Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kompostēšana - priekšrocības un padomi

Kompostēšana ir vienkāršs veids, kā padarīt savu ikdienu ilgtspējīgāku un to ir pavisam vienkārši ieviest savā ikdienā. Kompostēšana sniedz vairākus ieguvumus videi, vienlaikus palīdzot cilvēkiem samazināt atkritumu daudzumu un izveidot ar barības vielām bagātu augsni dārzam un augiem. Pārstrādājot organiskos materiālus un pārvēršot tos kompostā, iespējams veicināt veselīgāku planētu un uzlabot dārzu ar pilnvērtīgu augsni. Šajā rakstā mēs izpētīsim kompostēšanas priekšrocības un sniegsim padomus, kā uzsākt kompostēšanu mājas apstākļos.

Kompostēšanas priekšrocības

  • Atkritumu samazināšana: Kompostēšana veicina efektīvāku atkritumu šķirošanu un pārveido organiskos atkritumus lieliskā augsnē, kuru iespējams izmantot jebkurā dārzā, tādejādi samazinot atkritumus poligonos, kur tie citādi sadalītos un atbrīvotu kaitīgas siltumnīcefekta gāzes.
  • Augsnes bagātināšana: komposts uzlabo augsnes struktūru, auglību un ūdens aizturi, veicinot veselīgāku augu augšanu un samazinot nepieciešamību pēc sintētiskā mēslojuma.
  • Dabīgs veids, kā bagātināt augsni: Kompostēšana samazina nepieciešamību pēc sintētiskā mēslojuma, pesticīdiem un herbicīdiem, samazinot ķīmisko vielu izmantošanu un to ietekmi uz apkārtējo vidi un dārzeņiem un augiem, kurus mēs audzējam.
  • Oglekļa sekvestrācija: Kompostēšana palīdz uzglabāt oglekli augsnē, mazinot klimata pārmaiņas un, vienlaikus, samazinot atmosfēras oglekļa dioksīda līmeni.

Kā uzsākt kompostēšanu mājas apstākļos?


Izvēlieties piemērotāko kompostēšanas metodi

  • Tradicionālā kompostēšana: izmantojiet komposta tvertni vai izveidojiet noteiktu vietu savā pagalmā vai dārzā.
  • Vermikompostēšana: izmantojiet tārpus, lai sadalītu organiskos atkritumus tārpu tvertnē vai vermikompostēšanas sistēmā, tomēr, šādam kompostēšanas veidam var būt nepieciešams īpašs aprīkojums un dārgas tvertnes.

Iegādājieties/izvēlieties kompostēšanas konteinerus/tvertnes

Izvēloties konteineru, kurā tiks uzglabāti organiskie materiāli, ņemiet vērā pieejamo vietu, savas kompostēšanas vajadzības un estētiskās vēlmes. Kā arī, noteikti nepieciešams ņemt vērā kompostēšanas sistēmas cenu. Dažkārt ļoti modernas un mūsdienīgas kompostēšanas iekārtas un tvertnes var izmaksāt pietiekami lielas naudas summas, tomēr, der atcerēties, ka tas ir ieguldījums ilgtermiņā. Ja jums ir nepieciešams aizdevums, lai ierīkotu kompostēšanas konteineru mājās, aizdevumu salīdzināšanas platforma sniegs detalizētu ieskatu dažādu aizdevēju piedāvājumā.

Apdomājiet savus paradumus un ievāciet informāciju

Noteikti, pirms komosta ierīkošanas, nepieciešams apdomāt ikdienas paradumus un kādus organiskos materiālus visbiežāk izmetat. Kā arī, pirms komposta ierīkošanas nepieciešams izpētīt, ko drīkst mest kompostā un kādus atkritumus noteikti tur nevajadzētu izmest.

Izveidojiet kompostu

Laiks ierīkot komostu! Pārmaiņus nepieciešams izmantot ar oglekli bagātas (brūnas) un ar slāpekli bagātas (zaļie) sastāvdaļas, kā arī, uzturēt pareizo mitruma līmeni un nodrošāt aerāciju, lai atvieglotu organisko atkritumu sadalīšanos.

Lielākās problēmas, ar kurām iespējams saskarties, ierīkojot kompostu mājās

  • Smakas: Pareiza mitruma līmeņa uzturēšana un oglekļa un slāpekļa materiālu līdzsvara nodrošināšana var palīdzēt novērst nepatīkamas smakas komposta kaudzē. It īpaši, ja komposts ir ierīkots dzīvoklī vai iekštelpās. Bieži vien cilvēki baidās no komposta ierīkošanas smaku dēļ, tomēr, pareizi ierīkojot kompostu un pārliecinoties par pietiekamu mitruma un gaisa līmeni, iespējams izvairīties no pārlieku nepatīkamām smakām.
  • Kaitēkļi un dzīvnieki: dažādiem kukaiņiem, kaitēkļiem un dzīvniekiem arī patīk komposta kaudzes. Tāpēc, nepieciešams nostiprināt komposta tvertnes, lai tām nebūtu iespējams piekļūt, kā arī iespējams izmantot kaitēkļus atbaidošus līdzekļus.
  • Laiks un pacietība: Kompostēšana ir dabisks process, kas prasa laiku. Ir svarīgi būt pacietīgam un ļaut organiskajiem materiāliem pakāpeniski sadalīties. Regulāra komposta kaudzes apgriešana vai sajaukšana var paātrināt sadalīšanās procesu. Tomēr, lai iegūtu nepieciešamo un vērtīgo mēslojumu, var nākties uzgaidīt kādu laiku.

Kur iespējams izmantot kompostu?

  • Dārza mēslojums: Kad komposts ir sasniedzis tumšu, drupanu konsistenci un tam ir patīkama zemes smarža, tas ir gatavs lietošanai. Iekļaujiet to augsnē, lai nodrošinātu augiem svarīgas barības vielas, uzlabojot to augšanu un noturību. Komposts ir lieliska barības viela, kas ir pilnīgi dabīga un organiska un tas ļauj izvairīties no sintētiskajiem mēslojumiem.
  • Mulčēšana: uzklājiet komposta slāni kā mulču ap augiem un kokiem, lai saglabātu mitrumu, samazinātu nezāļu augšanu un uzlabotu augsnes auglību.
  • Sēklu stādīšanas un stādīšanas maisījums: sajauciet kompostu ar citām audzēšanas vidēm, lai izveidotu ar barības vielām bagātus stādīšanas maisījumus, vai izmantojiet kompostu sēklu paplātēm, lai veicinātu veselīgu stādu augšanu.
  • Zāliena kopšana: Apberiet zālienu ar plānu komposta kārtu, lai uzlabotu augsnes struktūru, veicinātu sakņu attīstību un sulīgu, zaļu zālienu.

 

Kompostēšana ir lielisks veids, kā izmest savus organiskos atkritumus un šī prakse piedāvā vairākus vērtīgus  ieguvumus videi. Kompostēšanai ir izšķiroša nozīme ilgtspējības un videi draudzīgas dzīves veicināšanā. Kompostēšana veicina efektīvāku atkritumu šķirošanu un pārstrādi, samazonot atkritumu apjomu poligonos, kā arī, komposts ir lielisks materiāls, kas spēj uzlabot augsnes veselību un samazināt nepieciešamību pēc ķīmiskā mēslojuma. Tā kā mēs apzināmies ilgtspējīgas dzīves nozīmi, kompostēšana ir spēcīgs un pieejams rīks, kas dod cilvēkiem iespēju pozitīvi ietekmēt planētu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti