Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ko var kompostēt?

Atkritumu šķirošana ir šķietami vienkārša un par to vairāku gadu garumā runāts un rakstīts tik daudz, ka šķiet – vai gan tur ir palicis vēl kaut kas nezināms, nesaprotams? Šķirojot atkritumus, galvenais ir no sadzīves atkritumiem atdalīt tos atkritumu veidus, kurus iespējams nodot otrreizējai pārstrādei.

 Uzņēmums Zaļā josta iesaka kopējo atkritumu plūsmu sadalīt šādās frakcijās: iepakojums (plastmasa, stikls, papīrs/kartons); metāls; baterijas; elektroiekārtas; videi kaitīgie atkritumi; medicīnas atkritumi; bioloģiski noārdāmie atkritumi; atkārtoti izmantojamas lietas; lielgabarīta atkritumi un celtniecības atkritumi; sadzīves atkritumi, kas nav piemēroti otrreizējai pārstrādei.

Tie, kuri jau vairākus gadus aktīvi šķiro atkritumus, ir iemanījušies ne tikai šķirot stiklu, papīru, metālu, plastmasu, bet arī bioloģiski noārdāmos atkritumus (BIO). Būtībā ir trīs veidi, kā šķirot šos atkritumus – kompostēšana mājās, specializēts maiss bioloģiskajiem atkritumiem vai arī atsevišķs konteiners. Viens no dabai draudzīgākajiem veidiem, kā apsaimniekot BIO atkritumus, ir komposta veidošana mājas apstākļos. Kompostēšana ir organisko vielu jeb BIO atkritumu kontrolēta sadalīšanās, kā rezultātā mēs iegūstam kompostu – daļēji sadalījušās organiskās vielas. Iegūto materiālu izmanto kā augsnes uzlabošanas līdzekli, nodrošinot papildu barības vielas augiem. Metode, kad bioloģiski noārdāmie atkritumi tiek atdalīti no citiem atkritumiem, sniedz iespēju būtiski samazināt sadzīves atkritumu daudzumu. Kompostēšanai piemērots materiāls ir ēdiena paliekas, ieskaitot augļus, dārzeņus, olu čaumalas, izlietotas papīra salvetes, papīra dvieļi, kā arī slapjš vai netīrs iepakojuma papīrs (galvenais, lai tas nav laminēts vai krāsots), kafijas un tējas biezumi, kā arī parku un dārzu atkritumi – zari, novītuši ziedi, augi, lapas, nopļautā zāle, augu saknes.

Bieži vien uz iepakojuma ir norādes, ka tas ir no bioplastmasas, ir degradable vai biodegradable u. tml. Bet ko šie apzīmējumi īsti nozīmē? Degradable nozīmē, ka materiāls var noārdīties, tas ir, sadalīties mazākos fragmentos ķīmisko reakciju rezultātā, bet ne pilnībā līdz bioloģiskām sastāvdaļām. Pilnīga noārdīšanās notiks ļoti, ļoti ilgā laika posmā.

Biodegradable savukārt var bioloģiski noārdīties, tas ir, sadalīties, samērā īsā laikā, iedarbojoties mikroorganismiem, kā rezultātā izdalās CO2, ūdens, siltums, rodas biomasa.

Compostable ir tas, kas ir kompostēšanai derīgs, to var likt bioloģiski noārdāmos atkritumos, kur tas kļūs par jaunradītu materiālu – kompostu, kuru pievienojot augsnei var to uzlabot. Svarīgi, ka kompostēšanās visefektīvāk notiek konkrētos skābekļa, mikroorganismu un temperatūras apstākļos, tāpēc jāpārliecinās, vai materiāls var kompostēties mājas kompostā, vai arī tam ir nepieciešami īpaši rūpnieciskajā kompostā kontrolēti apstākļi.

Bio plastic jeb bioplastmasa ir materiāls, kas iegūts no atjaunojamajiem resursiem, piemēram, no kukurūzas cietes. Taču svarīgi atcerēties, ka tas uzreiz nenozīmē, ka šis materiāls ir kompostējams vai bioloģiski noārdās. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena