Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Medaļas Phjončhanā: Somi sagaida zeltu, Beļģijai sudrabs; kopvērtējumā intriga

Phjončhanā aizvadīta Ziemas olimpisko spēļu 15. diena, 24. februāris, kurā sadalīti vēl astoņi medaļu komplekti. Līdz ar to svētdien vairs atlicis noskaidrot vien medaļu īpašniekus bobslejā četriniekiem, 30 km distancē klasiskajā stilā sievietēm distanču slēpošanā, kā arī aizvadīt vīriešu hokeja un sieviešu kērlinga turnīru finālmačus. Kāda ir situācija godalgu kopvērtējumā pirms izšķirošās dienas?

Lai gan sestdien palikuši bez godalgām distanču slēpošanas 50 km klasikā, Norvēģijas sportisti Korejā iekrājuši jau 38 olimpiskās medaļas, tostarp 13 zelta (dalīts lielākais skaits), 14 sudraba (lielākais skaits) un 11 bronzas (arīdzan lielākais skaits). Norvēģu sportisti sestdien ieguva vienu bronzas godalgu komandu sacensībās kalnu slēpošanā.

Jau tagad skaidrs, ka medaļu kopējā skaita ziņā viņus panākt nav iespējams, tomēr valstu kopvērtējuma noteicošais kritērijs ir zelta medaļu skaits - un te Vācija (un teorētiski arī Kanāda) vēl noteikti var paspēkoties.

Vāciešiem kopā ir 28 godalgas, tostarp 13 zelta, kā arī astoņi sudrabi un septiņas bronzas. Sestdien vācieši tika pie sudraba un bronzas paralēlajā snovborda milzu slalomā dāmām. Svētdien galvenais favorīts uz zeltu ir bobsleja pilots Frančesko Frīdrihs (un nav izslēgta vēl kāda godalga), finālu pret krievu hokejistiem sasniegusi Vācijas izlase - mūs sagaida interesanta cīņa par medaļu kopvērtējumu, jo Norvēģijas vienīgās izredzes papildināt godalgu krājumus svētdien ir 30 km distance slēpošanā dāmām.

Trešajā vietā seko Kanādas sportisti, kuriem medaļu pat vairāk kā vāciešiem (29, 11-8-10), tomēr pēc hokeja un kērlinga izlašu neveiksmēm gar degunu aizgājušas vairākas plānotas zelta godalgas. Arī svētdien praktiski vienīgā reālā iespēja iegūt kādu medaļu ir bobslejā, kur divnieku čempions Džastins Kripss pirms pēdējiem diviem braucieniem ir ceturtais. Sestdien kanādiešiem zelts olimpiskajā programmā debitējušajā snovborda Big Air disciplīnā un bronza hokejā vīriešiem.

Seko amerikāņi, kuriem šīs ir samērā neveiksmīgas spēles. Kopā 23 medaļas (9-8-6), kas ir ievērojami mazāk kā iepriekšējās divās Ziemas Olimpiādēs. Sestdien ASV sportisti pirmo reizi tika pie zelta kērlingā vīriešiem.

Piektā ir Nīderlande (20, 8-6-6), kas visas 20 godalgas ieguva ledus ovālā - 16 ātrslidošanā (ievērojami mazāk kā Sočos), bet četras šorttrekā. Sestdien oranžajiem pa bronzai gan dāmu, gan kungu masu starta distancēs.

Olimpisko sešinieku pirms sacensību pēdējās dienas noslēdz Zviedrija (6-6-0), kas sestdien tika pie sudraba kērlingā vīriešiem, turklāt svētdien finālā spēlēs arī dāmas. Tāpat iespējas noteikti būs arī distanču slēpošanas 30 km distancē dāmām.

Mājinieki dienvidkorejieši, tuvojoties spēļu beigām, turpina kāpt uz augšu kopvērtējumā - nu jau dalīta septītā vieta ar Šveici. Abām valstīm ir pa 15 (5-6-4) godalgām, turklāt mājiniekiem vēl viena godalga jau garantēta dāmu kērlingā, kur korejietes spēlēs finālā. Tāpat bobsleja pilots Vundžongs Vons ir otrais pēc diviem četrinieku braucieniem. Sestdien korejieši tika pie zelta ātrslidošanas masu startā kungiem un sudraba dāmām, kā arī vēl viens sudrabs snovborda paralēlajā milzu slalomā kungiem. 

Tikmēr Šveicei sestdien zelts jau minētajā paralēlajā slalomā kungiem, kā arī augstākā kaluma godalga kalnu slēpošanas sacensībās komandām.

Devītā ir Francija (15, 5-4-6), bet desmitnieku noslēdz Austrija (14, 5-3-6), kas tika pie sudraba kalnu slēpošanas komandu sacīkstē.

11. vietu ieņem Japāna (13, 4-5-4), kurai sestdien zelts ātrslidošanas masu startā dāmām un bronza dāmu kērlingā.

Ļoti sekmīga diena arī Čehijai (7, 2-2-3), kuras sportiste Estere Ledecka kļuva par pirmo sievieti, kura vienās Ziemas olimpiskajās spēlēs tikusi pie augstākā kaluma godalgām divos sporta veidos. Valstu vērtējumā 13. vieta.

Tāpat 50 km klasiskā stila slēpojumā pie sudraba un bronzas tika Olimpiskie sportisti no Krievijas, ļaujot valstij saglabāt 15. vietu (16, 1-6-9). Svētdien finālā favorīti ir krievu hokeja izlase.

Nupat minētajā slēpojumā triumfēja soms Īvo Niskanens, atnesot valstij pirmo zeltu Korejā. Kopvērtējumā Somija (5, 1-0-4) pakāpās uz dalītu 18. vietu kopā ar Lielbritāniju, kurai šīs ir sekmīgākās Ziemas spēles vēsturē.

Tāpat kungu mastu startā pie sudraba tika beļģu ātrslidotājs Bārts Svingss, un tā ir pirmā medaļa Beļģijai. Vēl bronzu paralēlajā milzu slalomā izcīnīja slovēņu snovbordists Zans Koširs, un tā valstij bija otrā medaļa pēc Jakova Faka bronzas 20 km biatlona klasikā.

Latvija kopā ar Lihtenšteinu un Kazahstānu dala 28. vietu, šīm valstīm Olimpiādē tiekot pie vienas bronzas godalgas. 

Pavisam pie vismaz vienas zelta godalgas tikušas 22 valstis, bet medaļas izcīnījušas pat 30 nācijas.


Ziemas olimpiskajām spēlēm Phjončhanā seko līdzi - Diena.lv/phjonchana2018

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi