītais.

Pirms gada pirmajās sacensībās Phjončhanā Ķibermanis kāpa uz goda pjedestāla gan divniekos, gan četriniekos, kamēr Melbārdis bija ceturtais četriniekos, bet divniekos samierinājās ar 12.vietu.


Ziemas olimpiskajām spēlēm Phjončhanā seko līdzi - Diena.lv/phjonchana2018

Top komentāri

Ināra
I
Malači,labi pastrādāja ! Apsveicu !!! Arī M.Rīmenim paldies-par labāko komentēšanu starp visiem pārējiem LV komentētājiem - ar cieņu pret sportistu ieguldīto darbu ! Viņš ir labākais aiz Gunāra Jākobsona,protams :-)
Šie cilvēki
Š
ir Latvijas lepnums - un nevis rimšēviči, martinsoni, vējoņi, lembergi, šleseri, šķēles (uzvārdi apzināti rakstīti ar mazo burtu, lai uzsvērtu viņu būtību un cilvēcisko - ne-kvalitāti) un citi līdzīgie.
aha
a
nu vismaz viena!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi