Laika ziņas
Šodien
Migla

Tuvplānā

No Šrilankas uz pasaules centru © DIENA(5)

Jaunais Rēzeknes slimnīcas neiroķirurgs Kavšanta Malinka Rambadagalla sauc sevi vienkārši par Malinku. Līdzīgi kā daudzi tālu zemju mediķi, arī viņš Latvijā no Šrilankas nonācis, lai studētu medicīnu, taču palicis šeit uz dzīvi, apprecējies un nu jau dzied latgaliski.

B faili un atmiņas par tagadni © DIENA(1)

Pedagogi un autoritātes var aizšķilt, bet bez savas gribas nedegsi, ir pārliecināta režisore Signe Birkova, kura stāsta arī par to, kāpēc ir vajadzīgas filmas par citplanētiešiem un kāpēc kino vienmēr vissvarīgākais ir pārdzīvojums, nevis akadēmiski prātojumi.

Par pieaugšanu un brāļu būšanu © DIENA

Brāļoties visforšāk ir no attāluma, secinājuši brāļi Sprukuļi. Taču arī kopā nav ne vainas. Abi tikko beiguši vidusskolu, bet jau pamanīti uz teātra skatuves, un nu, kā saka tipiskās skolu izlaidumu runās, – visa dzīve priekšā un pašu rokās.

Baltā vārna © DIENA

Šķirstot vecas avīzes, nesen uzdūros 1999. gada SestDienā publicētajam aktiera, tobrīd sveika un vesela septiņdesmitgadnieka, Eduarda Pāvula (1929–2006) portretējumam, kuru tobrīd sveikais un veselais teātra kritiķis Normunds Naumanis (1962–2014) sāka ar konstatējumu, ka viņam doma, cik viegli būs rakstīt par tādu teātra leģendu kā Pāvuls, izplēnējusi pēc sarunas ar krustdēlu padsmitgadnieku, kurš uz Pāvula pieminēšanu reaģējis ar jautājumu: "Kas tas tāds?" Dzejnieks Jānis Baltvilks, kuram 22. jūlijā paliktu 75 gadi, nomira 59 gadu vecumā, tātad varētu domāt, ka šodien arī viņa vārds taptu aizmirsts, ja vien nebūtu Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes iedibinātā starptautiskā Jāņa Baltvilka balva bērnu literatūrā un grāmatu mākslā. To dzejnieka dzimšanas dienā 24. jūlijā piešķir kopš 2005. gada, un šogad laureāti tiek izraudzīti ne tikai Baltijas reģionā, bet jau no visas Eiropas.

Atbalss no ezera © DIENA

Trio Ezeri koncertus nespēlē bieži, nekad tajos neatkārtojas, jo pielāgojas katrai telpai, kurā uzstājas, un šoruden gaidāmais albums tapis divus gadus un ticis pāris reižu pat pārrakstīts.

Zirneklis nekad neguļ © DIENA

Aleksandrs Aleksandrovs (31) un grupa Ņikto gūst arvien vairāk cienītāju ar savām dziesmām krievu valodā. Lielākā daļa apmeklētāju viņu koncertos ir jaunā latviešu paaudze, kas krievu valodu nesaprot, bet saklausa vēstījumu valodas intonāciju saspēlē ar mūziku.

Puspudele Mozeles vīna © DIENA(5)

Vīna festivāla rīkotāja Inese Veisa par Vācijas vīnogu karalieni, vīna darīšanas perspektīvām Latvijā un par to, ko piedzert pie pelēkajiem zirņiem.

Satikt oļegus un modrus © DIENA(4)

Režisors Juris Kursietis (36) uzņēmis filmu par savējiem-svešajiem margināļiem Eiropā, ar ko pievērš uzmanību viesstrādnieku problēmām, un atklāj, kāpēc viņu saista "mazo cilvēku" stāsti

Lai rektors nepaliek zem galda © DIENA(10)

Latvijas Universitātei es gribētu novēlēt mieru. Tā nav pelnījusi tādu ļembastu un satricinājumus, – komentējot plaši izskanējušās pēdējo rektora vēlēšanu kaislības, kad uz amatu pretendēja pašreizējais rektors Indriķis Muižnieks un Gundars Bērziņš un kad debatēs runātais brīžam stipri pārsniedza akadēmiskas pieklājības rāmjus, saka filozofe Latvijas Universitātes profesore Maija Kūle. Rektora vēlēšanās asumi parādās ne pirmo reizi, tādi bija gan 2007. gadā, kad uz rektora amatu kandidēja Kūle, gan vēlāk. Šajā reizē, kā izteikusies Kūle, kaislību pamatā varētu būt tas Skalbes vērdiņš, kas universitātes īpašumu izskatā "zaigojas akas dibenā un sauc to paņemt". Universitātei tas sliktākajā variantā varētu nozīmēt autonomijas faktisku zaudēšanu.

Modelējot hruščovkas versiju 2.0 © DIENA

Tikko noslēgusies pērnā gada Latvijas arhitektūras bilances svēršana, un SestDiena turpina rakstu sēriju par šī gada Latvijas Arhitektūras gada balvas finālistu darbiem. Pagājušajā numurā apskatījām objektus, kuros apspēlēti vēsturiskās apbūves arhetipi un daļa iekļaujas tā dēvēto jauno šķūņu tendencē. Šī raksta fokusā ekonomiskā arhitektūra un dzīvesveida projektēšana, kas jau pakāpjas sānis no stilistiskajām iezīmēm un pievēršas mūsdienīga dzīvesveida un vides veidošanai ilgtermiņā.

Patīk, ka esmu dzīvs © DIENA

Ģirts Koknevičs (44) ar grupu Dodo izdod otro Ingus Baušķenieka studijā ierakstīto albumu Tur tek tu, audzina divas meitas un veselīgi pieņem savu dzīvi pēc smagajiem satiksmes negadījumiem.

Dejas inženiera pareizā formula © DIENA

Dejas balvas par mūža ieguldījumu saņēmējs Uldis Šteins par to, kā būtu organizējami Dziesmu un deju svētki un kāpēc viņam nepatīk "projekti" un "koncepcijas".

Vidusmēra angļa ģimenes portrets interjerā © DIENA(6)

Savādi, ka politiķi neklausās, saka fotogrāfs, režisors Ričards Bilingems. Kļuvis pazīstams ar saviem skarbajiem un ļoti personiskajiem ģimenes fotoattēliem, viņš tagad uzņēmis arī filmu – par to, kāda paveras industriālas pilsētas guļamrajona ikdienas dzīve bērna acīm.

Labs un resns. Jāņem! © DIENA(5)

Jau kopš pirmajiem radošajiem soļiem koris Ave sol bija īsts brīnums. Ar talantu, uzņēmību un neatlaidību Imantam Kokaram izdevās savu lolojumu spoži apliecināt arī aiz dzelzs priekškara, kur koris ļoti strauji ieguva pasaules slavu. Bet kas notika aiz kulisēm un kas no piedzīvojumiem ar kori palicis prātā tā bijušajiem māksliniekiem?

Vai, Pavītolu aizmirsām! © DIENA(14)

Grupas Līvi dibinātāja Jura Pavītola ļoti atklātajos stāstos var klausīties bezgala ilgi, brīžam matiem ceļoties stāvus, un ar tiem pietiktu ne vienai vien grāmatai vai filmai. Viņš ir cīnītājs pēc dabas, kuram, šķiet, pat ar vējdzirnavām izdotos tikt galā.

Vairāk Tuvplānā