Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Radioinženieris Raimonds Skaruls saņem Valtera Capa balvu

4.septembrī, pasaulē mazākā fotoaparāta "Minox" izgudrotāja Valtera Capa dzimšanas dienā, radioinženierim Raimondam Skarulam Latvijas Zinātņu akadēmijā tika pasniegta Capa vārdā nosauktā balva.

Capa balva Skarulam piešķirta par izstrādāto unikālo skaņas apstrādes tehnoloģiju, kas ir pirmā pasaulē precīzai un objektīvai skaļruņu un to sistēmu mērīšanai un automātiskai korekcijai. Eksperti atzinuši: lietojot šo tehnoloģiju jebkurā skaļrunī - austiņās, mobilajos tālruņos, televīzijā, radio, koncertos, brīvdabas pasākumos -, tā nodrošina vistīrāko skaņas atskaņojumu. Šīs priekšrocības atzinušas televīzijas studijas un koncertu organizācijas gan Latvijā, gan arī citās valstīs.

Līdz šim Capa balva par izciliem izgudrojumiem un Latvijas vārda atpazīšanu pasaulē pasniegta divas reizes: 2005.gadā Robertam Kalniņam un Benjaminam Jofem par nozīmīgiem izgudrojumiem detaļu automatizētā manipulēšanā ar elektromagnētisko lauku, kā arī 2007.gadā Jurim Upatniekam par nozīmīgiem izgudrojumiem hologrāfijā.

Caps dzimis Rīgā 1905.gadā. Rūpnīcā "VEF" viņš realizēja savu izgudrojumu - izgatavoja vismazāko fotoaparātu pasaulē "Minox" un izlaida pirmo partiju. 1946.gadā izgudrotājs izveidoja firmu Vācijā, kura ražoja un joprojām ražo slaveno miniaparātu. Capam tas bija mūža darbs. Tā var teikt arī par Skarulu, kurš pie sava izgudrojuma strādājis 28 gadus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas un Šveices tresteri

Vīnogu izspaidu brendiju tradīcijā lielu ieguldījumu devuši ne tikai grapas meistari Itālijā. Šos destilātus attīstīt centušies ne tikai vācieši, bet arī šveicieši un austrieši.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko