Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Nokia šomēnes plāno izlaist savu pirmo Android tālruni

Mobilo ierīču ražotājs Nokia šomēnes notiekošajā izstādē Mobile World Congress varētu nākt klajā ar budžeta klases Android viedtālruni Nokia X, ziņo laikraksts The Wallstreet Journal.

Somu mobilo ierīču uzņēmums Nokia, kas kopš pagājušā gada ir nonācis ASV tehnoloģiju koncerna Microsoft īpašumā, šomēnes varētu nākt klajā ar telefonu mazāk maksātspējīgam tirgus segmentam. Projekts iepriekš vairākās interneta lapās parādījies ar nosaukumu Normandy, bet pašlaik tiek dēvēts par Nokia X.

Paredzams, ka viedtālrunim būs četru collu displejs, Qualcomm Snapdragon S4 procesors, trīs megapikseļu kamera, četru gigabaitu iebūvētā atmiņa un 512 megabaitu operatīvā atmiņa. Viedtālrunis tikšot aprīkots ar Android atvērtā koda operētājsistēmu AOSP un tam nebūs pieejas tradicionālajiem Google servisiem, piemēram Google Play aplikāciju veikalam. Tā vietā telefonam būs uzstādītas dažādas Microsft un Nokia aplikācijas - Skype, Xbox Music un atsevišķs aplikāciju veikals.

Nokia X varēšot aizstāt līdz šim ražoto S30 un S40 mazbudžeta telefonu līniju. Tā kā ierīcē tiks izmantota Android operētājsistēma, kas patlaban aizņem 82% no kopējā mobilo operētājsistēmu tirgus, tad paredzams, ka tai varētu būt liels pieprasījums. Jau ziņots, ka līgums, kas Nokia mobilo ierīču atzaru pievienos Microsoft stājas spēkā tuvāko mēnešu laikā, bet līdz tam Nokia nav ierobežojumu, kādu operētājsistēmu savās ierīcēs izmantot. The Wallstreet Journal publicētajā pētījumā parādīts, ka Microsoft mobilās operētājsistēmas patlaban aizņem 4% no visa tirgus.

Kā ziņots pērnā gada septembrī, datortehnoloģiju uzņēmums Microsoft pēc pārrunām ar Somijas mobilo telefonu ražotāju Nokia par 3,79 miljardiem eiro iegādājās tā mobilo tehnoloģiju nodaļu, kā arī tiesības izmantot populāro Nokia HERE karšu programmatūru, teikts Microsoft ziņojumā presei.

Kopumā Microsoft ir veicis pirkumu par 5,44 miljardiem eiro (3,81 miljardu latu), jo 1,65 miljardi eiro (1,155 miljardi latu) tiks iztērēti Nokia patentu pārņemšanai. Visu summu darījuma veikšanai ir plānots samaksāt 2014.gada pirmajā ceturksnī.

Pēc darījuma veikšanas Nokia ir apņēmies spēkus koncentrēt Nokia Solutions and Networks datortīklu risinājumu biznesam, HERE karšu programmatūras izstrādei un jauno tehnoloģiju izpētei, ziņo uzņēmums. Minētie biznesa atzari pagājušogad esot sapelnījuši pusi no kopējās uzņēmuma peļņas, tāpēc Nokia apgalvo, ka vēl joprojām būs vērā ņemams spēlētājs tehnoloģiju biznesā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko