Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Literatūra

Darbu sākusi Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisija

Lai izvērtētu 2020. gadā klājā nākušos literāros darbus Latvijas rakstniecībā, darbu uzsākusi Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) ekspertu komisija. Pieteikumi balvai tiks pieņemti līdz 2021. gada 1. februārim, informēja balvas rīkotāji.

Tiešraidē notiks Neierastās literatūras vakars divas (t)elpas

Pirmdien, 30. novembrī, tiešraidē notiks lasījuma cikla Neierastās literatūras vakars divas (t)elpas. Lasījumā piedalīsies dzejniece un režisore Kristāna Šuksta un dzejniece un multimediju māksliniece Diāna Bočkova. Tiešraidei pieslēgties varēs Kaņepes Kultūras centra Facebook un Youtube platformās.

Zināmi starptautiskā literārā festivāla Prozas lasījumi konkursa Neērtās tēmas uzvarētāji

Festivāls Prozas lasījumi kopš 1995. gada notiek decembra sākumā. Šogad festivālam aprit 25 gadi un tas ar vērienīgu programmu, uzsverot rakstnieces un rakstnieka balsi, notiks no 1. līdz 6. decembrim. To organizē Latvijas Rakstnieku savienība. Festivāla ietvaros tika izsludināts konkurss Neērtās tēmas , kas atšķiras no pārējās programmas, sniedzot iespēju savus darbus iesniegt ikvienam autoram.

Muzeju naktī Jāņa Akuratera muzejā tiešsaistē notiks teatrāli uzvedumi un Latvijas PEN kluba lasījumi

Sestdien, 14. novembrī, no plkst. 15 Jāņa Akuratera muzejs tiešsaistē muzeja Facebook lapā aicina uz pasākumu ciklu Sapņi un likteņi, ko veidos divi Jāņa Akuratera māsai Helēnai Akuraterei veltīti teatrāli uzvedumi un Latvijas PEN kluba lasījumi. Pasākums noris Starptautiskās Muzeju nakts ietvaros, kas šogad notiek Muzeju naktij neierastā laikā – novembrī – un arī neierastā veidā - digitāli.

Publicēta Raiņa un Aspazijas trimdas sākumposma sarakste

Svinot Raiņa un Aspazijas 155. gadskārtu, Memoriālo muzeju apvienība turpina Raiņa un Aspazijas savstarpējās sarakstes publicēšanu. Pirms pieciem gadiem aizsāktajai korespondences publicēšanai nu pievienotas 118 vēstules, kuras atklāj Raiņa un Aspazijas savstarpējo dialogu politiskās emigrācijas sākumposmā no 1906. gada līdz 1911. gada nogalei, informēja Memoriālo muzeju apvienības pārstāve Zane Grudule.

Nedēļas nogalē tiešsaistē notiks Rīgas grāmatu svētki

Jau 22. gadu Latvijas Grāmatizdevēju asociācija rudenī aicina lasītājus uz Rīgas grāmatu svētkiem. Ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus un aicinājumu palikt mājās, svētki šogad notiks attālināti. Ar Rīgas Domes atbalstu kultūras programma novembra sākumā tiks piedāvāta video formātā izdevēju sociālajos portālos un mājaslapās. Savukārt tiem, kuri šo distancēšanās laiku vēlas pavadīt, lasot interesantas grāmatas, izdevēji ir sagatavojuši īpašus piedāvājumus, informēja svētku rīkotāji.

Krišjānim Baronam veltītā konference šogad notiks tiešsaistē

Šogad Krišjānim Baronam veltītās konferences rīkotāji Barondienu aicina svinēt tiešsaistē – 30. oktobrī no plkst. 11 LU LFMI Facebook vietnē. Dainu tēva jubilejas sarīkojums tiks straumēts no Latviešu folkloras krātuves telpām, un tajā ir aicināts ikviens interesents neklātienē.

FOTO: Dzejas dienu balvu šogad saņem Raimonds Ķirķis un Jānis Hvoinskis

13. septembrī noslēdzās starptautiskais dzejas festivāls Dzejas dienas 2020, kas desmit dienu garumā dzejniekus, atdzejotājus un dzejas cienītājus pulcēja lasījumos, performancēs, ceļojumos, stendapos un citu formu pasākumos. Festivāla izskaņā pasniegta Dzejas dienu balva, ko šogad ieguva nevis viens, bet divi autori – Raimonds Ķirķis un Jānis Hvoinskis.

FOTO: Nacionālajā bibliotēkā atklāta bērnu grāmatu izstāde

Līdz 30. novembrim Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 7. stāvā būs skatāma Ziemeļvalstu literatūrai veltīta bērnu grāmatu izstāde Grāmatu plūdi. Ziemeļi satiek Baltiju bērnu grāmatās. Būt kopā gan ar iemīļotiem, gan vēl neiepazītiem Ziemeļvalstu literatūras varoņiem bērni un pieaugušie varēs ne tikai lasot, bet arī piedaloties dažādās aktivitātēs, izstaigājot labirintus. Ieeja bez maksas.