Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Martins Dukurs kļūdās un paliek bez medaļas Phjončhanā, Tomass piektais

Planētas pēdējo gadu titulētākais skeletonists Martins Dukurs piektdien Phjončhanas Ziemas olimpiskajās spēlēs kļūdījās pēdējā braucienā, paliekot ceturtajā vietā, bet piektais summā bija viņa vecākais brālis Tomass. Par olimpisko čempionu pārliecinoši kļuva mājinieks Sunbins Juns, kurš summā Martinu apsteidza par 1,76 sekundēm.

Trešajā braucienā skeletonisti startēja secībā no pirmās vietas līdz pēdējai. Līderis Sunbins Juns atkal bija tuvu ceturtdien uzstādītajam trases rekordam (50.18), bet Martins atbildēja ar savu labāko braucienu pagaidām (50.32) - ātrums lielisks, kļūdu nav un izdodas pakāpties uz otro vietu summā, par 0,07 sekundēm apsteidzot Olimpisko sportistu no Krievijas Ņikitu Tregubovu. Tiesa, Juns pirms pēdējā brauciena jau 1,02 sekunžu attālumā, ko bez rupjas līdera kļūdas nebija iespējams atspēlēt. 

Arī brits Pārsons ar savām brīnumkamanām spēja apsteigt Tregubovu, pakāpjoties uz 3. vietu, tikai 0,04 sekundes aiz Martina. Lai gan starts britam slikts, slieces slīdēja fantastiski. Turpinājumā Tomass ar sesto labāko laiku trešajā braucienā saglabāja savu piekto vietu (+1.58), bet tuvāk līderiem netika, un atpalicība no medaļu pretendentiem bija jau pussekunde. Turklāt līdz 0,06 sekundēm aiz muguras pietuvojās mājinieku otrais numurs Jisū Kims. Savukārt septītajā vietā jaunzēlandietis Rīss Tērnberijs jau atpalika vēl 0,4 sekundes.

Pēdējais brauciens Tomasam stabils, līdz ar to nosargājot piekto vietu olimpiskajās spēlēs - tieši priekšā mājiniekam Kimam. Tikmēr medaļu pretendentu cīņā pirmais iesaistījās Tregubovs, aizvadot labu braucienu un gaidot konkurentu atbildi. Brits Pārsons ar vāju startu tomēr trasē atkal uzrādīja fantastisku ātrumu, tomēr nespēja apsteigt Tregubovu (+0,02), kuram līdz ar to bija garantēta medaļa.

Diemžēl Martinam pēdējais brauciens neizdevās, neprecīzi izbraucot trases augšdaļu un kļūdoties arī lejā, tādēļ beigās tikai ceturtā vieta summā 0,11 sekundes aiz goda pjedestāla.

 

 

 

Tikmēr mājinieks Juns ar vēl vienu lielisku braucienu (50.02 - kārtējais trases rekords) nodrošināja Dienvidkorejai otro zeltu šajās olimpiskajās spēlēs. Sudrabs Tregubovam un bronza Pārsonam, kuriem tās ir pirmās olimpiskās godalgas karjerā.

Savukārt M. Dukura ceturtā vieta ir atkārtots augstākais Latvijas sportistu sasniegums līdz šim Phjončhanā, kur ātrslidotājs Haralds Silovs identisku panākumu sasniedza 1500 metru distancē. Seko Tomasa piektā vieta, kā arī brāļu Šicu un kamaniņu stafetes komandas sestās vietas.

Phjončhanas Ziemas olimpiskās spēles. Skeletons (vīrieši). 

1. Sunbins Juns 3:20.55

2. Ņikita Tregubovs +1.63

3. Dominiks Pārsons +1.65

4. Martins Dukurs +1.76

5. Tomass Dukurs +2.19

6. Jisū Kims +2.43

Abiem brāļiem šīs bija ceturtās un, iespējams, arī pēdējās olimpiskās spēles karjerā. Tomass Dukurs startēja jau 2002.gada olimpiskajās spēlēs Soltleiksitijā, kur izcīnīja 21.vietu, bet četrus gadus vēlāk Martins Dukurs Turīnā bija septītais. Nākamajās divās olimpiskajās spēlēs Vankūverā un Sočos Martins Dukurs izcīnīja sudraba godalgas, kamēr Tomass palika uzreiz aiz goda pjedestāla.

Pēc tam, kad Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) diskvalificēja Sočos zeltu izcīnījušo krievu Aleksandru Tretjakovu, bija pamatotas cerības, ka par 2014.gada olimpisko spēļu čempionu skeletonā kļūs Martins Dukurs, bet viņa brālis Tomass iegūs bronzu. Tomēr Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) noraidīja vairāku Krievijas sportistu, tajā skaitā arī Tretjakova, diskvalifikācijas, līdz ar to Soču olimpisko spēļu pjedestāls vismaz pagaidām ir nemainīgs. Tiesa, Tretjakovs nesaņēma ielūgumu startam šajā Olimpiādē, tāpēc Phjončhanā nestartē.

Pašlaik 33 gadus vecais Martins Dukurs ir planētas titulētākais skeletonists. Martins Dukurs decembra vidū devīto reizi pēc kārtas kļuva par Eiropas čempionu un sasniedza 50 uzvaru robežu Pasaules kausā. Pērn viņš piekto reizi karjerā tika kronēts par pasaules čempionu, bet olimpiskajā gadā planētas meistarsacīkstes skeletonā netiek aizvadītas.

Viņš Pasaules kausa kopvērtējumā bija triumfējis katru reizi kopš 2010.gada un ir pārliecinošs rekordists. Piecas reizes Pasaules kausu ieguva austrietis Kristians Auers, bet neviens cits to nav ieguvis vairāk par divām reizēm. Šosezon viņam triumfs Pasaules kausa kopvērtējumā gāja secen, jo pēdējā posmā sacensību laikā viņš tika diskvalificēts no iepriekšējā etapa. Līdz ar to pirmo reizi karjerā Pasaules kausa kopvērtējumā uzvarēja Juns.


Ziemas olimpiskajām spēlēm Phjončhanā seko līdzi - Diena.lv/phjonchana2018

Top komentāri

Dzintris Akmenis
D
Latvietis. Patriots. Sportam atdeva daudzus dzīves gadus. Jā, noslēdza karjeru ar neveiksmi, bet uzvarēt nevar vienmēr. PALDIES!!!
prieks
p
Korejietis 10 gadus jaunáks. 10 kg smagáks, bet ne jau taukáks. Jaunie nák, arí krievelis to pierádíja. Citi búvé savádáku tehniku, tá ká - paldies Dukuru gimenei par gadiem ilgám pozitívám emocijám un atstátajiem ierakstiem Pasaules skeletoná ar norádi - LATVIA. Super!!!!
KK
K
Vienmēr nevar veikties. Žēl, protams. Taču valstij nebūs jāmaksā lielā apbalvojuma nauda.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi