Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Melbārža četrinieks piektais Phjončhanā, Frīdriham zelts, Korejai sudrabs

Latvijas vadošais bobsleja pilots Oskars Melbārdis kopā ar stūmējiem Daumantu Dreiškenu, Arvi Vilkasti un Jāni Strengu svētdien ieņēma piekto vietu Ziemas olimpisko spēļu sacensībās četriniekiem Phjončhanā. No uzvarētāja Frančesko Frīdriha latvieši četru braucienu summā atpalika 0.80 sekundes, bet labāko trijnieks, kurā iekļuva arī mājinieks Vundžons Vons, palika 0,27 sekunžu attālumā.

Trešajā braucienā Melbārža komanda atkal sasniedza trešo laiku startā (4.87), bet finišā piektais laiks (48.91), kas tomēr neļāva pakāpties augstāk. Ja pirms šī brauciena viņš bija dalītā piektajā vietā, tad nu noslēdza sešinieku.

Tikmēr Oskars Ķibermanis ar Matīsu Mikni, Helviju Lūsi un Jāni Jansonu sasniedza 11. laiku trešajā braucienā (49.34), šādu pat pozīciju ieņemot arī summā. Lai gan starts šoreiz nedaudz labāks (4.91), tas tāpat bija vien devītais rezultāts.

Izšķirošajā braucienā Ķibermanim 9. laiks un izdevās summā pakāpties uz desmito vietu, 1.56 sekundes aiz uzvarētāja Frīdriha. Savukārt Melbārdis un stūmēji arī ceturto reizi startā trešie (4.85), bet finišā pat otrs labākais laiks braucienā, kas ļāva pakāpties uz 5. vietu olimpiskajās spēlēs, 0.06 sekundes aiz šveicieša Riko Petera. 

Pēc svētdien aizvadītajām sacensībām Dreiškens, kurš šajās olimpiskajās spēlēs bija Latvijas karognesējs atklāšanas ceremonijā, žurnālistiem paziņoja, ka par 99% ir beidzis bobslejista karjeru.

Tikmēr summā identisks laiks mājiniekam Vonam un vācietim Valteram, kuru abu komandas nu saņems sudrabu, bet pārliecinoši triumfēja Frīdrihs, kurš, lai gan uzvrēja tikai vienā braucienā, summā abus sudraba medaļniekus apsteidza par 0.53 sekundēm.

Četrinieku sacensībās šī bija otrā reize olimpisko spēļu vēsturē, kad uz goda pjedestāla viena pakāpiena kāpa uzreiz divi kvarteti, jo 1998.gadā Nagano tika pasniegti divi bronzas komplekti.

Phjončhanas Ziemas olimpiskās spēles. Bobslejs (četrinieki)

1. Frančesko Frīdrihs (Vācija) 3:15.85

2. Niko Valters (Vācija) +0.53

2. Vundžons Vons (Dienvidkoreja) +0.53

4. Riko Peters (Šveice) +0.74

5. Oskars Melbārdis (Latvija) +0.80

6. Džastins Kripss (Kanāda) +0.84

7. Benjamins Maiers (Austrija) +1.05

8. Johaness Lohners (Vācija) +1.26

9. Koudijs Beskjū (ASV) +1.43

10. Oskars Ķibermanis (Latvija) +1.56

 

Pēc sestdien veiktajiem pirmajiem diviem braucieniem Melbārža stūrētais kvartets ar vēl divām ekipāžām dalīja piekto vietu, kamēr Ķibermaņa komanda noslēdza labāko desmitnieku.

Pirmajā braucienā Melbārdis uzrādīja ceturto labāko rezultātu, bet Ķibermanis ar kļūdām trases augšdaļā atradās 15.vietā. Savukārt otrajā braucienā Ķibermanis jau bija septītais labākais, kas summā ļāva pakāpties piecas pozīcijas augstāk un iespraukties desmitniekā, kamēr Melbārdis, pieļaujot kļūdas trases augšā, uzrādīja vien 12.rezultātu, summā noslīdot gan tikai vienu vietu zemāk, bet daudz vairāk atpaliekot no labāko trijnieka.

Kā vēstīts, divnieku sacensībās Melbārdis ar Strengu sasniedza labāko rezultātu divos no četriem braucieniem, bet summā tika pie bronzas medaļām, sagādājot Latvijas līdz šim vienīgo godalgu Olimpiādē. Tikmēr Ķibermanis ar Mikni bija devītajā vietā, sportistiem paužot lielu neapmierinātību ar sasniegto rezultātu.

Savukārt pirms četriem gadiem Soču olimpiskajās spēlēs Melbārdis kopā ar Strengu, Dreiškenu un Vilkasti ieguva sudrabu, bet pēc Krievijas sportistu diskvalifikācijām viņiem pienākas zelta godalgas.

Melbārdis ar stūmējiem četrinieku treniņu pirmajā dienā abos braucienos bija desmitie, ceturtdien Latvijas kvartetam bija sestais un septītais labākais rezultāts, bet piektdien braucienos tika uzrādīts ceturtais un otrais laiks.

Tikmēr Ķibermanis piektdien noslēdzošajā no sešiem treniņbraucieniem uzrādīja ceturto labāko rezultātu, kamēr pārējos piecos augstāk par devīto vietu netika, četras reizes esot arī otrajā desmitniekā.

Nesen trīsdesmit gadu jubileju nosvinējušais Melbārdis bobslejista karjeru iesāka kā stūmējs un bija plānojis startēt Vankūveras Olimpiādē, tomēr pēc tam, kad neveselais Jānis Miņins, cenšoties atgriezties trasē, bija piedzīvojis smagu kritienu, kurā arī pats Melbārdis guva smadzeņu satricinājumu, ekipāža no sacensībām tika atsaukta. Pēc šīm sacensībām Melbārdis pievērsās pilota karjerai, un viņa izaugsme bijusi galvu reibinoša, kas jau pirms četriem gadiem sportistu ļāva saukt par vienu no labākajiem pasaulē.

Kopš 2014.gadā Sočos Melbārdis guva piekto vietu divnieku sacensībās, kā arī sudrabu četriniekos, viņš divniekos ieguvis pa vienam sudrabam pasaules un Eiropas čempionātos, bet četriniekos izcīnījis pa zeltam pasaules un Eiropas čempionātos, kā arī ticis pie vairākām bronzas godalgām.

Tikmēr Ķibermanis startēja jau Soču olimpiskajās spēlēs, kur guva 16.vietu divniekos un 14.vietu četriniekos, bet 2016./17.gada sezonā viņš pirmoreiz karjerā kāpa uz goda pjedestāla Pasaules kausa sacensībās un pašlaik to kopā paveicis jau septiņas reizes. Pērn Ķibermanis guva trešo vietu Eiropas čempionāta divnieku sacensībās, bet šosezon viņam līdz panākuma atkārtošanai pietrūka pavisam maz.

Šosezon Pasaules kausa kopvērtējumā četriniekiem Melbārdis guva piekto vietu, kamēr Ķibermanis bija septītajā pozīcijā, abām ekipāžām pa reizei kāpjot uz goda pjedestāla.

Pirms gada pirmajās sacensībās Phjončhanā Ķibermanis kāpa uz goda pjedestāla gan divniekos, gan četriniekos, kamēr Melbārdis bija ceturtais četriniekos, bet divniekos samierinājās ar 12.vietu. Tāpat Ķibermaņa ekipāžai pirms olimpisko spēļu sākuma piederēja starta rekords (4,86).

Bez bobsleja četriniekiem svētdien tiks sadalīti vēl trīs medaļu komplekti. Plkst.2.15 sieviešu kērlingā par zeltu cīnīsies pārsteidzošā mājiniece Dienvidkoreja un Zviedrija, plkst.6.10 sāksies fināls vīru hokeja turnīrā, nūjas krustojot Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenētajiem Olimpiskajiem sportistiem no Krievijas un sensacionālajai Vācijai, kamēr plkst.8.15 30 kilometrus klasiskajā stilā sāks distanču slēpotājas, kuras noslēgs Phjončhanas olimpisko spēļu sacensību programmu.

Tikmēr plkst.13 sāksies Phjončhanas olimpisko spēļu noslēguma ceremonija, kurā Latvijas karogu nesīs ātrslidotājs Haralds Silovs.

Latvijas delegāciju šajā Olimpiādē pārstāv 34 sportisti, bet bobsleja stūmējs Intars Dambis sastāvā bija iekļauts kā rezervists. Latvija pārstāvēta deviņos sporta veidos, bet komandā bija iekļauti 14 olimpiskie debitanti. Salīdzinot ar iepriekšējām Ziemas olimpiskajām spēlēm, delegācijas sastāvs ir mazākais kopš 1998.gada Nagano Olimpiādes, bet tam ir vienkāršs izskaidrojums - četrgades nozīmīgākajam forumam nekvalificējās Latvijas hokeja izlase, kas uzreiz ievērojami palielina dalībnieku skaitu, jo hokeja komandā var pieteikt 25 spēlētājus.

Phjončhanas olimpiskajās spēlēs tiks sadalīti 102 medaļu komplekti 15 dažādos sporta veidos, turklāt pirmo reizi Ziemas Olimpiādē tiks izdalīti vairāk nekā simts godalgu komplekti. Sacensību programmā debitēja četras disciplīnas - "Big Air" snovbords, jaukto pāru sacensības kērlingā, masu starts ātrslidošanā un jaukto komandu sacīkstes kalnu slēpošanā. Kopumā šajā Olimpiādē piedalās 92 valstis, bet uz starta devušies teju 3000 sportisti.

Pirmo reizi kopš 1998.gada Nagano olimpiskajām spēlēm Ziemas olimpiskajās spēlēs nepiedalās Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētāji, jo Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) nebija gatava maksāt par hokejistu transportēšanu un apdrošināšanu.

Phjončhana par 2018.gada Ziemas olimpisko spēļu mājvietu tika izraudzīta 2011.gada jūlijā, Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) 123.Sesijā balsojumā pārliecinoši apsteidzot Vācijas pilsētu Minheni un Ansī pilsētu Francijā. Dienvidkorejā šī būs otrā Olimpiāde, jo 1988.gadā galvaspilsētā Seulā notika Vasaras olimpiskās spēles.

Nākamā Ziemas Olimpiāde notiks 2022.gadā Ķīnas galvaspilsētā Pekinā.

 


Ziemas olimpiskajām spēlēm Phjončhanā seko līdzi - Diena.lv/phjonchana2018

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izcīnītas papildu vietas

Latvijas Biatlona federācijas ģenerālsekretārs Juris Pīpkalējs: "Komandas sastāvs nākamsezon, visticamāk, nemainīsies."

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi