Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

SOK un WADA pārsūdz lēmumu atcelt pagaidu diskvalifikāciju daiļslidotājai Vaļijevai

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) un Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) pārsūdzēs lēmumu atcelt pagaidu diskvalifikāciju 15 gadus vecajai Krievijas Olimpiskās komitejas (ROC) komandas daiļslidotājai Kamilai Vaļijevai, kura ierauta dopinga skandālā.

SOK piektdien paziņoja, ka lēmumu pārsūdzēs Starptautiskajā testēšanas aģentūrā (ITA). Arī WADA piektdien pauda, ka izmantos savas juridiskās tiesības apstrīdēt lēmumu Sporta arbitrāžas tiesā (CAS).

Savukārt Starptautiskā Slidošanas savienība (ISU) norādījusi, ka varētu vērsties CAS saistībā ar Vaļijevas lietu.

ITA apstiprināja, ka otrdien atklāta kardioloģiskā preparāta trimetazidīna klātbūtne 25.decembrī ņemtā Vaļijevas analīžu paraugā.

Pēc tam Krievijas antidopinga aģentūra RUSADA nekavējoties noteica viņai pagaidu diskvalifikāciju.

Jaunā sportiste trešdien šo lēmumu pārsūdzēja. Tajā pašā dienā sūdzība tika izskatīta un RUSDA Antidopinga disciplinārā komiteja nolēma pagaidu diskvalifikāciju atcelt, kas ļautu Vaļijevai startēt Pekinas olimpisko spēļu daiļslidošanas sacensībās sievietēm, kas sāksies otrdien un kur viņa ir favorīte.

ITA norādīja, ka drīzumā gaida RUSADA skaidrojumu ar pamatojumu lēmumam atcelt pagaidu diskvalifikāciju, bet SOK paziņoja, ka nekavējoties izmanto savas tiesības lēmumu pārsūdzēt, "jo lēmumam ir jābūt pieņemtam pirms nākamajām sacensībām, kurās sportistei paredzēts piedalīties".

ROC vadītājs Staņislavs Pozdņakovs piektdien Krievijas medijiem sacīja, ka viņam esot "nopietni jautājumi" par Vaļijevas dopinga analīzēm.

"Paraugu pārbaudes laiks raisa nopietnus jautājumus," viņš teicis ziņu aģentūrai "RIA Novosti".

Viņš klāstīja, ka Vaļijevas analīžu paraugs paņemts 25.decembrī Sanktpēterburgā, bet analīzes laboratorijā Stokholmā veiktas 8.februārī. ROC vadītājs sacīja, ka WADA laboratoriju starptautiskie standarti paredz paraugu izanalizēt 20 dienu laikā. "Izskatās, ka kāds paraugu glabāja līdz beigsies komandu turnīrs," viņš paziņoja.

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs pieļāva, ka aizdomas par dopinga lietošanu ir pārpratums un aicināja: "Kamila, neslēpies, ej visur augsti paceltu galvu!"

Savukārt SOK preses pārstāvis Marks Edamss aicināja izvairīties no spekulācijām šajā jūtīgajā jautājumā, jo īpaši ņemot vērā to, ka runa ir par nepilngadīgu sportistu.

Trimetazidīns ir vielmaiņas līdzeklis, kas paredzēts stenokardijas un reiboņu ārstēšanai. WADA to iekļāvusi aizliegto līdzekļu sarakstā, jo tas var palielināt asinsrites efektivitāti un vairot izturību.

ROC komanda, kurā startēja dueti Anastasija Mišarina/Aleksandrs Gaļļamovs un Viktorija Siņicina/Ņikita Kacalapovs, kā arī Kamila Vaļijeva un Marks Kondratjuks, pirmdien izcīnīja zelta medaļu Pekinas olimpisko spēļu daiļslidošanas sacensībās komandām.

Tomēr sākotnēji otrdien paredzētā apbalvošanas ceremonija tā arī nav notikusi.

15 gadus vecā Vaļijeva savā pirmajā sezonā pieaugušo apritē triumfēja Eiropas daiļslidošanas čempionātā.

Krievijas sportisti olimpiskajās spēlēs nestartē ar savu karogu un himnu, bet gan kā ROC pārstāvji. Tāds aizliegums Krievijai noteikts saistībā ar agrākiem dopinga noteikumu pārkāpumiem un manipulācijām ar analīzēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Komanda pāri zvaigznēm

Porziņģis un Celtics NBA izslēgšanas turnīru sāks no labākās pozīcijas.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi