Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Rosina ideju par pastaigu taku cauri visai Latvijai

Pērn Latvijas Ārstu biedrība par nozīmīgu nacionālo projektu sabiedrības veselībā un veselības apmācībā īstenošanu Gaujas Nacionālajam parkam piešķīrusi Veselības gada balvu 2014. Arī mediķi novērtējuši iespēju nacionālajos parkos atgūt garīgos un fiziskos spēkus. "Nīderlandē ārsti dažkārt zāļu vietā pacientam izraksta uzturēšanos aizsargājamā dabas teritorijā.

Pasaulē jau akceptējuši atziņu, ka, ieguldot līdzekļus aizsargājamā dabas teritorijā, tiek veicināta arī sabiedrības veselība. Mums vēl ir jāiemācās pārdot dabu ne tikai no sugu un biotopu viedokļa, bet arī parādīt tās ekonomisko vērtību. Arī cilvēka veselību var aprēķināt naudā," norāda Dabas aizsardzības pārvaldes Vidzemes reģionālās administrācijas direktors Rolands Auziņš. Piemēram, Skandināvijā uzņēmējdarbības princips nacionālajos parkos balstīts nevis uz to, lai teritoriju pārvērstu ar viesnīcām, izklaides parkiem, SPA, bet gan tiek piedāvāti vienas dienas maršruti pa dabas takām, savukārt viesnīcas un pārējais serviss tiek izvietots nevis īpaši aizsargājamajā dabas teritorijā, bet blakus parkam.Arī Latvijā ir palielinājusies interese par garajiem pastaigu maršrutiem. Rolands Auziņš šīs idejas attīstībā saskata perspektīvu: "Vajadzētu uztaisīt vienu marķētu kājām ejamu taku, kas ved cauri Latvijai no rietumiem līdz austrumiem vai no ziemeļiem līdz dienvidiem - gan cauri aizsargājamām teritorijām, gan apdzīvotām vietām ar noteiktos attālumos izvietotiem viesu namiem, kempingiem. Lai ideju realizētu, nepieciešama uzņēmēju sadarbība un atbilstoša infrastruktūra. Igaunijā tāda taka jau ir, tās sākums ir Iklā - netālu no Latvijas un Igaunijas robežas pie Ainažiem."Materiāls tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu

Top komentāri

Nu!
N
Es par visām četrām! Nesprotu,kāpēc rīdziniekiem liegta iespēja apiet apkārt Ķīšezeram,Juglas ezeram,Baltezeram utt. Šveicē,Austrijā ,citur ap ezeriem izveidoti gan veloceliņi ,gan gājējiem un skrējējiem..Mežaparkā viss atduras pret golfa laukumu, tālāk privātajiem..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena