Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

VIdes diena

Nacionālajā parkā top unikālas elektriskās ģitāras © DIENA(6)

Rēzeknes novada Kaunatas pagasta ZS Līdaciņas īpašnieks Jānis Kuzminskis savā saimniecībā nodarbojas ar dažādiem uzņēmējdarbības veidiem - veic kokapstrādi un mēbeļu ražošanu, vasarā tūristiem piedāvā telšu vietas un sportisku atpūtu, bet pēdējos gados Jānis izveidojis elektrisko ģitāru darbnīcu.Bijušās telefonu centrāles telpās Dubuļu ciemā netālu no Lielā Liepu kalna tagad top unikālas elektriskās ģitāras, kā arī Latgalē vienīgais ģitāru muzejs, kas būs vēl viens tūrisma objekts Rāznas Nacionālajā parkā (RNP).

Dabai svarīgs ir cilvēku dialogs © DIENA(4)

Meži Gaujas Nacionālajā parkā (GNP) aizņem 47%, pārējās ir lauksaimniecības teritorijas. Kā stāsta Dabas aizsardzības pārvaldes Vidzemes reģionālās administrācijas direktors Rolands Auziņš, Latvijā nacionālie parki vairāk līdzinās Rietumeiropas nacionālo parku modelim. Piemēram, Skandināvijā tos veido tikai uz valsts zemes.

Gaujas senielejā Disnejlendas nebūs © DIENA(17)

"Pēdējā laikā aizvien aug to cilvēku skaits, kuri, dzīvojot nacionālajā parkā, saskata arī šīs teritorijas pievienoto vērtību. Tie parasti ir izglītotākie cilvēki ar augstāku atbildības sajūtu. Viņi šeit nedzīvo ar vēlmi tikai patērēt pieejamos resursus. Īpaši aizsargājamās dabas teritorijas resursi vajadzīgi, lai cilvēkus priecētu, garīgi un fiziski uzlādētu, tāpēc kopumā sabiedrībā būtu jāmaina izpratne par nacionālo parku vērtībām," uzsver Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Vidzemes reģionālās administrācijas direktors Rolands Auziņš.

Rosina ideju par pastaigu taku cauri visai Latvijai © DIENA(23)

Pērn Latvijas Ārstu biedrība par nozīmīgu nacionālo projektu sabiedrības veselībā un veselības apmācībā īstenošanu Gaujas Nacionālajam parkam piešķīrusi Veselības gada balvu 2014. Arī mediķi novērtējuši iespēju nacionālajos parkos atgūt garīgos un fiziskos spēkus. "Nīderlandē ārsti dažkārt zāļu vietā pacientam izraksta uzturēšanos aizsargājamā dabas teritorijā.

Militārais mantojums Slīteres mežos © DIENA(7)

Tas esot sens stāsts - kādreiz pirms iebraukšanas rezervātā uz autoceļa stāvējusi zīme _Slīteres valsts rezervāt_s, bet reiz kāds asprātis uzrakstam noņēmis vārdu "rezervāts", palicis monumentālais - Slīteres valsts.

Patlaban vajadzētu mācīties no citu kļūdām

«Dabisko, neskarto teritoriju Latvijā un arī citur Eiropā nemaz tik daudz nav. Dažādu iemeslu dēļ dabas daudzveidība pie mums labi saglabājusies. Turklāt šīs dabas vērtības gan saņemam, gan izmantojam par velti. Tie finanšu līdzekļi, ko pašreiz ieguldām dabas aizsardzībā, ir tik niecīgi! Varam dzīvot, pateicoties uzkrātajiem resursiem, un mācīties no tām kļūdām, kas pieļautas citur Eiropā un par ko tagad dārgi maksā,» uzsver Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Pierīgas reģionālās administrācijas direktors Andris Širovs.

Moderna tehnika un gudru ekspertu darbs © DIENA(25)

Parastam atpūtniekam mežs ir... vienkārši mežs. Skaists. Visādiem labumiem – svaigu gaisu, sēnēm, ogām bagāts krājums. Pavisam citām acīm uz mežu skatās dabas pētnieki, vides aizsardzības darbinieki un vēl citādi – mežu izstrādes un apsaimniekošanas speciālisti. Savā ziņā viņi ir "divi vienā", jo labam meža saimniekam jāprot ne tikai iegūt kvalitatīvu koksni, bet arī pazīt un novērtēt konkrēto vidi, meža augšanas īpatnības, augsnes specifiku un tamlīdzīgi, kā prioritātes izvirzot apsaimniekošanas efektivitāti un ekoloģiju.

Vabole, kas nosaukta Daugavpils vārdā © DIENA(11)

Pērnais gads bijis ražīgs Daugavpils Universitātes koleopterologiem (zinātniekiem, kas pēta vaboles). Ir atklātas un aprakstītas 28 zinātnei jaunas sugas, tai skaitā trīs fosilās jeb izmirušās sugas, kas atrastas Baltijas jūras dzintarā. Atklātas un aprakstītas divas līdz šim zinātniekiem nezināmas vaboļu ģintis.