Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

M.Dukuram devītais Eiropas čempiona tituls un 50. uzvara karjerā!

Latvijas vadošais skeletonists Martins Dukurs piektdien Īglsas trasē Austrijā devīto reizi pēc kārtas triumfēja Eiropas čempionātā (EČ), kas šoreiz vienlaikus bija arī Pasaules kausa 5.posms. Viņš par 0,15 sekundēm apsteidza PK līderi dienvidkorejieti Sunbinu Junu, kurš gan EČ ieskaitē nesacentās.

Latvietis pēc pirmā brauciena korejieti apsteidza par 0,07 sekundēm, bet, aizvadot labu otro mēģinājumu, pārsvaru dubultoja. Trešais šoreiz krievs Ņikita Tregubovs (+0.49), kurš tika pie Eiropas sudraba, bet bronza kontinenta meistarsacīkstēs vācietim Akselam Jungkam.

Tomass Dukurs pēc pirmā brauciena bija piektais, bet otrajā atkrita uz sesto pozīciju. Eiropas meistarsacīkšu ieskaitē gan viņam 5.vieta.

Rupju kļūdu pieļāva Krievijas skeletonists Aleksandrs Tretjakovs, kurš startā netrāpīja kamanas gropē, pakrita un ar lielām grūtībām uztrausās atpakaļ. Viņš līderim zaudēja 3,54 sekundes, otrajam braucienam nekvalificējoties.

 

 

 

Martins Dukurs Īglsas trasē uzvarēja devīto sacīksti pēc kārtas. Tāpat viņš deviņas reizes pēc kārtas tagad triumfējis Eiropas čempionātā. Turklāt šī viņam bija 50.uzvara Pasaules kausā.

Zīmīgi, ka pirmo Eiropas čempiona titulu Martins Dukurs izcīnīja tieši Īglsas trasē. Brāļi Dukuri trīs reizes vēsturē izcīnījuši dubultuzvaras - 2012., 2014. un 2017.gadā, bet īpaši unikāls bija 2016.gads, kad latvieši sasniedza identisku rezultātu un abi tika pie zelta. Ar desmit zelta medaļām Latvija ir titulētākā valsts Eiropas čempionātos skeletonā.

M.Dukurs sezonas pirmajās piecās sacensībās ticis pie divām uzvarām, divām otrajām vietām un vienas sestās pozīcijas, kamēr T.Dukurs bijis visās pozīcijās no 3.-6.vietai.

Pasaules kausa kopvērtējumā līderis pēc pieciem etapiem ar 1095 punktiem joprojām ir Juns, kurš šosezon uzvarējis trijos posmos, bet viņam ar 1046 punktiem seko Martins Dukurs.

Trešais ar 928 punktiem joprojām ir Tomass Dukurs, kamēr 912 punktus iekrājis piektdien ceturto vietu izcīnījušais vācietis Aksels Jungks.

Iepriekšējā sezonā Īglsas trasē M.Dukurs Pasaules kausa posmā izcīnīja uzvaru, kamēr T.Dukurs bija ceturtais, bet vēlāk materiāla pārkāpuma dēļ tika diskvalificēts.

Tikmēr dāmām pirmais brauciens piektdien sāksies plkst.15, bet otrajam starts tiks dots plkst.16.30. Pirmo braucienu tiešraidē varēs vērot Starptautiskās Bobsleja un skeletona (IBSF) "Youtube" kanālā, bet otrajam tiešraide paredzēta arī LTV7.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) novembrī krievam Aleksandram Tretjakovam atņēma 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs izcīnīto zelta medaļu un uz mūžu aizliedza piedalīties Olimpiādē. Visticamāk, pēc Tretjakova diskvalifikācijas par olimpisko čempionu kļūs planētas titulētākais skeletonists M.Dukurs, kurš Sočos palika otrais, bet viņa brālim T. Dukuram tagad pienākas bronzas godalga.

Par medaļu pārdali gan jālemj Starptautiskajai Bobsleja un skeletona federācijai (IBSF), kas to vēl nav izdarījusi. IBSF piesprieda pagaidu diskvalifikācijas Tretjakovam un vēl vairākiem Krievijas skeletonistiem, taču federācijas ekspertu grupa to atcēla, līdz ar to SOK diskvalificētie atlēti turpina piedalīties Pasaules kausa posmos.

Savukārt pagājušajā nedēļā SOK jau pieņēma lēmumu diskvalificēt visu Krievijas olimpisko komandu no dalības Phjončhanas olimpiskajās spēlēs. Tiesa, Krievijas atlēti februārī gaidāmajā Olimpiādē varēs piedalīties pēc individuāliem uzaicinājumiem, bet viņiem būs liegts startēt zem savas valsts karoga, savukārt uz viņu formastērpiem būs uzraksts "Olympic Athlete from Russia".

Planētas titulētākajam skeletonistam M.Dukuram, ļoti iespējams, šī ir pēdējā sezona, jo iepriekš viņš izteicies, ka pēc Phjončhanas olimpiskajām spēlēm varētu likt punktu sportista karjerai.

Pasaules kausa posmos šosezon notiks kvalificēšanās Phjončhanas spēlēm. Kvalifikācija skeletonā noslēgsies janvāra vidū pēc veiktiem septiņiem Pasaules kausa etapiem, kad Nāciju rangs četrgades nozīmīgākajam notikumam noteiks 30 dalībniekus. Vīriešiem trīs valstis varēs pieteikt pa trim dalībniekiem, sešas pa diviem, bet piecas - pa vienam.

Dāmām kvalifikācija olimpiskajām spēlēm noslēgsies janvāra vidū pēc veiktiem septiņiem Pasaules kausa posmiem, kad Nāciju rangs četrgades nozīmīgākajam notikumam noteiks 20 dalībnieces. Divas valstis varēs pieteikt pa trim dalībniecēm, četras pa divām, bet septiņas - pa vienai.

Iepriekšējā sezonā jaunākais no brāļiem M.Dukuriem atkal dominēja trasēs, astoto gadu pēc kārtas iegūstot Pasaules kausu, kā arī piekto reizi kļūstot par pasaules čempionu. Iepriekšējā Pasaules kausa sezonā M.Dukurs uzvarēja četros no astoņiem etapiem, tostarp Phjončhanas trasē, kamēr T.Dukuram uz goda pjedestāla izdevās tikt divas reizes, nākamo olimpisko spēļu mājvietā ieņemot trešo vietu.

T.Dukuram jūnijā Austrijā tika veikta ceļgala operācija. Pēc rehabilitācijas procesa sportists normāli trenēties atsāka septembrī, tāpēc sagatavošanās posmā viss plānotais netika paveikts. Arī viņam šī, visticamāk, ir pēdējā sezona karjerā.

Turpat Īglsas trasē šajā nedēļas nogalē par Eiropas čempionāta medaļām sacentīsies arī bobslejisti, kuriem starti būs sestdien un svētdien.

Sacensībās Īglsas trasē būs šogad pēdējās, Pasaules kausa sezonai atsākoties janvāra pirmajā nedēļā Altenbergā, Vācijā.

 

Top komentāri

mākslinieks
m
KGB kompānija (Savickis, Godmanis & co) dusmās noelšas un iet skatīties Rīgas Dinamo cīņu par pēdējo vietu.
Spidola
S
Vislabakie velejumu M.Dukuram! malacis!. Luk, kurs goda nes Latvijas vardu pasaule, bet ne alkatigie, zagligie, egoistiskie izdzimteni Latvijas debilie prezi, politi, ministri, glevie, divkosigie diplomati, kuri vien doma ka sev kada lokuma iestradat kadar privlegijas, socialas garantijas. Kapec lidz sodienai nav atcelti likumi Par diplomatu izdienas pensijam, likums Par prezidentu privlegijam?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi