Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Saprātīga taupīšana jeb kā izvairīties no pārmērīgas tērēšanas

Finanšu jautājums vienmēr ir viens no sāpīgākajiem. Ir bieži sastopamas apgrūtinošas situācijas, kad jāsamierinās ar naudas trūkumu līdz algai, jo nav mācēts pareizi izplānot izdevumus. Turklāt tādas problēmas nerodas vien iedzīvotājiem ar minimāliem mēneša ienākumiem, bet arī citām iedzīvotāju grupām, jo katra persona orientējas uz saviem ienākumiem, vajadzībām un vēlmēm.

Maza alga ne vienmēr ir iemesls nepietiekamiem naudas līdzekļiem, lielākoties tomēr pie vainas ir pārmērīga tērēšana vai nesaprātīga taupīšana. Pirmo iemeslu var izsvītrot, ierobežojot savus pirkumus, bet rodas jautājums, kā taupīšana var slikti ietekmēt finanses?

Atbilde slēpjas pārmērīgā skopumā. Ne par velti ir radusies senā gudrība “skopais maksā vairāk”. Piemēram, izvēlamies nopirkt lietoto ledusskapi, lai ietaupītu naudu, bet tehnika pēc mēneša saplīst, jo ir jau nokalpojusi savu laiku. Garantijas laiks ir beidzies, remonts ne vienmēr atmaksājas un beigās tik un tā jāpērk jaunais ledusskapis. Tieši tāpēc ir jāprot izvērtēt lietas, uz kurām var taupīt, bet kurām jāvelta lielāki izdevumi – tātad jāiemācās saprātīgi taupīt.

Izdevumu apzināšana

Efektīva saprātīgas taupīšanas metode ir saprast, kur jūs tērējiet naudu. Kādu laiku pierakstiet visu, ko pērkat vai maksājiet, lai varētu nojaust, no kādiem tēriņiem ir iespējams atteikties pavisam un par kuriem samazināt izdevumus. Nepārprotami ne viss pakļaujas izmaiņām, bet mēģināts – nav zaudēts.

Komunālos maksājumus var samazināt, lietojot mazāk ūdens un izslēdzot gaismu telpās, kur neatrodaties. Taču, ja saplīst krāns, nemēģiniet to remontēt pats, ja vien neesiet pēc profesijas santehniķis, lai pēc tam nav jāstrebj lielākas problēmas dēļ apakšējo kaimiņu applūdināšanas.

Pusdienlaiks ir viens no gaidāmākajiem brīžiem darbā. Vismaz pāris reizes nedēļā ņemiet ēdamo no mājām, lai nevajadzētu atstāt lielu naudu kafejnīcā. Tāpat ir vērts izvērtēt izdevumus savai personīgajai automašīnai, lētāk un taupīgāk noteikti ir pārvietoties ar sabiedrisko transportu, nopērkot mēneša biļeti.

Tēriņus izklaidēm ir jāapdomā īpaši rūpīgi. Jūsu redzesloku un mentālo veselību palielinās aktīvā atpūta, teātra izrādes, izbraucieni ar velosipēdu u.tml. lietas, tāpēc neliedziet sev šo prieku. Vismaz ik pa laikam ir vajadzīga atpūta no ikdienas rutīnas. Turpretī iknedēļas naktsklubu apmeklēšana var izmaksāt brangu naudas summu un pēc tādas laika pavadīšanas visdrīzāk jums būs “jāatpūšas” vēl vismaz diena.

Izvēlieties ilgtspējīgas preces

Nepārprotami ir atšķirība starp lēto un dārgo preci. Ne vienmēr tas ir tikai zīmols, lielākoties tā ir arī kvalitātes zīme, ko sniedz konkrēta kompānija. Citreiz drošāk ir nopirkt zināma brenda preci, kas nokalpos krietni ilgāk par pasūtīto no Ķīnas, nekā vēlāk būt spiestam iegādāties jaunu. Protams, ne vienmēr lētākā alternatīva ir zemē metama, bet tad jums vismaz jāievāc citu lietotāju pieredzes stāstus un jāpalasa atsauksmes.

Visvairāk augstāk minētām vērtībām vajadzētu pieturēties brīžos, kad izvēlieties tehniku ilgstošai lietošanai. Ja precei ir atlaide, lai kā tas izklausītos, citreiz ir labāk paņemt bezprocentu ātro kredītu, lai iegādātos jaunu ledusskapi un tad atmaksāt naudu no algas, nekā pirkt lietoto preci no rokām vai dārgāk. Savukārt, iepirkt drēbes lietotu preču veikalā nav peļama ideja, jo tur ir iespējams atrast jaunus zīmolu apģērbus par lieliskām cenām. Tādējādi nošausiet divus zaķus uzreiz – apvienosiet kvalitāti un ietaupīsiet naudu.  Aizņemieties atbildīgi, izvērtējot savas iespējas aizņēmumu atdot. 

Finanšu optimizēšana ir svarīga daļa no jūsu ikdienas labsajūtas. Jūtoties finansiāli neatkarīgi, jums nebūs jāpārdzīvo par apstākļiem, kuru dēļ var pietrūkt naudas dzīvei. Plānoti un pārdomāti pirkumi ne vien palīdzēs ietaupīt, bet arī atvieglos ikdienu, atmetot visus pārdzīvojumus malā. Ja plānojat aizņemties, tad dariet to izvērtējot visus riskus, jo tā ir liela atbildība!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti