Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
"Esam lepni un gandarīti par izveidoto sadarbību ar Zviedrijas partneriem," norāda Siguldas pašvaldības vadītājs Uģis Mitrevics

Sigulda gatava kopā ar Zviedriju kandidēt arī uz 2030. gada Olimpiādi

Ja Zviedrija gatavos pieteikumu 2030.gada olimpisko spēļu rīkošanai, tad Sigulda būs gatava startēt ar to kopā, informēja Siguldas novada domē.

Jau ziņots, ka Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) individuālo biedru balsojumā par 2026.gada Olimpiādes mājvietu tika izraudzītas Milāna un Kortīna d'Ampeco, kas tādējādi cīņā par rīkošanas tiesību iegūšanu pārspēja Stokholmas-Ores pieteikumu no Zviedrijas, kas turklāt ledus renes sporta veidus plānoja aizvadīt Siguldā esošajā kamaniņu trasē.

Pastāv liela iespēja, ka 2030.gada ziemas olimpiskās spēles netiks uzticētas Eiropai, jo pēdējo gadu desmitu prakse liecina, ka viens kontinents neuzņem divas Olimpiādes pēc kārtas.

"Esam lepni un gandarīti par izveidoto sadarbību ar Zviedrijas partneriem. Tāpēc, ja Zviedrijas Olimpiskā komiteja lems par pieteikuma gatavošanu 2030.gada ziemas olimpisko spēļu rīkošanai, mēs ne mirkli nevilcinoties esam gatavi būt tikpat labs partneris. SOK pēc pirmdien pieņemtā lēmuma būs jāseko pašu noteiktajai jaunajai normai un tas būs jāapliecina ne tikai vārdos, bet arī darbos. Tas attiecas gan uz esošās sporta infrastruktūras izmantošanu un jaunas nebūvēšanu, uz iespēju vairākām valstīm pretendēt uz spēļu rīkošanu, uz spēļu norises ilgtspēju un citām vadlīnijām jauna standarta spēļu rīkošanai. Mūsu plāni nemainās - bobsleja un kamaniņu trase ir jāpiemēro bobsleja četrinieku sacensībām un Siguldas piedāvājums atlētiem tikai jāstiprina," uzsver Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics.

Pašvaldība apstiprina, ka arī plāni attiecībā uz iegādāto zemes gabalu 5,5 hektāru platībā joprojām ir spēkā un šajā līdz šim neapbūvētajā teritorijā tiks veidots jauns dzīvojamais kvartāls, piesaistot privātu kapitālu. Pašvaldības rīcībā ir ilgāks laika posms, lai veiktu visu nepieciešamo plānojumu izstrādi. Jāņem vērā, ka šī zemes gabala attīstībā jārēķinās arī ar vairāku citu privāto investoru attīstības iecerēm dzīvojamā fonda piedāvājumam Siguldā.

Šobrīd nav nevienas oficiālas kandidātes uz 2030.gada ziemas olimpisko spēļu rīkošanu. Iepriekš ASV paudusi, ka, ja pēc 11 gadiem uzņemtu olimpiskās spēles, tās notiktu Soltleiksitijā, kas Olimpiādi uzņēma 2002.gadā. Tāpat uz 2030.gada olimpisko spēļu rīkošanu varētu pretendēt Japānas pilsēta Saporo, kur četrgades nozīmīgākās sacensības notika 1972.gadā. Saporo vēlējās kandidēt arī uz 2026.gada olimpisko spēļu rīkošanu, taču pērn piedzīvotā zemestrīce lika atsaukt pieteikumu.

Olimpisko spēļu mājvieta tika izvēlēta SOK individuālo biedru balsojumā - Itālijas pieteikums ieguva 47 balsis, kamēr Zviedrijas tika pie 34.

2026.gadā Ziemas Olimpiāde norisināsies no 6. līdz 22.februārim, bet paraolimpiskās spēles būs no 6. līdz 15.martam.

Zviedrija cīņā par olimpiskajām spēlēm sakāvi cieš jau astoto reizi pēc kārtas, turklāt tā līdz šim uzņēmusi tikai 1912.gada Vasaras olimpiskās spēles.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Merzļikinam un Blue Jackets sagrāve pret Jets

Graujošu zaudējumu Nacionālās hokeja līgas (NHL) regulārā čempionāta spēlē svētdien piedzīvoja Latvijas vārtsargs Elvis Merzļikins un viņa pārstāvētā Kolumbusas Blue Jackets komanda, kas savā la...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi