Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Tuvplānā

Balss, kurai ticēt © DIENA

Leģendārā radio balss Sandra Glāzupa (68) par jaunāko tehnoloģiju nozīmi, sapņu īstenošanos un to, kāda balsij ir vara.

Šaut vīrietim ir jāprot © DIENA

Eiropas čempionāta bronzas medaļas ieguvējs šaušanā ar pistoli tukumnieks Lauris Strautmanis (25) ir ne tikai profesionāls sportists, bet arī aktīvs zemessargs, kuram tuvas militārās lietas.

Tarkovsku kustīgās svētbildes © DIENA

Dzīve ar viņu bija izaicinoša, saka Andrejs A. Tarkovskis (50), stāstot par savu tēvu – leģendāro kinorežisoru. Tagad Tarkovskis juniors ne tikai sargā un kopj viņa atstāto mantojumu – filmas, kas jau sen guvušas kulta statusu –, bet arī pats tomēr ķēries pie režisora darba. Lai pasaulei nodotu sarunu ar savu tēvu.

Visdabīgākais nacionālais © DIENA

Latvijas Dabas muzejs glabā dabaszinātniskas liecības par Latviju no divus miljardus gadu senas pagātnes līdz mūsdienām. Kopš šāgada septembra – nacionālā muzeja statusā.

Pēckarš © DIENA

Atgriezties vietā, kur esi uzaudzis, šķiet it kā pašsaprotami. Bet kāpēc atgriezties laikā, kurā esi dzīvojis pirms trīsdesmit un vairāk gadiem? Kāpēc atcerēties vārdus, kuri zuduši no mūsu ikdienas valodas vai mainījuši savu nozīmi?

Ringā pēc garās pauzes © DIENA

Gaidīšanas režīms sestdien beigsies Latvijas labākajam bokserim Mairim Briedim, kurš Vācijas pilsētā Minhenē Plazamedia Broadcasting Center televīzijas studijā kāps ringā, lai Pasaules boksa supersērijas (WBSS) finālcīņā ar kubieti Junielu Dortikosu cīnītos par Muhameda Ali trofeju, Starptautiskās Boksa federācijas (IBF) čempiona jostu un žurnāla Ring jostu

Breksits, Dikenss un britu joki par pasauli © DIENA

Politkorektuma laikmetā būt komiķim ir arvien grūtāk, bet vienlaikus – tieši humors pēdējos mēnešos bijis tik svarīgs kā vēl nekad. Itāļu izcelsmes skotu satīriķis, režisors un rakstnieks Armando Januči (56) to teicami apzinās. No šīs nedēļas Latvijā būs skatāms viņa jaunākais darbs – Viktorijas laikmeta satīra Deivida Koperfīlda dzīvesstāsts.

Lampas atspīdumi © DIENA

Sarunu festivāls Lampa pavisam noteikti būšot – organizatoriem par to šaubu nav. Tiesa, tas notiks nedaudz citādi, ņemot vērā jauno – kovidlaika – realitāti.

Oskars gaismā © DIENA

Pēc Covid laika sastinguma gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš (31) vasaras vidū atkal mēģinās atmodināt skatītājus un teātrī iepūst dzīvību, aicinot uz sajūtu izstādi.

Homo soveticus laboratorija © DIENA(15)

Multimediju projekta DAU ideologs, krievu režisors Iļja Hržanovskis (44) ir klusējis vienpadsmit gadu, veidojot līdz šim nebijušu spēles laukumu – vēstures izspēli – un ļaujot tajā iesaistīties teju ikvienam interesentam. Tagad vērienīgais projekts pamazām tiek nodots skatītāju vērtējumam, liekot aizdomāties ne tikai par totalitārisma dabu, bet arī mīlestību un cilvēka laimes formulu.

Cieņas cena © DIENA(6)

Kas valstij būtu jānodrošina saviem iedzīvotājiem, un ko īsti mūsdienu Latvijā nozīmē cilvēka cienīga dzīve? Līdz ar Satversmes tiesas spriedumu lietā par garantēto minimālo ienākumu līmeni diskusijas par šiem jautājumiem vairs nav tikai "virtuves sarunu" vai filosofisku pārdomu jautājums, bet prasīs arī noteiktus pārkārtojumus sistēmā.

Lielā zivs norāvās no āķa © DIENA(3)

Covid-19 pandēmijas laikā, sporta notikumu organizētājiem meklējot iespējas aizvadīt plānotās sacensības, notikumu gaita reizēm mēdz būt neprognozējama. Šī raksta ietvaros vairākkārt izskan frāze: normālos apstākļos tas nebūtu iespējams. Latvija bija tuvu visaugstākā līmeņa rallija sacensību sarīkošanai.

Nav receptes, kā izdabāt visiem © DIENA(2)

Var darīt un organizēt jebko, bet vienmēr būs tādi, kuri nenāks un tikai feisbukā komentēs, ka nekas nenotiek. Pusi radošā mūža vadot Preiļu novada kultūras dzīvi, Guntis Skrimblis ir pārliecināts, ka arī reģionos jābūt pieejamam plašam kultūras notikumu spektram: no šlāgera un ballēm līdz klasikai un augstajai mākslai.

Emociju mednieks karantīnā © DIENA

Pasauli satricinājusī Covid-19 pandēmija uz laiku apturēja ne tikai aviācijas, tūrisma un vēl citas nozares, mājas režīmā piespieda trenēties sportistus, bet sarūpēja vēl nebijušu palikšanu bez emocionālā lādiņa sporta faniem. Latvijas sporta līdzjutējiem vissāpīgākais trieciens bija pasaules hokeja čempionāta atcelšana. Par dzīvi bez līdzjušanas arēnās, kā arī par spilgtākajiem notikumiem fanošanas pieredzē stāsta SDK Namejs vadītājs Jānis Barkāns.

Selma ar savu balsi © DIENA(39)

Kāpēc jāiet ielās, jāiesaistās disputos un vārdu cīņās? Un kāpēc jāstājas partijā? SestDiena tiekas ar pēdējā laikā sociālajos tīklos gana pamanāmo aktīvisti, kura jau izpelnījusies gan asu kritiķu, gan atbalstītāju pulku, Selmu Levrenci (19), lai noskaidrotu, kāpēc vispār kaut kas jādara.

Vairāk Tuvplānā