Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Zviedrijas ministrs: Milānas - Kortīnas kandidatūrai uzvarēt palīdzēja Itālijas garantijas

Milāna-Kortīna d'Ampeco ieguva tiesības rīkot 2026. gada ziemas olimpiskās spēles, jo tai bija Itālijas valsts garantijas, uzskata Zviedrijas sporta ministrs Pēters Ēriksons.

Jau ziņots, ka Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) individuālo biedru balsojumā par 2026.gada Olimpiādes mājvietu tika izraudzītas Milāna un Kortīna d'Ampeco, kas tādējādi cīņā par rīkošanas tiesību iegūšanu pārspēja Stokholmas-Ores pieteikumu no Zviedrijas, kas turklāt ledus renes sporta veidus plānoja aizvadīt Siguldā esošajā kamaniņu trasē.

Stokholma-Ore savu kandidatūru balstīja uz privāto investoru piesaisti, kamēr sāncenšiem bija valsts finansiālās garantijas.

"Mēs pieņēmām jaunos SOK standartus, tomēr ne visi tiem bija gatavi. Vienmēr esam teikuši, ka valsts finansiālās garantijas tikai palielinātu izmaksas. Jau iepriekš bijuši dārgi projekti, kurus nevēlamies atkārtot," sarunā ar telekanālu SVT teica Ēriksons.

Tikmēr Stokholmas pilsētas galva Anna Kēniga Jerlmira pauda, ka kandidatūra bijusi atbilstoša SOK jaunajām nostādnēm.

"Ir svarīgi, ka šīs jaunās idejas aizrauj ne tikai sabiedrību un politiķus, bet arī SOK delegātus. Tomēr mums jāapsveic Milāna, viņiem bija laba prezentācija," sarunā ar Zviedrijas radio teica Jerlmira.

Tāpat Zviedrijas sakāvi balsojumā atzīst arī vietējie mediji.

"Zviedrija zaudēja balsojumā, bet tie nebija SOK delegāti, kuri mūs izslēdza. Zviedrija un zviedri to izdarīja paši sev," raksta Dagens Nyheter žurnālists Juhans Esks, piebilstot, ka zviedru politiķi pārāk vēlu iesaistījās kandidatūras kampaņā.

"Nākotnē šādu kampaņu naudu labāk izlietot, lai jauniešiem būtu līdzvērtīgas iespējas trenēties. Zviedrija ir labāka konkurente sniegā, trasēs un laukumos, nevis starptautiskā sporta gaiteņos," raksta Expressen žurnālists Mats Ulsons.

Tikmēr Stokholmas sporta dzīves vadītāja Helēna Hellmarka Knūtsone pauda, ka SOK delegāti nebija gatavi zviedru kandidatūrai.

"Žēl, ka viņi negribēja iet tik tālu, cik bija nosprauduši savu mērķi. Domāju, ka mums vajadzēja būt vairāk pārliecinātiem par saviem spēkiem jau kandidatūras sākumā. Mums bija ļoti labs pamats pēdējai prezentācijai, bet tas nāca nedaudz par vēlu," teica Knūtsone.

Olimpisko spēļu mājvieta tika izvēlēta SOK individuālo biedru balsojumā - Itālijas pieteikums ieguva 47 balsis, kamēr Zviedrijas tika pie 34.

2026.gadā Ziemas Olimpiāde norisināsies no 6. līdz 22.februārim, bet paraolimpiskās spēles būs no 6. līdz 15.martam.

Zviedrija cīņā par olimpiskajām spēlēm sakāvi cieš jau astoto reizi pēc kārtas, turklāt tā līdz šim uzņēmusi tikai 1912.gada Vasaras olimpiskās spēles.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi