Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Ziņas

Ineses Galantes fonds nodibina Baltijas balvu

Ineses Galantes fonds” sadarbībā ar trīs Baltijas valstu – Latvijas, Lietuvas un Igaunijas – sabiedriskajām un izglītības organizācijām, profesionālajām asociācijām un diplomātiskajiem pārstāvjiem ir nodibinājis jaunu Baltijas balvu/Baltic Awards, informēja fonda pārstāvji.

Viena diena mūsmājās. No pavasara dārza darbiem līdz precībām. Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs svin 100. jubileju © DIENA

1924. gadā, kad pavisam jaunā Latvijas valsts bija knapi izkūlusies no kara, bija inteliģenti cilvēki, kas pieņēma lēmumu, ka noteikti jāsaglabā nākamajām paaudzēm liecības par zemnieku dzīvesveidu, kas nešaubīgi aiziet. Jārada vēstures realitātes sajūta par to, no kurienes mēs nākam, – Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja rašanos raksturo galvenais krājuma glabātājs Mārtiņš Kuplais.

Muzeju naktī mākslas muzejos varēs baudīt deju mūziku, izzināt atmiņas ģenētisko kodu un pētīt modernās dejas pirmsākumus

Sestdien, naktī no 18. uz 19. maiju, Latvijā jau 20. reizi norisināsies starptautiskā akcija Muzeju nakts. Mākslas muzejos apmeklētāji varēs baudīt dažādu kultūru deju mūziku klusajā diskotēkā, izzināt atmiņas ģenētisko kodu, kas slēpjas Azerbaidžānas paklāju rakstos, pētīt modernās dejas pirmsākumus un Aisedoras Dunkanes ideju ietekmi Latvijā, kā arī ļauties interaktīvai mītradei, iepazīstot dažādas kustību tehnikas.

Mūžībā devies mākslinieks Raimonds Gabaliņš

Mūžībā aizgājis tēlnieks, gleznotājs, pedagogs Raimonds Gabaliņš (07.05.1949.- 02.05.2024.). Atvadīšanās no mākslinieka notiks 2024. gada 11. maijā plkst. 13.00, Limbiķu kapos, Grobiņas pagastā, informēja Latvijas Mākslinieku savienības vadītājs Igors Dobičins.

Velta pastmarku Brīvdabas muzeja 100. gadadienai

Latvijas Pasts 2024. gada 10. maijā izdos pastmarku un aploksni, atzīmējot Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja dibināšanas 100. gadadienu. Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta 10. maijā Brīvdabas muzejā, Brīvības gatvē 440, Rīgā, no plkst. 10.00 līdz 15.00.

Siguldā notiks pirmie Gaujas plostnieku svētki

Piektdien, 10. maijā, Gaujas krastā pie pilsētas pludmales norisināsies Plostnieku nakts Siguldā. Gaujas plostnieku amata prasmēm ir tikpat sena vēsture kā Gaujas ūdensceļam. Zināms, ka 19. gadsimtā plostu braukšana bija iecienīts Vidzemes zemnieku peļņas darbs pavasarī. Plostos sapītie baļķi tika pludināti no Gaujas augšgala līdz Carnikavai.

Par godu muzeja simtgadei Brīvdabas muzejs atdzīvosies grandiozā pasākumā Viena diena mūsmājās

Par godu Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja simtgadei š.g. 11. maijā, atklājot vasaras sezonu, muzeja sētas pilnībā atdzīvosies pasākumā Viena diena mūsmājās. Vairāk nekā trīsdesmit muzeja objektos rosīsies ļaudis laikmetam atbilstošā apģērbā un darīs konkrētajai vietai un laikam raksturīgus darbus. Tas būs ceļojums laikā, iejūtoties 100-200 gadus senā pagātnē.

Ar plašu pasākumu programmu maijā Latvijas Nacionālais vēstures muzejs beigs darbu Brīvības bulvārī 32

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs maijā tradicionāli piedāvā dažāda satura pasākumus plašai auditorijai – gan valsts svētku atzīmēšanu, gan Muzeju nakts programmu, gan citas saistošas norises. Šis maijs nozīmīgs ar to, ka mēneša beigās muzejs beigs desmit gadus ilgo darbību pagaidu ekspozīciju un izstāžu telpās Brīvības bulvārī 32, un uzsāks atgriešanos atjaunotajā Rīgas pilī – savā vēsturiskajā mājvietā.