Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Dr.Brēmaņa īs(t)ie ēšanas ieteikumi velomaratonistiem

Savus ieteikumus pareizai ēšanai velobraucējiem piedāvā dietologs, Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Dr. Andis Brēmanis.

Velobraukšana ir aerobais sporta veids, kur muskuļu škiedras enerģiju iegūst, oksidējot gan ogļhidrātus, gan taukskābes. Distances sākumā oksidācijas procesos tiek izmantoti galvenokārt ogļhidrāti, bet, muskuļu darbam ieilgstot, tiek oksidētas taukskābes - jo garāka distance, jo vairāk tauku tiek izmantoti enerģijas ieguvei. Tādējādi organisms pasargā ogļhidrātu rezerves no izsīkšanas un saglabā pastāvīgu glikozes (cukura) līmeni asinīs. Šķeļas arī olbaltumvielas, bet mazākā daudzumā. Sportojot, īpaši karstā laikā, notiek pastiprināta svīšana - sviedros ir ap 0,5%  dažādu sāļu, tāpēc organisms zaudē gan ūdeni, gan minerālvielas, galvenokārt nātrija, kālija, hlora jonus. 

Treniņu procesā ēdienkartei jāatbilst uztura piramīdai: 
- enerģijai - ogļhidrāti jeb cieti saturošie produkti – maize, putras, makaroni, kartupeļi, 
- pēctreniņa atjaunošanās procesiem - dārzeņi, zaļumi, augļi, kas ir bagāti ar vitamīniem, minerālvielām, mikroelementiem, 
- muskuļu spēka attīstībai, kaulu stiprībai, arī vispārējai izturībai -  olbaltumus saturošie produkti – gaļa, zivis, olas, piena produkti satur arī vērtīgus minerālus -  kalciju, dzelzi, magniju un vitamīnus,
- svarīgi ikdienas ēdienkartē nepārspīlēt ar tauku, tīra cukura un vārāmā sāls apjomiem,
- jāizvairās no konservētiem produktiem ar ilgu uzglabāšanas termiņu, treknām mērcēm un „fast food” barības.
- jādzer ūdeni vai negāzētu minerālūdeni 1-1,5 l dienā - treniņa dienās, iespējams, vairāk,
- labāk ēst biežāk nekā reti. Ja rīt gaidāms kārtējais treniņš, tad obligātas ir vakariņas, kurās būtu cieti saturoši produkti.

Ar uzturu iespējams palielināt glikogēna (organisma rezerves ogļhidrāts) daudzumu muskuļos. Ja ikdienā uzņemto ogļhidrātu kalorijas parasti ir 55-60% no kopīgās uztura enerģētiskās vērtības, tad 3-8 dienas pirms velomaratona distances veikšanas ieteicams ogļhidrātu īpatsvaru palielināt līdz 70-80%. Tad svarīgāki  ir tieši graudaugu produkti – maize, putras u.c. 

Tieši tāds pats ieteikums ir spēkā arī sacensību dienā. Apēstā apjomam un ēdienzreizes laikam ir jābūt adekvātam, lai pārāk liels barības daudzums kuņģī netraucētu sportošanas procesam un priekam. Pēc distances veikšanas visi SEB MTB maratona darbinieki varēs atgūt iztērētos spēkus, baudot Daily sarūpēto maltīti, kas satur nepieciešamās olbaltumvielas, ogļhidrātus, minerālvielas un balastviela, kas vajadzīgas sportistiem pēc lielas fiziskas slodzes, lai ātrāk atjaunotu patērēto enerģiju.

Labu garastāvokli un veiksmi distancē!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi