Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Top Knuta Skujenieka atdzejotās Dziesmu dziesmas audiogrāmata

Šajā rudenī dzejas, mūzikas un mākslas platforma Solfeg.io sadarbībā ar mūzikas ierakstu izdevniecību UPE tuviem un tāliem un skaņu režisoru Ivaru Kalniņu (Raksturs Audio), iznāks dzejas un mūzikas audiogrāmata, kurā Knuta Skujenieka atdzejoto Dziesmu dziesmu varēs noklausīties pilnā garumā, informēja producente Ieva Pauļuka.

Dzeju audiogrāmatā ierunājuši aktieri Andris Bulis un Maija Arvena, piedalās armēņu dziedātāja Asmika Bagojana. Audiogrāmatā būs iekļauts Dziesmu dziesmas teksts, Knuta Skujenieka novēlējums klausītājiem un divi līdz šim nepublicēti dzejoļi rokrakstā, tās vizuālo noformējumu veido dizainere Gunita Kraševska.

Dzejnieks un atdzejotājs Knuts Skujenieks ir bijis liels iedvesmas avots daudziem. Dziļās, sirsnīgās tikšanās ar Knutu, veidojot dzejas izrādi Dziesmu dziesma (rež. N. Bokovikova, 2020) un audiogrāmatu, ir palīdzējušas atspoguļot cilvēku savstarpējo mīlestības attiecību dzidrumu.

Dziesmu dziesma jeb Augstā dziesma ir viena no skaistākajām Vecās Derības grāmatām un tiek uzskatīta par mīlas lirikas šedevru. Knuts Skujenieks to raksturo kā rozīnīti starp reliģiskajiem tekstiem, kas tālu pārsniedz tīri reliģiska traktējuma ietvarus. Dziesmu dziesmu K. Skujenieks no senebreju valodas tulkojis lēģerī. Ar šo audiogrāmatu projekta radošā komanda vēlas jauniešiem atklāt seno mīlestības dzeju, kurā paustās mīlestības vērtības stāv pāri laikiem, notikumiem un ir nozīmīgas arī šodienas cilvēkiem savstarpējo attiecību veidošanā.

Aktrise Maija Arvena: "Dziesmu dziesma ir kā lūgšanas – tik skaisti! Un, ja tu vēl saki to otram cilvēkam, savam mīļajam – cik viņš ir skaists, cik brīnišķīgs, ka tu esi laimīga, ka tāds cilvēks ir tavā dzīvē! Turklāt skaistajā dzejas valodā, kas pilnīgi elektrizē. Tā ir ļoti īpatnēja, debešķīga un vienreizēja sajūta pašai."

Izcilās mīlas lirikas simboliskā nozīme un strāvojošais emocionālais vēstījums audiogrāmatā tiks nodots, dzejas lasījumus apvienojot ar armēņu tautasdziesmām par mīlestību un dabas skaņām. Šāda kompozīcija veido noslēpumainības un tēlainības pilnu noskaņu, kurā cieši savijas emocijas un kaislība, atklājot jūtu erotisko vērtību un kristālisko dzidrumu, kas savieno sievieti un vīrieti.

Kā priekšvēstnesis topošajai audiogrāmatai bija Dziesmu dziesmas fragmenti, kas aktieru lasījumā izskanēja 2021. gadā Radioteātra raidījumu ciklā Mīlas trubadūri. Dzejas ceļojumi sadarbībā ar Latvijas Radio 1 (video) un N. Bokovikovas režisētā dzejas un mūzikas izrāde Dziesmu dziesma, kas notika LU Botāniskajā dārzā (2020).

Audiogrāmata Dziesmu dziesma tiks izdota 2022. gada rudenī, un šis ir jau otrais ieraksts, kas tapis, Solfeg.io dzejas, mūzikas un mākslas platformai sadarbojoties ar mūzikas ierakstu izdevniecību UPE tuviem un tāliem un skaņu režisoru Ivaru Kalniņu. Klausītāju mīlestību izpelnījies pirmais dzejas un mūzikas albums Tu sauci mani vārdā - upju līnijās (2021) ar prezentācijas koncertiem Raiņa un Aspazijas muzejā Rīgā, Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Jūrmalā, Mālpils muižā, Mencendorfa namā u.c.

Solfeg.io dzejas, mūzikas un mākslas platformas radošā komanda ir īstenojusi tādus kultūras pasākumus un projektus kā dzejkoncerti Ne mālā, ne porcelānā... sieviete (Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Rīgā; radošajā kvartālā Zeit Līgatnē, 2022) un Tu sauci mani vārdā – upju līnijās (ar aktieriem Intu Tiroli, Jāni Skani, Maiju Arvenu, mūziķēm un komponistēm Laumu Kazaku, Ievu Lapkovsku un mūziķi Mariannu Puriņu, 2020). Izdota dzejas grāmata Tu sauci mani vārdā – upju līnijās (dzejniece N. Jakovela, 2020), kas tika nominēta O. Vācieša literārajai prēmijai, līdzproducēts raidījumu cikls Mīlas trubadūri. Dzejas ceļojumi (sadarbībā ar Latvijas Radio 1 Radioteātri, 2021), producēta dzejas un mūzikas izrāde Dziesmu dziesma LU Botāniskajā dārzā (rež. N. Bokovikova, 2020) u. c.

Solfeg.io dzejas, mūzikas un mākslas platforma apvieno dzejniekus, mūziķus un kultūras pētniekus ar mērķi radīt dzejas izrādes, grāmatas un oriģinālmūziku. Platformas radošās komandas kodolu veido komponiste un mūziķe Lauma Kazaka, producente Ieva Pauļuka, aktrise Maija Arvena un mūziķis, producents un skaņu režisors Ivars Kalniņš.

Audiogrāmatas "Dziesmu dziesma" veidotāji:

Atdzejojums: Knuts Skujenieks
Dzeju lasa: aktieri Andris Bulis un Maija Arvena
Mūzika: armēņu tautasdziesmas, Komitass
Dziedātāja: Asmika Bagojana
Skaņu režija un dizains: Ivars Kalniņš (Raksturs Audio)
Dizains un datorgrafika: Gunita Kraševska
Foto: Māris Ločmelis, Inese Kalniņa
Vāka gleznojums un zīmējumi: Maija Arvena
Producentes: Lauma Kazaka, Ieva Pauļuka
Izdevējs: mūzikas izdevniecība UPE tuviem un tāliem
Finansiālais atbalstītājs: Solfeg.io dzejas, mūzikas un mākslas platform
Ieraksts veidots pēc izrādes Dziesmu dziesma motīviem (rež. N. Bokovikova)
Facebook lapa: facebook.com/Solfegioplatforma/ Solfeg.io dzejas, mūzikas un mākslas platforma

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja