Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Slēpotāja Eiduka kā pirmā Latvijas vēsturē iekļūst desmitniekā PČ junioriem

Ar teicamu startu un 80 dalībnieču konkurencē iegūto desmito vietu savā debijā pasaules junioru čempionātā 1,3km sprintā brīvajā stilā izcēlusies mūsu vadošā distanču slēpotāja no Kokneses novada Patrīcija Eiduka.

Aizkraukles Sporta skolas audzēkne kārtējo reizi šajā sezonā pārrakstījusi Latvijas slēpošanas vēsturi, esot pirmajai trīsdesmitniekā iekļuvušajai Latvijas slēpotājai sieviešu konkurencē, kā arī vienīgajai pasaules junioru čempionātā desmitnieku sasniegušajai no mūsu valsts, par septiņām vietām uzlabojot iepriekšējo Latvijas labāko panākumu – Induļa Bikšes 17.vietu 2015.gadā, informē Latvijas Slēpotāju pārstāvis Ivars Bācis. Tikmēr junioriem 1,5km sprintā Raimo Vīgants 98 dalībnieku vidū ieņēma 39.vietu, kas ir labākais rezultāts no mūsējiem sprintā šāda līmeņa sacensībās. 

Līdz šim nevienai Latvijas slēpotājai pasaules junioru čempionātos nebija izdevies būt tuvumā pat piecdesmitniekam, taču Olimpiskajām spēlēm kvalificējusies 17 gadus vecā Patrīcija, kura šai sezonai varēja sagatavoties un uzrādīt ļoti labus rezultātus tikai tāpēc, ka atbalstu sniedza Kokneses novada dome, Aizkraukles Sporta skola un daži privāti sponsori savā debijā pasaules junioru čempionātā, kurā sakarā ar Olimpisko spēļu tuvumu bija izvēlējusies piedalīties tikai vienā disciplīnā sprintā, kā sākotnējo mērķi bija izvirzījusi iekļūšanu trīsdesmitniekā ar domu pacīnīties par pusfinālu.

Kvalifikācijā Ingus Eiduka audzēknei un meitai izdevās nostartēt lieliski un uzrādīt 12.laiku (+3:14,19; +10,55 sekundes), ne tikai ļoti pārliecinoši kvalificējoties ceturtdaļfinālam, kurā iekļuva trīsdesmit labākās no 80 startējušajām, bet arī piesakot nopietnas pretenzijas uz pusfināla divpadsmitnieku. Aiz mūsu slēpotājas palika visas četras krievietes un vācietes, divas norvēģietes un somietes, kā arī lielākā daļa no citām slēpošanas lielvalstīm. Turklāt jāņem vērā, ka Latvijas absolūtā čempione slēpošanā ir dzimusi 2000.gadā un ir viena no visjaunākajām čempionāta dalībniecēm (bez Patrīcijas labāko trīsdesmitniekā iekļuva vēl četras 2000.gadā dzimušās, bet no tādām slēpošanas lielvalstīm kā Somija, Vācija, Krievija un ASV – aut.piez.), sacenšoties pamatā ar gadu vai divus vecākām konkurentēm.

Pusfinālāvarēja iekļūt divas ātrākās katrā no ceturtdaļfināla pieciem braucieniem, kā arī vēl divas labākās pēc uzrādītā laika jeb tā saucamās “veiksmīgās zaudētājas”, tātad kopā divpadsmit. Eiduka startēja ceturtajā jeb priekšpēdējā braucienā. Slēpotāja no Vecbebriem, turoties aiz abām spēcīgajām konkurentēm, to pašu 1,3km distanci nosprintoja par 9 sekundēm ātrāk nekā kvalifikācijā, savā ceturtdaļfināla braucienā, kas bija visātrākais no visiem, uzrādot 3.laiku un uz to brīdi esot kā otrajai jeb noslēdzošajai “veiksmīgai zaudētajai”, kas varētu iekļūt pusfinālā. Līdz ar to ar ļoti lielu nepacietību tika gaidīts pēdējais piektais ceturtdaļfināla brauciens.

Beigās izrādījās, ka 5.braucienā trešo laiku uzrādījusī francūziete ir par 0,17 sekundēm lēnāka, kas nozīmēja, ka Kokneses un Aizkraukles novada vārda nesēja pasaulē bija sasniegusi vēsturisko pusfinālu. Nākamajā kārtā Eiduka nosprintoja vēl par divām sekundēm ātrāk un savā pusfināla braucienā, no piecām konkurentēm apsteidzot divus gadus vecāko Šveices čempioni, ieņēma piekto vietu, kas kopvērtējumā deva 10.vietu. Līdz ar to pirmo reizi vēsturē kāds no Latvijas slēpotājiem pasaules junioru čempionātā iekļuva desmitniekā. Un tas ir arī augstvērtīgākais rezultāts, ņemot vērā arī kalnu slēpošanu (Kristapam Zvejniekam bija 14.vieta slalomā 2013.gadā un 8.vieta kombinācijā, taču toreiz kombinācijā piedalījās ļoti maz dalībnieku – aut.piez.)

Pirms četrpadsmit gadiem Patrīcijas brālis Valts Eiduks, kurš Šveicē palīdzēja māsai gatavot slēpes, kļuva par pirmo mūsu valsts pārstāvi, kuram izdevās pasaules junioru čempionātā iekļūt trīsdesmitniekā, kad 2004.gadā viņš ieguva 26.vietu.

Trīsdesmitniekā varēja iekļūt arī Raimo Vīgants, taču nedaudz pievīla izturība, jo beigās nedaudz samazinājās temps. Gandrīz simts dalībnieku vidū Daiņa Vuškāna audzēknis kvalifikācijā apsteidza vairāk nekā pusi un uzrādīja 39.laiku, līderim zaudējot 12,4 sekundes, bet līdz trīsdesmitniekam pietrūkstot 2,3 sekundēm. Lai arī neizdevās sasniegt plānoto mērķi – iekļūšana trīsdesmitniekā, tik un tā 39.vieta ir labākais mūsu valsts sasniegums pasaules junioru čempionātos sprintā, jo līdz šim šajā disciplīnā neviens no Latvijas nebija ticis piecdesmitniekā.

Juniorēm “Ziemeļvalstu finālā” (trīs zviedrietes, divas norvēģietes, viena somiete) pirmā bija zviedriete Moa Lundgrēna, bet junioriem par čempionu kļuva Toms Mancini no Francijas. Tikmēr labākais no baltiešiem bija igaunis Henri Ros, kurš ieguva 14.vietu.

 


Ziemas olimpiskajām spēlēm Phjončhanā seko līdzi - Diena.lv/phjonchana2018

Top komentāri

super
s
Super panākums. Var apsveikt pašu sportisi un ģimeni. Labi, ka ir tādi atbalstītāji uzradušies, citādi būtu grūti šādi satrenēties un startēt. Atbildīgās institūcijas neko nedod, tikai sagrābj sev.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Uz LOK prezidenta amatu kandidēs pieci pretendenti

7. maijā noslēdzās Olimpisko sporta veidu federāciju pieteikumu iesniegšana Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Ģenerālās asamblejas pārskata - vēlēšanu sesijā paredzētajām vēlēšanām. Kopum...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi