Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kur Šauļos dzīvo mode un stils?

Tūrisms nav tikai objektu apmeklēšana, savas vai svešas valsts un kultūras iepazīšana. Par to, ka mikro nišas pastāv arī tūrismā, tiek runāts aizvien skaļāk. Tā populāri kļūst gastronomiskais, kodoltūrisms, fotografēšanas, aktīvais un citi tūrisma veidi. Vai Lietuvā, konkrēti – Šauļos – ir iespējams modes tūrisms?

Modes tūrisma dalībnieki – ir tūristi un ceļotāji, kas ieradušies biznesa dēļ vai pavadīt brīvo laiku, vēlas iegādāties gan vietējo ražotāju, gan citur ražotas preces, šajā gadījumā – apģērbu, aksesuārus un tml.

Ilggadīgās tradīcijas, pieredze un kvalitāte – ar to var lepoties Šauļu meistari: ādas, tekstila izstrādājumu, aksesuāru radītāji. Reizē ar ilgtspējīgu modi, vietējo ražotāju produkcijas propagandēšanai jāpiemin arī veikali, kuros visas preces vienreiz jau ir lietotas. Ja agrāk tas bija nabadzības, tad tagad modes dēļ, vienlaikus arī ekoloģijas, apzinīguma, stila un citu faktoru dēļ populārs iepirkšanās veids.

Tad – uz priekšu, uz Šauļiem! Meklēt modi un stilu no dažādās vietās.

Izgatavots Šauļos: apavi, zīds un kostīmiņi

Šauļos ilgus gadus plauka un zēla adīšana – vieni adīja dzīvokļos Dienvidu rajonā, citi strādāja pie mašīnām fabrikā Verpstas. Šīs fabrikas firmas veikalā aizvien var iegādāties augstas kvalitātes trikotāžas izstrādājumus un aksesuārus.

Šauļu iedzīvotāji arī šuva – bikses Krievijas tirgum, ādas jakas eksportam un savējiem. Leģendām apvītie mežonīgā kapitālisma gadi netiek aizmirsti, bet tradīcijas turpinās.

Šauļos strādājošajām dizainerēm D. Nevedomskītei un R. Stakēnienei ir savs stils, viņas izmanto daudz dabīgā zīda. Viņu izstrādājumos rotājas sievietes, kas novērtē eleganci un roku darbu. D. Nevedomskīte katru gadu prezentē greznu zīda kleitu kolekciju. Un kur tad vēl A. Skrickiene, kura poš ne vienu vien Lietuvas zvaigzni, viņas rokraksts ir ļoti skaidrs un labi atpazīstams. Dizainerei, kas savus darbus rada Šauļos, ir sava studija, viņas izstrādājumus var iegādātos vietējos butikos.

Preču zīmes Savitas stilius un Elva labi pazīst sievietes, kuras strādā birojos un izvēlas klasisko stilu. Izstrādājumiem raksturīga kvalitāte, klasikas elementi un mūsdienīgums. Šo prečzīmju veikali atrodas pilsētas centrā.

Šauļos tiešām var apģērbties no galvas līdz kājām, jo apavu ražošanas tradīcija šeit ir jau simtgadīga. Agrāk šeit strādājusī Elnio fabrika apāva visu Lietuvu un ne tikai to. Tagad ar lieliem ražošanas mērogiem var lepoties Sabalin – daļa produkcijas tiek pārdota Šauļos, daļa ceļo uz Vāciju. Sabalin apavi drīzāk apniks nevis novalkāsies. Ražošanas amplitūda ir plaša – no bērnu kurpītēm līdz greznām kurpēm un Timberland tipa apaviem. Firmas veikals atrodas pie ražotnes Žemaitės ielā.

To, ka ādas rūpniecība Šauļos ir ar spēcīgām tradīcijām, pierāda arī uzņēmums Marema, kas piedāvā ne tikai ādas jakas un kažokus, bet arī aksesuārus. Izstrādājumus papildina arī kažokādas. Dārgajām precēm un kvalitatīvajai apdarei jau ir uzticami klienti.

Ražots Lietuvā: dizaina nams un citi

Lietuviešu dizains meklē ceļus uz pasaules tirgiem, bet kā tas tiek novērtēts mājās? Jau piecus gadus lietuviešu dizaina darbus – apģērbu, aksesuārus, mājas interjera akcentus pārdodošā wapsva uz Šauļiem vilina daudz pazīstamu Lietuvas ražotāju, jaunus vārdus, organizē pasākumus. Veikals, kas atrodas neparastā telpā – pagrabā – ir gan laba vieta, kur pakonsultēties stila jautājumos, gan papildināt savu garderobi ar pēdējiem jaunumiem. Pavisam nesen sāka darboties arī galerija, kurā darbus izstāda Šauļu radošie cilvēki. Tas ir brīnišķīgs mākslas un biznesa sadarbības paraugs pilsētā.

Atbildīgu modes lietotāju uzmanībai: humāna labdarība un apģērbs kā no tantes skapja

Kaut arī pasaules apģērbu tīkls, kas tirgo lietotu apģērbu, atveras plkst. 9 no rīta, ja veikalā ir jauns sortiments – pie tā ārā stiepjas gara gaidītāju rinda. Arī vietējā prese raksta par fenomenu saistībā ar šo situāciju. Ja vari kvalitatīvu mantu iegādāties par 6 EUR vai mazāk, – kam šķiest naudu un medīt atlaides?  Šā tīkla veikalos sastapsi dažāda vecuma pircējus – jaunatne meklē vēl no modes neizgājušas detaļas, studenti – kaut ko ērtu, bet vecāki pircēji – lietas dārzam vai ģimenes ballei. Ne vecumam, ne naudas maka biezumam te nozīmes nav. Būtība – cik tik atradīsi un varēsi piemērīt. Trīs lieli, humāni "punkt", trīs dārgumu krātuves.

Un tā nav vienīgā dārgumu krātuve modes dāmām. Reti kurš zina, ka Šauļos ir labdarības veikals, kur cilvēki atnes savas mantas, te ir arī preces no ārzemēm. Pagalmā pie labdarības ēdnīcas atrodas tāds veikals, kurā var atrast Dr. Martens apavus par 10 EUR. Telpā ir mazliet patumšs, vajag pacietību, lai pārskatītu visus pakaramos, bet tiešām ir vērts pacensties. Savukārt Šauļu paliatīvās palīdzības un aprūpes centra veikalā Prasmė var atrast pašas negaidītākās apģērba detaļas. Amerikā ražoti mēteļi, īsts vintage, nesāpīgas cenas un ļoti laipnas pārdevējas. Šo vietu zina retais, bet žēl. Visa nauda par precēm tiek likta ziedojumu kastītē, bet vēlāk tā nonāk aprūpes centrā. Veikals pieņem preces arī no privātpersonām. Var nest apģērbus, aksesuārus, pat traukus un grāmatas.

Bijušajā pasta nodaļā pie Saulės miestas atrodas lietotu apģērbu veikals, kas vienmēr pārsteidz ar preču sortimentu. No vintage līdz ātrās modes precēm. Sortiments bieži tiek atjaunināts, ir daudz jaunu preču.

Butiks Zuffy piedāvā īpaši atlasītas preces. Veikalā ir patīkama smarža, apģērbs jau ir sagatavots valkāšanai, cenas dažādas, bet akcijas tiešām ir iespaidīgas. Šauļos netālu viens no otra atrodas divi butiki ar atšķirīgām precēm. Tur vērts iegriezties, ja netīk meklēt un rakņāties – viss ir skaisti izkarināts.

Stoties ielā atrodas veikals Pas Juozą, kam jau apritējuši gadu desmiti – ne tikai apģērbs, bet arī daudz aksesuāru, mājsaimniecības preču. Te jākaulējas, var izdoties vienoties par cenu. Veikals ir ļoti šaurs, preču daudz – bruņojieties ar pacietību!

De Žavu – butiks, kurā daudz ātrās modes sortimenta, kaut arī tiek sludināts, ka tas ir vintage veikals. Īsta vintage tur diezgan maz, tomēr, ja pameklē – atrast var. Viss kārtīgs, daudz kleitu dažādiem gadījumiem, bet cenas ir tādas, kādas atrodamas arī parastos veikalos.

Un tā ir tikai maza daļa visa tā, ko var piedāvāt Šauļi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti