Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šauļi: muižnieciska greznība, brīnumi un īsta paradīze kārumniekiem!

Ko darīt Šauļos? Uzdevu sev tādu jautājumu, jo nedēļas nogalē vēlos nevis sēdēt mājās, bet kaut kur aizbraukt un patīkami pavadīt laiku. Kad ieraudzīju, kādi Šauļos ir apskates objekti, biju patiesi pārsteigts. Savos atradumos vēlos dalīties arī ar tevi, lasītāj! Esmu pārliecināts, ka pats gribēsi šurp atbraukt un jau zināsi, ko apskatīt Šauļos!

Haima Frenkeļa villa

Iemīlējos, tiklīdz ieraudzīju. Haima Frenkeļa villa – viens no populārākajiem kultūras tūrisma objektiem ne tikai Šauļos, bet arī visā Lietuvas ziemeļu daļā. Tikai paskaties, kāds skaitums! Skatu piesaista gan villas interjers, gan ārējais izskats. Villā ierīkota stilizēta, bagātas muižas dzīvi un sadzīvi atspoguļojoša ekspozīcija. Villai apkārt parks ar īpaši greznu strūklaku, parkā katru vasaru notiek festivāli, izstādes, muzeju nakts pasākumi. Protams, šeit ļoti tiek kopta arī ebreju tautas kultūra, tāpēc visi, kas vēlas, var piedalīties izglītojošā programmā "Košera ēdiena noslēpumi" un iepazīties ar košera ēdiena gatavošanas īpatnībām, nobaudīt tradicionālos ebreju ēdienus.

Šokolādes muzejs

Atzīšos, man ir viena maza vājība... Man ļoti garšo šokolāde. Tāpēc, tiklīdz par šo vietu uzzināju, uzreiz nolēmu apmeklēt un tev par to pastāstīt. Šauļos ir "Rūtas" šokolādes muzejs, kuru apskaust varētu pat Beļģijas meistari. Tiklīdz ieej pa durvīm, vari justies tā, kā tas mazais drakoniņš no vecās animācijas filmiņas. Muzejs atrodas vecā fabrikas ēkā, tas piedāvā aplūkot ekspozīciju, kas iepazīstina ar šokolādes gatavošanas un baudīšanas noslēpumiem. Šeit ir arī visdažādākās spēles, interaktīvas nodarbības, bet, pasūtot "Saldo laboratoriju", pats varēsi iemācīties pagatavot visdažādākos šokolādes gardumus.

Pilsētas ceļa rādītājs

Apmeklējot kādu jaunu vietu, ir jāapskata divas lietas: izteiktākais pilsētas akcents un galvenā gājēju aleja. Tāpēc, atbraucis uz Šauļiem, noteikti izej pa galveno gājēju ielu un apmeklē Sv. apustuļu Pētera un Pāvila katedrāli. Katedrāle ir kā ceļa rādītājs, kas atbraucējiem pasaka, kur atrodams pilsētas centrs. Toties gājēju iela bez šaubām ir vissvarīgākā Šauļu iedzīvotāju un pilsētas viesu brīvā laika pavadīšanas, atpūtas, izklaižu un tirdzniecības vieta.

"Dzelzs lapsa" un centu istaba

Meklē kaut ko īpašu? Šauļos atradīsi tiešām unikālus objektus un vietas! Vai zināji, ka lielākā dzīvnieka skulptūra atrodas tieši Šauļos? Ezera ielā (Ežero gatvė), augstu pacēlusi asti, stāv "Dzelzs lapsa" (nē, tā nav tā, kas feisbukā dzen jokus!). Šīs skaistules svars ir gandrīz 7 tonnas, garums – apmēram 6,6 metri, augstums – veseli 25 metri! Lapsas tērauda sirdī paslēpta kapsula ar vēstuli nākamajām paaudzēm.

Ja jau par metāliem sākām runāt... Tikai padomā, Šauļu Universitātes bibliotēkā ir istaba, kas izklāta tikai ar lietuviešu centiem! Šim nolūkam izmantoti vairāk nekā 150 tūkstoši monētu. Iespaidīgi, tiesa? Ļoti interesanta, neparasta vieta, kā arī jauks veids, kā atcerēties mūsu seno valūtu.

Unikāli muzeji

Ir tāds ļoti populārs un jautrs seriāls “Lielā sprādziena teorija”, kurā viens no personāžiem ir pilnīgi traks uz vilcieniem! Domāju, ka Šauļu dzelzceļa muzeja apmeklējums viņam tik tiešām patiktu. Tāpat kā tev! Te uzkrāts vairāk par 6 tūkstošiem eksponātu, kas novietoti ekspozīcijās telpās un ārā. Visi noteikti gribēs nofotografēties pie tik skaistas tvaika lokomotīves. It īpaši bērni!

Tu varbūt jau zini, ka Šauļi ir slaveni ar velosipēdiem. Šeit atrodas lielākais velosipēdu ražotājs Ziemeļeiropā! Tāpēc nav nekāds brīnums, ka šim transportlīdzeklim Šauļos ir veltīts muzejs. Šis ir vienīgais velosipēdu muzejs Lietuvā! Te var gan piedalīties sacensībās, gan ieraudzīt interesantas lietas. Piemēram, "skrienošo mašīnu"! Tas ir koka velosipēda prototips, ar kuru 1792. gadā, atsperoties ar kājām, pa Parīzi braukāja kāds grāfs.

Dabas mīlētājiem

Mēs tiešām varam priecāties, ka Lietuvā ir tik daudz zaļu vietu (ārzemēs daudzi par tādām lietām var priecāties tikai, skatoties televizoru!). Tāpēc, ja mīli dabu un būsi Šauļos, noteikti apmeklē Šauļu universitātes botānisko dārzu.  Šeit atrodama vairāk nekā 4000 sugu un šķirņu augu kolekcija, viena no lielākajām Lietuvas apdraudēto augu kolekcijām, kā arī apdraudētie Eiropas augi. Ne tikai nevarēsi vien nopriecāties par orhideju skaistumu, bet uzzināsi neparastas lietas. Piemēram, ka "smirdošā ferula" (latviski asafetīda) nepavisam nav tas, par ko padomāji, izlasot nosaukumu. Tā ir visā pasaulē gardēžu iecienīta garšviela!

Šauļos iesaku iziet Talkšas ekoloģisko taku. Tās garums ir apmēram 5 km, kuros izvietotajās 19 stacijās informatīvos stendos var uzzināt par Talkšas ezera krastmalas augu valsti, dzīvnieku valsti un vēsturi. Ezera krastā atradīsi arī jau pieminēto "Dzelzs lapsu".

Maizes cepšana īstā dzirnavnieka saimniecībā

Vai gribi pats izcept maizi? Tā, kā to darīja mūsu senči? Šauļos to vari izmēģināt, ja iegriezīsies Žaļūķu dzirnavnieka saimniecībā, etniskās kultūras, tradīciju un izklaižu vietā, kurai visapkārt plešas mūsdienīga pilsēta. Šeit varēsi aplūkot atjaunoto dzirnavnieka māju, restaurētu 19. gs otrās puses Lietuvas tradicionālās koka arhitektūras būvi – Žaļūķu vējdzirnavas (Šauļos tādas saglabājušās tikai vienas!).

Saimniecībā norisinās ne tikai dzirnavnieka ģimenes ikdienas dzīve: (graudu malšana, maizes cepšana), bet tiek svinēti arī lietuviešu gadskārtu ieražu svētki (Lieldienas, Meteņi (lietuviski – Užgavėnės) un citi), notiek populāras muzeja izglītojošās nodarbības "Maizes cepšana", "Ekskursija ar dzirnavnieku un maizes degustācija".

Tas nebūt nav viss, ko var ieraudzīt Saules pilsētā. Šauļos vienmēr notiek daudz visdažādāko pasākumu, par kuriem varat uzzināt, apmeklējot Šauļu Tūrisma informācijas centra pasākumu sadaļu internetā. Pašā vietnē jebkurā brīdī atradīsi padomus un idejas par to, kuras vietas Šauļos apskatīt un ar ko nodarboties. Te tiešām būs interesanti, tāpēc ņem ģimeni, draugus un apceļo Šauļus!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti